Zavrieť

Porady

Prečo musí byť slovensky cesnak drahší ako čínsky ?!

Anketa: Kupili by ste si slovensky ale drahší cesnak ako čínsky a lacnejší

Počet hlasujúcich
35. Na účasť v tejto ankete nemáte prístupové práva.
  • Ano

    31 88.57%
  • Nie

    4 11.43%
  • Neviem

    0 0%
Prečo je slovensky cesnak taký drahý ? Túto otázku si často kladierme asi všetci keď vidíme ceny na pultoch. Ale je skutočne drahý alebo len reálne zobrazuje vstupy do výroby. Vzhľadom na stále klesajúcu výmery pestovaného cesnaku sa na Slovensku náš cesnak v obchodoch objavuje už len zriedka. Je to veľká škoda.
V nasledujúcom riadkoch náročky neuvádzam ceny jednotlivých operácii nakoľko cieľom nie je stanovovať výrobnú cenu cesnaku ale ukázať aké náročné je pestovanie cesnaku v skutočnosti . Taktiež nie je cieľom tohto príspevku obhajoba vyšších cien ale v každom prípade obhajoba slovenského produktu ktorý už takmer z našich pultov zmizol.
Cenu pre konečného spotrebiteľa je potrebné rozdeliť do dvoch častí. Jedna časť – ktorú výrobca veľmi ťažko ovplyvní sú marže obchodníkov. Je len logické, že obchodník na tom chce zarobiť – ale koľko ?. Pozrieme sa bližšie na to čo všetko musí pestovateľ urobiť preto aby sa na naš stôl dostal slovenský cesnak.
Cesnak patrí medzi veľmi náročne plodiny na pestovanie. Mnohí z Vás môžu namietať veď si v záhradke vysadím, okopem a cesnak dopestujem. V praxi - výrobe to také jednoduché nie je, ak by takto rozmýšľal aj pestovateľ ktorého to ma živiť asi by dlho cesnak nepestoval. Takže poďme pekne od začiatku.
Pred výsadbou cesnaku je potrebne pripraviť pôdu. Sem treba zahrnúť i zasiatie a zaoranie zeleného hnojenia, nasleduje samotná orba s vyhnojením pôdy. Na 1 ha (100x100m) je potrebných asi 1t hnojiva (presne dávky sa určujú na základe rozborov), ktoré je potrebne do pôdy zapracovať. To všetko znamená pracovne operácie, náklady na materiál.
Potom nasleduje samotná výsadba. Pred výsadbou je však potrebne sadbu namoriť aby sme predišli chorobám a škodcom. Hlávky cesnaku je potrebne rozdružiť na jednotlivé strúčiky, obyčajne ručne. Ak k tomu prirátame ešte manipuláciu , a prípravky pre morenie zistíme, že proces morenia tiež nie je najlacnejší Po namorení usušiť a uskladniť do výsadby. Potom nasleduje samotná výsadba. Vhodnejšia je ručná výsadba. Ale vysadiť 40-50 tis strúčikov na ha niečo stojí. Niekto môže namietať, že je to možné urobiť strojom . To je síce pravda ale pri neorientovanej sadbe bývajú úrody až o 30% nižšie ako pri orientovanej výsadbe (ručná výsadby - strúčiky podpučím dole). Takže zase dilema ušetriť použitím sadbovača a mať nižšie úrody alebo ručná výsadba a vyššie úrody.
Najdrahším článkom v celom procese je sadba, na 1 ha pôdy je potrebných 1-2t podľa odrody a pestovateľského systému. Pri cene 10-12€/kg je to najvyšší náklad v procese pestovania. A pestovať cesnak bez certifikovanej sadby nie je možné, hrozia vysoké pokuty. Vo výške ceny sadby nie je zahrnutý len licenčný poplatok a náklady na výrobu sadby, kontrolu ale predovšetkým záruka kvality a zdravotného stavu sadby.
Po jesennej výsadbe ( hlavne aj ak je dlhá teplá jeseň) je potrebne udržať porast v bezburinnom stave (výdaje za chémiu a práce) v druhom rade v menej priaznivých klimatických podmienkach je potrebne porasty namulčovať - zase výdaje. A to ešte nemáme na poli ani jeden zelený lístok.
Na jar je cesnak jednou z prvých plodín ktorý vykúka z pôdy. Najskôr treba rozrušiť pôdny prísušok t .j kultivácia cesnaku, to je možne ešte urobiť aj mechanizáciou. Par teplých dní a je potrebne ošetrovať proti fúzavke ktorá by dokázala zničiť celé porasty - zase práca a výdaje.
