OPB V odbornych casopisoch asi udavaju zle ceny . Ti ktori chcu napr na bytovy dom klasicky bleskozvod, ale poriadne urobeny, tak ich tento bleskozvod vide cca 3x viac € ako aktivny. To su cisla ktore nepustia.
snad nemyslite vazne, vy robite bleskozvod podla toho ako si niekto zela? Ja som nejak naivne v tom ze mam na to normu a vypocty. Ako asi by mohol laik urcit stupen ochrany a z toho vyplyvajuce narok y na hromozvod? Takze bud ho robim riadne a je to bleskozvod, alebo sa toho ani nedotknem. Leopoldov poznam len odvonka a dufam ze to tak aj zostane.
S tou ceno sme si asi nerozumeli. Proste podla merani kovova metrova tyc ma +- rovnaku ucinnost ako meter vysokoky aktivak. Leze tyc stoji radovo jednotky €, aktivak radovo 100vky €. A pritom pre blesk to iste :-)
Podvod ale zacina v okamihu, ked na dom kde by islo napriklad 50 tyci vy pridete zo zlepsovakom poviete "naco 50 tyci, 8 zvodov, dame tam jeden aktivny bleskozvod z jednym zvodom, to mate to iste a este aj vyhodnejsie) a tam zacina tragedia - objekt ako taky je po elektrickej stranke nechraneny (co je to jedna tyc na velkej streche) a este kt omu to nesplna poziadavky stavebneho zakona - pretoze nie je vykonana ochran podla STN EN 62305.
Takze ak raz do takeho objektu blesk udre, mozeme sa stavi o moj mesacny plat o co sa asi poistovaci opru.
Inac ked sme pri tom, na seminare ohladom ochrany pred atmosferickym prepetim chodi aj nezvykle mnozstvo ludi "mimo fachu" prave z menovanych poistovni a tak, preco asi?
Takze zostavam pri svojom nazore, firmu co zakaznikom ponuka aktivne bleskozvody povazujem a budem povazovat za podvodnikov, nakolko vedome zakaznika zavadzaju a uvadzaju ho do milnej predstavy ze ma vsetko OK, aj ked to tak nie je.