silvia Zamestnanec (60-ročný) chce požiadať o predčasný starobný dôchodok. Musí najskôr ukončiť PP a až potom môže požiadať o PSD? napr. keď chce pracovať do konca roka, o PSD môže požiadať až 2.1.2013?
Vďaka za uistenie.
Môj názor:
Zákon č. 461/2003 Z.z. o sociálnom poistení viaže posudzovanie nároku na PSD ku dňu, od ktorého sa žiada o jeho priznanie,
nie ku dňu predloženia žiadosti a nárok na PSD (pri splnení podmienok) vzniká
najskôr odo dňa podania žiadosti o PSD (§ 67). Najskôr pre mňa znamená, že môže aj neskôr po podaní žiadosti. Tak či tak by som zamestnancovi odporúčala, aby sa dohodol na postupe s príslušnou pracovníčkou danej pobočky SP, vrátane možnosti dodatočného predloženia potrebných dokladov (o ukončení zamestnania, o dobe poistenia a údajov pre výpočet POMB). Je možné, že ho pracovníčka na 2. januára objedná pre spísanie žiadosti a povie mu, čo ešte má predložiť, prípadne sa to rieši nejakým dodatkom k už spísanej žiadosti...
Ustanovenie § 67 ods. 4 cit. zákona (= nárok na výplatu PSD nevzniká, ak poistenec ku dňu vzniku nároku na PSD je povinne dôchodkovo poistený ako zamestnanec alebo samostatne zárobkovo činná osoba) by som si nevysvetľovala tak, že žiadosť o PSD nemôže byť podaná pred dňom ukončenia pracovného pomeru. Btw. - aj mňa by zaujímalo, či nárok na PSD môže vzniknúť alebo z akého dôvodu nemôže vzniknúť od 1. januára, ak PP ukončím predtým 31. decembra. A ak môže vzniknúť, kedy sa má podať žiadosť
.