Potom nasleduje hlavné vegetačné obdobie a náročná práca prihnojovania, kyprenia odstraňovania buriny z porastov, zavlažovania. Buriny je možne sa v porastoch zbaviť už dnes pomocou herbicídou avšak s rastúcim cesnakom je takmer nemožné do porastu dostať mechanizáciu na rozrušovanie pôdneho prísušku. Pokiaľ sa to neurobí a cesnak je mimoriadne náročný na obsah kyslíka v pôde môžeme sa pripraviť až o 40% úrody (čím ťažšia pôdy tým skoršie sa tvorí pôdny prísušok) takže rozrušovanie prísušku ostáva predovšetkým na ručnej práci (alebo akceptovanie nižších úrod).
Ďalším úkonom je odhlávkovanie ( robí sa len u paličákov). Je to odstránenie kvetenstva, pokiaľ sa neodstráni včas veľkosť cibúľ môže byť až o polovicu menšia. Odstraňovanie sa vykonáva sa ručne,- náklady na ručnú prácu
Konečne sa pestovateľ dostane k zberu. Tam je už viac možností. Zber je možne vykonať mechanizáciou avšak je nepomerne vyššie percento poškodených hlávok. Po samotnom zbere sa cesnak suší. Plne mechanizovaný zber, odstránenie koreňov a vňati a sušenie si plne automatizované v našich podmienkach ani neviem predstaviť. Náklady na mechanizáciu , linku a priestory by sa asi nášmu pestovateľovi nikdy nevrátili, takže sa zase vrátime k prevažne ľudskej práci Potom ešte vytriediť a zabaliť. Až potom sa môže cesnak dostať k Vám. Pokiaľ zoberiem do úvahy cenu práce u nás (aj keď nie je v európe najvyššia) v porovnaní s čínskym robotníkom ktorý zarobí 30-50 dolárov za mesiac sú náklady na cenu práce neporovnateľné. Okrem toho v číne asi !? neexistuje žiadna seriózna kontrola nad zdravotným stavom porastov, kvalitne odrody, a kontrola nad používaním chémie. Takže nech sa na pestovanie cesnaku dívam akokoľvek podiel ručnej práce je stále vysoký i napriek technickým možnostiam, ktoré dnes máme.
Takže k celej ekonomike pestovania cesnaku sa musí každý pestovateľ postaviť tak aby bola preň čo najvýhodnejšia, musí zvážiť kde investuje do mechanizácie a ktoré operácie bude vykonávať ručne. Ale i napriek tomu vysoký podiel ručnej práce a odbornej znalosti bude pestovanie cesnaku vyžadovať vždy vysoký podiel ručnej práce, A práve preto je Slovenský cesnak drahší ako dovozové. Ale na druhej strane vlastne ani nie je drahší nakoľko vôňa a obsah aromatických látok je mnohonásobne vyšší ako v tom čínskom. Podľa niektorých zdrojov je to 5 až 10x. To znamená že 1kg slovenského vyváži 4-5kg čínskeho. Pokiaľ sa no podívame takto tak aj keď kg slovenského cesnaku môže stáť 8-10€ a čínskeho 4-5€ tak pri použitom množstve v kuchyni je ten slovenský niekoľkokrát lacnejší a samozrejme kvalitnejší.
Pre tých ktorý majú záujem nakupovať slovenské produkty len toľko, hľadajte informácie, hľadajte slovenských pestovateľov (nie priekupníkov, v čechách napr. veľmi často označujú priekupníci čínsky a španielsky cesnak ako český, a spotrebiteľ je potom sklamaný! – ako sa tomu vyhnúť v dalšom článku). Slovenský pestovateľ sa nebude schovávať ako priekupník (príp. stánkar), ktorý ma vždy to čo práve chcete kúpiť. Kvalitný cesnak si priamo u pestovateľa kupujete i s jeho dôverou. A ta je v dnešnom svete potravín keď nám ponúkajú posypovú soľ namiesto jedlej, keď do červenej papriky pridávajú mletú tehlu, keď v káve sú pomleté šupky, keď v mäsových výrobkoch (parky) už nie je ani mäso ale muka a odpad je práve nákup od pestovateľa bez medzičlánkov jednou z najľahších ciest ako sa zdravšie stravovať. Na našich stránkach postupne nájdete všetko čo sa môže týkať cesnaku. Budeme sledovať trh, ponúkať Vám odborne informácie a postupne i viac.

