rasto77747989 Napisal som to dost strucne.takze byt aj jeden aj druhy je v osobnom vlastnictve.malo by sa doplacat nejakych 4000e dlzka vlastnictva je viac ako desat rokov a titul nadobudnutia tomu nerozumiem ale je na byvanie nie na prenajom hadam to staci ne
Dávam si prázdniny na Porade, včera som povedala, že sa tu ukážem 2.septembra, ale tu ešte prispejem v tejto témičke.
Ten titul nadobudnutia rozumej ako pôvodnú zmluvu /kúpna, darovacia atď/, resp. dedenie.
Ak by si bol dedičom v priamom rade a zdedil by si takúto nehnuteľnosť po poručučiteľovi, ktorý túto vlastnil 5 rokov, taktiež by si bol oslobodený od dane z nehnuteľnosti. Keďže píšeš, že oba byty sú vo vlastníctve už 10 rokov, takýto predaj, či zámena sú oslobodené od dane z príjmu.
V princípe je jedno, pre akú zmluvu sa rozhodneš.
Môže byť aj kúpna, aj zámenná. Zámenná je jednoduchšia v tom zmysle, že sa nemusia vyhotovovať 2 kúpne a právny servis okolo výmeny sa zníži o polovicu.
V kúpnej zmluve by som v prípade doplatku za väčší byt vyjadrila hodnotu väčšieho bytu v častiach kúpnych cien a to prvá časť ako hodnota zamieňaného bytu za väščí a druhá časť kúpnej ceny spomínaných 4.000€. Samozrejme aj v kúpnej zmluve treba v ustanoveniach špecifikovať, že sa jedná o zámenu.
Ak sa rozhodnete pre zámennú zmluvu, tiež tam v nejakom bode zmluvy vyjadrite hodnotu bytov v čase zámeny.
Prečo to píšem...
Môžeš sa rozhodnúť predať následne takýto byt v čase, kým tento predaj ešte nebude oslobodený od dane z príjmu. Za ten čas ho určite aj zhodnotíš. Daň by si však platil len z rozdielu medzi predajnou cenou a hodnotou bytu v čase nadobudnutia, navýšenú o výšku jeho rekonštrukcie.
A len dúfam, že MIROSLAVV PF TU ,,
co sa tyka platenia dane z predaja to by ste nasli v zakone o dani z prijmov ale pokial Vas niekto nebonzne naco si robit vydavky " - ako budúci právnik toto nemyslel vážne...
Na Porade si ctíme zákony tohto štátu.
Okrem iného, pri predaji nehnuteľnosti je povinnosť oznámiť miestnemu správcovi daní zmenu vlastníka a aj sa odhlásiť z platenia dane z nehnuteľnosti. Žeby sme mali nejakú dierku v zákone a správca nebol prepojený s DÚ?