Dnes po burgundsky. Polievka ale ta ista (sosovicovo-stavelova).
Bœuf à la marinière
Cize namornicke hovadzie, ako ste sa uz asi dovtipili. Je to brutalne jednoduchy recept, robil som to v rimskom hrnci. Ten som namocil na asi 20 minut do vody. Potrebujeme hovadzie maso a cibulu, maslo, muku a na dochutenie este nejake dobre brandy. Pomer masa a cibule je tak priblizne 3:2, takze povedzme 1 kg hovadzieho (napr. krk) nakrajame na tenke platky a 700g cibule nakrajame na polkolieska. Rimsky hrniec vymastime maslom, nahadzeme prvu vrstvu cibule, poriadne ju osolime a opeprime (peprom nesetrime), potom prvu vrstvu masa, opat sol a peper a tak dalej, koncime cibulou. Nakoniec tam este navrch dzabneme maslo vymiesane s hladkou mukou (asi lyzica muky a ako orech masla). Rimsky hrniec uzavrieme a vlozime do rury. Az teraz ju zapneme na 180°C a pecieme take dve az tri hodiny. Ked je maso hotove, primiesame este dve lyzice brandy, vmiesame tu muku s maslom dnu, a cele to poriadne pomiesame, aby sa platky masa, ktore boli na spodku dostali navrch. Odokryte este zapekame mozno 10 minut. Dobre sa k tomu hodia domace vajecne rezance.
Je viac verzii, dobra je aj ta, kde sa ku koncu neprida brandy, ale pasta z ancoviciek, cesnaku, vinneho octa, dijonskej horcice a petrzlenovej vnate.