Ing. Július Kráľ,
Usporiadat
pavol54 pavol54

pavol54 je offline (nepripojený) pavol54

Julo tvoj článok vyzerá byť dosť fundovaný, ale je tam dosť nepresností tvoje skúsenosti sú praktické alebo viac teoretické?
-liecenčný poplatok za sadbu respektíve osivo od koho skasírujem? Lebo takéto šľachtitelia zeleniny nedostávajú ani si ich podľa mojich vedomostí nikde neuplatňujú ale keby existovala šľachtiteľská SOZA tak by som sa na ňu rád obrátil.
chemické ošetrovanie cesnaku kontra prevzdušňovanie pôdy akýkoľvek chemický postrek proti burinám je dostatočne účinný len dovtedy kým vytvára na pôde ochranný film jeho porušením plečkovaním okopávaním ide výrazne účinnosť dole
cesnak sa pri zbere nesmie obuchnúť inak sa začne podstatne rýchlejšie kaziť na udretých strúčikoch čím sa jeho trhová hodnota blíži k nule, takže najmä preto sa neuplatňuje mechnizácia, preto do tohoto momentu nie je v princípe rozdiel medzi pestovaním cibule a cesnaku.
Inak s tou tehlou v paprike si poriadne prehnal. kto by dával tehlu vieš predstaviť strojček na ktorom sa tehla namelie na prášok a najmä voľne dostupný ak by si povedal o možnosti primiešania múky to je iná káva. ale čistota a farbivosť papriky sa dá veľmi ľahko zistiť ako sa chová v lyžici horúceho oleja alebo masti.
2 0
Menej reklamy? Zaregistrujte sa! - Žiadne vyskakovacie reklamy!
misomiso misomiso

misomiso je offline (nepripojený) misomiso

pavol54 Pozri príspevok
Lenže medzi výrobcom a spotrebiteľom existuje nutný distribučný článok a ako povedal nebožtík Dlouhý prvý povojnový minister hospodárstva, "Co se bude prodávat bude určovat obchod ne výroba" Výrobca si akurát môže lámať hlavu nad tým ako a koľkými presvedčí obchodníka aby radšej zobral jeho produkciu (ako od iného dodávateľa z domova či z cudziny) a zelenina nie sú klince ani práca, tie nepostoja. obchod musí mať z predaja : refundované straty, zisk, percentuálnu maržu a obchodník spravidla svoj prospech
Obchod si vzdy bude hajit iba svoje zaujmy, to je jednoducho fakt a rovnako by sme sa spravali aj my dvaja v pozicii obchodu. Ocakavat od obchodu (ci od zakaznika) nejake altruisticke spravanie je absolutna somarina.

Ci sa ti to paci alebo nepaci, uz davno zijeme v dobe, kedy sa vyrobca musi starat, ako svoj vyrobok preda. Jednoducho vyrobnych kapacit je 10 x tolko ako kupnej sily, takze predaju ti, ktori vedia aj pohnut rozumom. Nie je to lahke, nevysmievam sa, nekritizujem, sam som v rovnakej situacii.

