Indeed 15 Hours Ago #6787 cesta ku krachu, koĺko je takých ľudí ?? Zo 100 , jeden ? Alebo z 200 , jeden ?
V Británii 1:100, zrejme lepšia diagnostilka ako u nás, po rodinných skúsenostiach určite lepšia, nie je žiadne terno pre naše zdravotníctvo, ak konečne určí dg po 18 rokoch!, kedy je nezvratne zasiahnutý a poškodený celý organizmus. Na Slovensku je vraj oficiálny výskyt 1: nad 1200. Čo je absolútne zavádzajúci údaj. Rovnako Zväz diabetikov Slovenska tvrdí, že diabetikov je v skutočnosti min. o 50% viac.
No čo už s celiatikmi? Však? Celiakia nie je iba vynechanie lepku z potravy. To by bol snáď najmenší problém.
Neviem, ako by si žil iba bez piva doživotne. Nehovorím o základných potravinách.
Veľmi bolestná je pre týchto ľudí návšteva reštaurácií, čašníci veľmi zriedka niečo vedia o tejto dg, napriek tomu, že pracujú v gastronómii. To je však vizitkou odborného školstva a vedenia podniku.
Áno, treba myslieť na túto kategóriu ľudí. Prežiť mimo domova je pre nich veľmi zložité. Švédi majú uzákonené, že v každom obchode s potravinami musia byť zastúpené min. 3 výrobky bez lepku. Na Slovensku ak na človeka príde hlad, zostane mu iba zelovoc.
Česi sú na tom lepšie, aspoň školské jedálne. Na Slovensku možno sú už tiež nejaké lastovičky.