Zitka,
moja dcéra v jednom roku tiež dostala febrilné kŕče a z Popradu do Štrby pre ňu letel vrtuľník.
V nemocnici ma na detskom oddelení detská lekárka vykričala, či si uvedomujem, koľko stojí taký zásah! Ja som sa vtedy po šoku, aký som prežila zmohla len na otázku, akú cenu má ľudský život...
Do zhruba 6tich rokov sme boli kontrolovaní detským neurológom a EEG mozgu po takomto záchvate možno ešte tri roky nebolo v poriadku, vyzeralo akoby dieťa trpelo epilepsiou.
Našťastie sa nikdy viac febriné kŕče neopakovali, ale VŽDY, už pri zvýšenej teplote 37,6 C sme podávali DIAZEPAN v tabletke a v prípade kŕčov sme mali pripravený rektálny DIAZEPAN, aby nedošlo k uduseniu.
Musím povedať, že vedomie, že môje dieťa môže kedykoľvek pri teplote takto zareagovať ma v prvom roku od febrilných kŕčov dostalo do tak duševnej nepohody a skľúčenosti, že som myslela, že zošaliem.
Dieťa nielenže v teplote treba chrániť, ale keďže je mozoček citlivý na akékoľvek vnemy, dávali sme pozor, aby napríklad nedochádzalo ku prudkým zmenám svetlo-tma, absolútny zákaz sledovania TV, kreslených rozprávok /náhle striedanie ostrých farieb na obrazovke/, žiadne blikanie, žiadne pozeranie do ohňa atď. Všetko toto sú impulzy, ktoré môžu vyvolať epileptický záchvat a opakované febrilné kŕče vedú k epilepsii.
Ale dnes viem, že málo času a málo vysvteľovania mi venovala detská neurologička.
Jednoznačne tvrdím, že pokiaľ máte doma DIAZEPAN, nemáte sa čoho báť!
Matka pozná svoje dieťa a cíti, keď niečo nie je v poriadku a už mierne zvýšenie teploty odhadne.
Budete kontrolovaní neurológom. Len to obdobie chorôb je dieťatko utmené a doslova zdrogované, veľa spinká, má oslabenú motoriku, pretože má uvoľnené svalstvo a ku kŕčom nedochádza.
Na jedno ale musím obzvlášť z vlastnej skúsenosti upozorniť.
Moja dcérka v útlom veku častu mávala problémy s dýchycími cestami. Raz mala zápal pľúc a zápal pohrudnice. Vysoké horúčky, takže bez DIAZEPANU to nešlo...
Keďže mala aj dráždivý kašeľ, naša pani doktorka jej prepdísala aj DITHIADEN. Tak a tá reakcia bola desivá! Namiesto toho, aby dieťa bolo pokojné, chovalo sa rozrušene, doslova behalo po postieľke a aj v spánku so sebou mätalo a presúvalo sa z jedného rohu do druhého. Takže pozor na kombináciu DIAZEPAN a antihystaminiká.
Ale prosím Zitka, nečítaj tieto slová ako strašiaka. Vyrastie Vám chlapček z toho. Tieto febrilné kŕčiky mávajú zväčša dietky do predškolského veku, ich mozoček ešte nezvláda termoreguláciu a v prípade, že sa dieťa náhle podchladí, alebo mu náhle vybehne vysoká teplota - môže takto zareagovať.
Vy viete čo treba robiť, nasadiť pri zvýšenej teplote DiAZEPAM, ja som v noci stále aspoň malé svetlo mala zapálené a počúvala, ako dieťa dýcha. Žiaden tvrdý spánok, len plytký a kontrolovať počas choroby.
Dnes je dcéra veľká slečna a iné kontroly musia byť

. Vyrastiete z toho, neboj sa!