Som vyrobca slovenskeho tovaru, ktory musim vediet dostat do celeho sveta, inak neprezijem ani jeden den, pretoze v SR pre nase vyrobky nejestvuje trh. Myslis, ze obchod mal zaujem o nejaky novy produkt zo Slovenska, ked sme zacinali? Este ani dnes sa mnohi obchodnici so mnou nebavia.

Museli sme si vysliapat cesty sami, nie je to jednoduche ale da sa. Preto, ako majitel firmy sa teraz venujem z 20% vyrobe (len to obcas kontrolujem, na to mam ludi) ale z 80% marketingu (na ktory mam mimochodom tiez ludi).

Myslis ze dostat slovensky cesnak na slovensky trh je tazsie, ako dostat novy, totalne neznamy slovensky vyrobok do USA co Japonska, pripadne do Mexika lebo Juznej Afriky?
2 0
wagner wagner

wagner je offline (nepripojený) wagner

Julo, je tam dosť nepresností, na ktoré by som chcela reagovať:
1. nezdá sa mi, že by bol cesnak náročný na pestovanie. Poznala som pestovateľa, čo ho pestoval na nejakom hektári samozrejme výsadba aj zber ručne. Netvrdil, že by pestovanie cesnaku bolo náročné
2. pod cesnak sa nehnojí pôda, cesnak priame hnojenie neznáša
3.cesnak sa nemá prihnojovať, iba ak bola pôda planá - nehnojená aspoň dva roky.
1 0
pavol54 pavol54

pavol54 je offline (nepripojený) pavol54

1Dara Pozri príspevok
no nevyznam sa v chemickom posobeni herbicidov, ale co viem, tak je to chemia - nevadi, nastudujem

hmm a kde mam istotu ze nepouzije?
lebo by nebolo čo jesť(uschne) neselektívny znamená že si nevyberá berie všetko čo je zelené preniká do pletiva a pohybom tekutín ide až do koreňa napr glyfosáty(kAPUT, KAPAZíN RUNDUP) Inak pre tvoju bezpečnosť žiadny herbicíd sa nedá použiť v uhorkách, melónoch, takmer žiaden v paprike, cibuľa ich má najmenej 4 dávky, vieš si predstaviť aby cibuľu ktorá sa vysieva na rozmer 5x5 cm prišiel niekto okopávať? A koľko cibule ročne spotrebuješ osobne a koľko v rôznych výrobkoch a hotových potravinách (guláši)
A elektromagnetický smog ti nevadí? ako som pochopil si v ňom pracovala denne sme ním obklopení vo väčšej miere(v počítači v kábloch v stene v mobile) ako nejakou chemickou látkou.
Naposledy upravil pavol54 : 29.08.12 at 21:47
1 0
day day

day je offline (nepripojený) day

misomiso Pozri príspevok
To je iba nepochopenie zakladnych principov marketingu - ucivo tak na oktober prveho rocnika. A nejde tu o nepochopenie o strany zakaznika ale vyrobcu, pretoze vyrobca ma rozumiet merketingu, nie spotrebitel.

Jestvuju dve cielove skupiny. Ak to riadne zjednodusime, tak povedzme ze v nasom pripade dve. Ti, co preferuju nizku cenu a ti, ktori preferuju kvalitu.

Aj bez podrobych vyskumov nam je snad vsetkym jasne, ze tych, ktori preferuju kvalitu za vyssiu cenu je mensina - povedzme v pripade cesnaku 14.5% spotrebitelov. S tym nic neurobime. Akakolvek snaha predat kvalitny drahy cesnak zvysnym 85,5% je plytvanim casu, energie aj penazi.

