Lida
Prosím, viete mi niekto prilepiť recept - surne na Kubánsku tortu?
Dakujem veľmi pekne.
Jasné, možno je to nezvyčajné, že Ti poradí chlap, ale toto je u nás najobľúbenejšia torta a robím ju dosť často. Recept mám v hlave.
Na začiatok trochu histórie, prečo sa volá Kubánska torta? Je to preto. lebo raz (ešte za čias komunizmu) bol v Prahe na návšteve Fidel Castro. Na slávnostnej recepcii sa ako dezert podávala práve táto torta a vtedy ju nazvali na počeť veľkého vodcu Kubánska torta.
Takže:
Korpus (na jednu tortovú formu=2 torty):
8 vajec
4 lyžice prášk. cukru
4 lyžice kryšt. cukru
5 lyžíc polohrubej múky
3 lyžice kakaového prášku
kávová lyžička prášku do pečiva
Plnka (parížsky krém):
1 l šľahačky (môže byť aj 1,25 l, torta bude vyššia)
100 g kakaového prášku
50-100 g kryšt. cukru (niekto rád sladšie, niekto menej)
Iné:
cca. 8 banánov
200 g čokolády na varenie
200 g Cery
lekvár (najlepšíe marhuľový)
Deň vopred uvaríme šľahačku s kakaom a cukrom. Udržujeme na bode varu cca 2 minúty, kým sa všetky hrudky kakaa nerozpustia (dobré je vopred zmiešať kakao s cukrom, potom menej hrudkavie). Po vychladnutí na izbovú teplotu dáme ešte do chladničky poriadne schladiť cez noc.
Aj korpus môžeme upiecť vopred. Oddelíme bielka a žĺtka. Bielka vymiešame s kryšt. cukrom do hustej peny, žĺtka s práškovým cukrom. V osobitnej miske zmiešame kakao s múkou a práškom do pečiva. Všetko nakoniec zľahka zmiešame dohromady rukou a vylejeme do formy. Rúru vopred vyhrejeme na teplotu 170 st. a naprv pečieme pri tejto teplote cca 15 minút, kým sa cesto nenafúkne, potom znížime teplotu na cca 130 st. Takto pečieme ešte aspoň 50 minút. Či je cesto upečené sa dá skontrolovať drevenou špajlou - pichneme do cesta a ak na špajli nezostane mokré cesto, tak korpus je upečený.
Po vychladnutí korpus vyklopíme, rozkrojíme na polovicu (spravíme 2 korpusy). Potrieme lekvárom a ukladáme na vrch banány rozkrojené po dĺžke (banány dávam na celý povrch, aby som ich tam nemusel hľadať ako v obchodnej torte). Parížsky krém vyšľaháme na pevnú penu (pozor na prešľahanie - zhrudkavela by a bolo by po paráde). Túto penu rozotrieme po oboch tortách a zahladíme na povrchu a po bokoch.
V osobitnej miske rozpustíme a dôkladne premiešame vo vodnom kúpeli čokoládu a Ceru, necháme vychladnúť tak, aby ešte bola čokoláda ešte tekutá, ale nie horúca. Touto čokoládou potom polejeme toru a dáme do chladničky na pár hodín stuhnúť.
Dobrú chuť.