Teraz je otazka, ako predat ten drahy cesnak aspon tym 14,5 percentam. Cez Tesco asi nie. Kto si ma lamat hlavu ako to urobit? Tesco? Asi nie. Stat? A preco? Spotrebitel? Ten ma ine starosti. Vyrobca? A kto iny?
stat sa ma snazit aby nas spotrebitelov a aj vyrobcov nedostal do pasce = zavislosti na dovoze zakladnych potravin, potrieb naroda
1 0
day day

day je offline (nepripojený) day

pavol54 Pozri príspevok
a ako keď existuje voľný pohyb tovaru?
stanovit normativy, nastavit kvalitu, upozornit na nekvalitu, kontroly dovazanych produktov, pokuty pre vyrobcov, dodavatelov nekvalitnych (napr.: zdraviu skodlivych produktov) postihovat, zakaz podnikania osobam, nie sro-ckam, ziadat v EU parlamente rovnake prerozdelenie dotacii, ziadat rovnake normativy (napr.: veterinarne, potravinarske) pre kazdu krajinu
1 0
bjuty smis bjuty smis

bjuty smis je offline (nepripojený) bjuty smis

pavol, tie body, čo si vymenoval sú presne dôvody, prečo je málo slovenského ovocia a zeleniny vo volnom predaji....
ak by om mal napr. marhulový sad achcel by som predať prebytky,
a volaký prid..baný úradníček by odo mňa pýtal povolenia
na predaj,
na miesto predaja
doklady o záhrade
erp a podobne
( jedným slovom by ma buzeroval, až by nenašiel dôvod na pokutu- po slovenský úplatok)
, tak by som sa na to ...no , presne to, čo aj spravili malopestovatelia...
a tým uvolnili cestu šmelinárom
1 0
pavol54 pavol54

pavol54 je offline (nepripojený) pavol54

hubatá Pozri príspevok
Presne to comodo napísal: najlepšia kapusta je zo Stupavy a nie z Dunajskej Stredy. Ale v Dunajskej Strede vedeli dopestovať takú papriku akú nedopestovali na Liptove. Liptáci mali ovce a brydndzu. Orava chutné zemiaky. Najlepšie víno bolo v Tokajskej oblasti a pod Malými Karpatami. A tak tam aj vznikali pracovné príležitosti, nehnojilo sa toľko, lebo sama zem bola predurčená na pestovanie toho-ktorého produktu.
Veľkopodnikateľovi je lepšie pohnojiť chemikáliami, otráviť nielen zem ale aj včely, osy, vtáky. Dnes pomaly nemáme včely, vrabcov. Ako veľkopodnikateľ zbadá na rajčine čierny fliačik, chytí ho panika a namiesto toho, aby rajčinu odtrhol ručne, strojmi postrieka celý hektár. Nechce investovať do pracovnej sily, ale investuje do hnojív. Nechová kravy, lebo sa mu neoplatí, nemá preto ani vyzretý hnoj, hnojí chemikáliami. Na poliach sa motykami oháňali ľudia a pleli burinu, dnes na ľudí nedostane dotácie, ale na postreky áno. Zisk, zisk a len zisk je u neho na prvom mieste, hoci kto sa venoval poľnohospodárstvu mal aj pridruženú výrobu, aby prežil aj bez dotácii vtedy keď bolo krupobitie, jednoducho s tým počítal že nastane aj taká prírodná katastrofa ako je sucho, alebo opačne mokro. Ak bolo niečoho prebytok boli na rade konzervárne a liehovary. Máme dnes vôbec konzerváreň na SK?

Mňa však jedno teší: znova sa objavili záhradkári u ktorých sa dá dobre a lacno nakúpiť to čo v sezóne potrebujem. Akurát štát im hádže pod nohy polená nezmyselnými zákonmi, ktoré tvoria poslanci podporovaní hore opísanými veľkopodnikateľmi, ktorí mi pripadajú ako keby mali zmluvy so zdravotnými poisťovňami aby zasa tie mali zisk z priotrávených pacientov.
To teraz opakovane táraš s nostalgie alebo si videla pole z rýchlika v noci?
Ak si nebola na poli nepoúčaj prosím ťa ako sa máme chovať. keď sa na rajčine objaví čierny fliačik tak to znamená že si ešte nevidela na rajčinách pleseň zemiakovú a keď zbadá že sú napadnuté plesňou zemiakovou tak môže za traktor zapínať drvičku a následne disky tak aby si vedela že táraš a táraš Doba drábov ak zistila dávno skončila a zamestnať lumpenproletariát na to aby polovičku papriky alebo rajčín vykopal miesto okopal alebo burinku radšej prihrnie aby sa nevidela pri kontrole ale že behom troch týždňov narastie taká že je definitívne po úrode to ty o tom nemôžeš nič vedieť. A keby si si aspoň raz za čas okrem tárania prečítala stránku apa tam by si našla že na znevýhodnených sú podpory ale nikde som nenašiel dotácie na postreky. Vieš čo keď si taká premúdra daj zopár tisíc eúr na pestovanie s vedomím že sz toho nič nebudeš mať a že sa ti ani nikdy nevrátia veď nemusíš mať z toho osoh, budeme minimálne dvaja. Konzervárne nikdy ani za socíku nespracovávali prebytky a nikdy ani budú. Pre ne sa priamo pestuje. A ak hovoríš o prírodných katastrofách nezabudni náhodou že došlo k zmene klímy a hovorí sa jej klíma tretieho tisícročia. a v tej klíme by ani otroci nepracovali pokiaľ by som ich nechcel priamo ohroziť. apropo ak tu toľko hovoríš o motyke máš ty vôbec predstavu za koľko okope jeden človek napríklad 100 m papriky rajčín alebo kapusty, a to nie je na hodinovú normu ale na celodennú prácu. Ak si náhodou nevšimla podstatne sa zmenili stravovacie návyky dnes sa celoročne konzumuje čerstvá zelenina ako príloha k jedlám. Ak ešte nejaký zúfalec záhradkár niečo pestuje a lacno predáva pod svoje výrobné náklady tak je k tomu dotlačený a na rok pestovať nič nebude alebo si to nevie zrátať a musí nekonečne milovať prácu v záhradke len preto aby dal tým ktorým sa motykou nechce zakopnúť do zeme.
k plesni si prečítaj napr. www.carozahradky.sk aby si vedela o čom hovoríš a nebola ako Karol May
Naposledy upravil pavol54 : 02.09.12 at 11:34 Dôvod: doplnenie textu
1 0
pavol54 pavol54

pavol54 je offline (nepripojený) pavol54

comodo Pozri príspevok
Pavol , podla Tvojho prispevku by clovek povedal , ze si skuseny a dobou uvaneny polnohospodar. MY vieme ze politicke strany tu zlikvidovali polnohospodarstvo a ze zakony a dotacie stoja za ho... a ze cigani kradnu z poli a zlodeji kradnu zavlahu a .t.d. Ale co vlastne chces povedat tym co pises ? Mam kupovat zeleninu , ci nemam ? Mam pestovat sam , ci nemam ? Ja by som totiz velmi rad konzumoval nieco v okoli dopestovane , hnojene mastalnym hnojom. A v ziadnom pripade nekupim zradlo made in PL.
Prečo unavený? ja len dávam na diskusný stôl fakty
Obrazne povedané štvú ma dve kategórie názorov
1. že my pestovatelia sa váľame v zisku ako praste v žite a máme predávať kvalitnejšie, lacnejšie, zdravšie, (aspoň taký je deklarovaný dopyt ale skutkový)
2. že vysoko produktívne to bude ak uvidíme pastiera v halene a krpcoch ako si spokojne kravičkám o ovečkám vyhráva na fujarku a tu tam z nudy vytrhne nejakú burinku a niektorú ponechá rásť aby nevymrela poprípade bude nasadzovať kvetinkám a iným rastlinkám plynové masky aby sa k nim nedostala chémia ktorá je tu z komínov, výfukov a čo ja viem z čoho potom na jeseň zoberie rýľ a hrable porýľuje polia aby lebo pri tej romantickej predstave o poľnohospodárskej výrobe sa na iné nezmôže.
Ja sa makrogekoňómom typu miklóš nepletiem do práce s tým že ak nebude u nás ekonóm tak si ho dovezme ako živiť nejakého vola čo ekonomike nerozumie,
ani stavbárom priehrad diaľníc ani doktorom skrátka každý nech si riadne robí svoju prácu a najmä nech nepoukazuje ako laik ako to má byť
Lenže ten záujem o slovenské potraviny (a vôbec výrobky) je len zväčša deklaratórny. Ale trvalo 15 rokov kým sa toto dostalo do podvedomia lebo keď som ako predavač na trhovisku mal odvahu "Slovenské zemiaky , rajčiny a pod" hneď mali pre posmech miestni aj slovenské pomaranče, lebo vtedy Slovenské bolo pre niekoho synonymom nacionalistické Ak raz nedostanem v obchode slovenské potraviny viac tam neleziem a sieť môže byť anglická francúzska a či nemecká. Je to na nás Oni musia svojich nákupcov dotlačiť k serióznemu jednaniu so slovenskými výrobcami inak si môžu pobaliť kufre
1 0
wegamizi wegamizi

wegamizi je offline (nepripojený) wegamizi

Ja osobne som davnejsie presmerovala svoje nakupy zeleniny a ovocia na domacich pestovatelov, naposledy kupujem tak i vajcia, med, mlieko i syry, budem kupovat i maso. A problem je vyrieseny. Na inzertnych forach je kopec ponuk, uprednostnujem priamy zber, kde mam istotu, ze tovar nie je prekupovany. Hypermarkety su mi ukradnute, polske kuracie prsia z ich ponuky by som nedala ani mackam.
Tak som si kupila i cesnak, ktory bol vlastne hlavnou temou tejto debaty. Podotykam a vobec nebol drahsi ako cinsky. Nie je na oko taky dokonaly, ale " Nie je vsetko zlato co sa bližtí "
1 0
Indeed Indeed

Indeed je offline (nepripojený) Indeed

Ufff, tolko písania kvoli CESNAKU ???
0 0
avalik avalik

avalik je offline (nepripojený) avalik

je pouzitie herbicidov nutne?
ak ano, v tom pripade mi pride jedno ci cinsky alebo slovensky herbicidny
0 0
pavol54 pavol54

pavol54 je offline (nepripojený) pavol54

1Dara Pozri príspevok
je pouzitie herbicidov nutne?
ak ano, v tom pripade mi pride jedno ci cinsky alebo slovensky herbicidny
tak poď kopať. Herbicídy nie sú ani penicilín ani antikoncepcia, ich reziduá v tele cesnaku nezostávajú treba si preštudovať akým spôsobom jednotlivé herbicídy fungujú a potom keby aj bol kontaktovaný tak nadzemná časť sa neje a systémový neselektívny prípravok ktorý preniká pletivom až do koreňa by snáď nikto nepoužil
Keby si nechcela konzumovať cesnak ošetrený proti plesni systémovým prípravkom, tak to by som akceptoval tvoje výhrady
Naposledy upravil pavol54 : 29.08.12 at 21:21
0 0
avalik avalik

avalik je offline (nepripojený) avalik

pavol54 Pozri príspevok
tak poď kopať. Herbicídy nie sú ani penicilín ani antikoncepcia, ich reziduá v tele cesnaku nezostávajú treba si preštudovať akým spôsobom jednotlivé herbicídy fungujú a potom keby aj bol kontaktovaný tak nadzemná časť sa neje a systémový neselektívny prípravok ktorý preniká pletivom až do koreňa by snáď nikto nepoužil
Keby si nechcela konzumovať cesnak ošetrený proti plesni systémovým prípravkom, tak to by som akceptoval tvoje výhrady
no nevyznam sa v chemickom posobeni herbicidov, ale co viem, tak je to chemia - nevadi, nastudujem

hmm a kde mam istotu ze nepouzije?
0 0
wabi wabi

wabi je offline (nepripojený) wabi

Zo záujmom som si túto tému prečítal.
1. cesnak jednoznačne je náročný pri pestovaní na ľudskú prácu, preto je náročný v porovnaní s väčšinou pestovaných plodín. To že sa nehnojí ho nerobí nenáročným. Je náročný na kvalitu pôdy. Neoplatí sa proste pestovať kdekoľvek...
2. chuťový a kvalitatívny rozdiel medzi dovozovým cesnakom z teplých krajín a naším cesnakom je jednoznačný...
3. Dotácie do poľnohospodárstva a rôzne machinácie a neprehľadné praktiky spôsobujú, že dovozový cesnak je lacnejší. Je to hamba a doplatíme na to. Nemáme ani polovičnú potravinovú sebestačnosť, ani len v tom cesnaku...
EU padne na hubu a zostaneme samy vo vytunelovanom štáte, otrhaní, hladní, oklamaní...
4. Ak nikto chce cesnak alebo čokoľvek iné 100% bez chémie, musí si ho dopestovať sám. Otázka je, či to má zmysel keď všetko čo dýchame, jeme je vždy do určitej miery kontaminované a tiež že podľa štatistiky sa dožívame stále vyššieho a vyšieho priemerného veku napriek všetkému, tak to asi znamená že to ľudský organizmus celkom slušne zvláda...
0 0
Dubak2000 Dubak2000

Dubak2000 je offline (nepripojený) Dubak2000

etse tam chyba jedna podstatne zlozka - ochrana pred zlodejmi. Aspon co cledujem v Cechach tak sa stazuju ze kedze je o domaci cesnak zaujem tak sa dost hodne kradne rovno z pola ( vo velkom niekdo za noc ukradne celu urodu..)
0 0
Indeed Indeed

Indeed je offline (nepripojený) Indeed

šľachtiteľská "SOZA" je americká firma MONSANTO , resp.sa chce hrať na takuto organizáciu,ktorá by rozhodovala o tom kde sa može alebo nemože pestovať,taká alebo onaká odroda plodín

keď tematiku MONSANTO preskúmaš bližšie, zistíš že ju nebudeš mocť nazvať inak, ako zločinecká organizácia...
0 0
deane7 deane7

deane7 je offline (nepripojený) deane7

Ja už som si dal kúpiť v Poľsku na trhu. Je silný až uši odstávajú.
0 0
pavol54 pavol54

pavol54 je offline (nepripojený) pavol54

Indeed Pozri príspevok
šľachtiteľská "SOZA" je americká firma MONSANTO , resp.sa chce hrať na takuto organizáciu,ktorá by rozhodovala o tom kde sa može alebo nemože pestovať,taká alebo onaká odroda plodín

keď tematiku MONSANTO preskúmaš bližšie, zistíš že ju nebudeš mocť nazvať inak, ako zločinecká organizácia...
ťažko môže o niečom rozhodovať nejaká monsanto ona tak môže rozhodovať na svojich pozemkoch ale aj moja firma môže rozhodovať o tom čo sa nebude pestovať na susednom poli ale o tom musím požiadať v agrotechnických termínoch pre plánovanie výsevov.
0 0
misomiso misomiso

misomiso je offline (nepripojený) misomiso

juloxx Pozri príspevok

Pre tých ktorý majú záujem nakupovať slovenské produkty len toľko, hľadajte informácie, hľadajte slovenských pestovateľov (nie priekupníkov, v čechách napr. veľmi často označujú priekupníci čínsky a španielsky cesnak ako český, a spotrebiteľ je potom sklamaný! – ako sa tomu vyhnúť v dalšom článku).
Ing. Július Kráľ,

No dobre, povedzme ja mozno patrim k spotrebitelom, ktori si radi priplatia za kvalitu. To akoze ja mam zasvatit svoj zivot tomu, aby som sa dopatreal nejakeho slovenskeho cesnaku, ked mi ho neponuknu v Tescu?

A co ostatne potraviny? Tie mam ako zhanat? Tiez mam hladat slovenskych pestovatelov, chovatelov, pekarov a vyrobcov? A kedy budem robit? A kedy zit?
0 0
Načítať ďalšie

Sleduj porady, ktoré by vás mohli zaujímať