Zavrieť

Porady

domaca údená slanina a mesko..

ldi

ldi je offline (nepripojený) ldi

ldi
Zdravím priatelia,
poprosil by som kdo ma skusenosti s vyrobou, solenim a údenímdobrej slaninka a meska.
Zať postavil udiareň a chceme experimentovať a vyrobiť si vlastne výrobky.
Ďakujem
Pravidlá a tipy
  • Každý móže napísať len 1 odpoveď. Neskor mozete svoju odpoveď vylepšiť.
  • Odpoveď má priniesť riešenie na otázku, vyvarujte sa hodnotenia otázky.
  • Odpoveď má byť viac o faktoch ako o názoroch.
Dalšie pravidla a tipy
    Ak potrebujete v otázke niečo upresniť, najskôr sa spýtajte na podrobnosti.
    Koncept slúži na uloženie rozpracovanej odpovede, koncept sa zobrazuje len Vám, až kým ho nezverejníte.
    Ak máte podobnú otázku, založte Novú otázku alebo Súvisiacu otázku.
    ❤ Buďte priateľskí ❤
    Sme súčasťou jednej komunity, ktorá si chce vzájomne pomáhať, rozdieľnosť je vítaná ak neubližuje!
    Usporiadať podľa času
    Stefan2005

    Stefan2005 je offline (nepripojený) Stefan2005

    ! Stefan2005
    Najlepšia odpoveď len pre registrovaných
    Porada je tu vďaka aktívnej spolupráci členov
    Registrovať
    vulxy

    vulxy je offline (nepripojený) vulxy

    vulxy
    ja som v lete dostal napad-chut ze si vyudim par kurcat,kupil som ich 4ks v Tescu ale ked som ich nasolil zacaly miznut.....na druhy den vyzeraly ako netopiere a radsej som ich hodil na gril.....zachranoval som co sa dalo
    vulxy

    vulxy je offline (nepripojený) vulxy

    vulxy
    po zabijacke treba silno nasolit maso aj slaninu ale poriadne nahrubo,najlepsie v koryte a ked pusti stavu tak nou polievat aby nevyschlo....samozrejme ze by to malo lezat v chlade....ked sa vypari-vpije vsetka stava tak je cas to povesit do udiarne....cca 2-3 tyzdne....a udit pomaly najlepsie studenym dymom........my sme pouzivaly piliny z agatu....ale kazdy prisaha na nieco ine....
    ach kedy som naposledy jedol pravu domacu sunku???.....uz sa ani nepametam
    buchač

    buchač je offline (nepripojený) buchač

    Schopnost porozumenia citaneho textu je zakladnym predpokladom akejkolvek debaty. ...viac buchač
    ldi Pozri príspevok
    Zdravím priatelia,
    poprosil by som kdo ma skusenosti s vyrobou, solenim a údenímdobrej slaninka a meska.
    Zať postavil udiareň a chceme experimentovať a vyrobiť si vlastne výrobky.
    Ďakujem
    http://www.ulozto.sk/xRMmZkd/domaci-udenar-pdf
    Terezia13

    Terezia13 je offline (nepripojený) Terezia13

    Terezia13
    ja by som sa pýtala skúseného mäsiara - ale nie obchodníkov mäsiarov, v obci sa bežne robia zabíjačky a tie väčšinou robia tí "skutoční mäsiari", ktorí chodia robiť zabíjačky aj po domácnostiach a tam sú už úplne iné postupy nasálania, údenia, veľa záleží aj od dreva, neúdi sa každý deň, to všetko by som si zistila u mäsiara odborníka
    buchač tie väčšinou robia tí "skutoční mäsiari", ktorí chodia robiť zabíjačky aj po domácnostiach a tam sú už úplne iné postupy nasálania, údenia, veľa záleží aj od dreva, neúdi sa každý deň
    ====================

    Hm...

    Mäsiar príde...trafí kus...rozoberie, naporcuje.
    Je len na zákazníkovi, či sa rozhodne aj pre tie výrobky.
    No jedno je jednoznačné a na tom budem trvať.
    NEEXISTUJE, aby mäsiar údil v cudzej udiarni...
    Mária27 Dobrá rada, ale po 6 rokoch (posledná návšteva pred 3 rokmi)
    besttracker

    besttracker je offline (nepripojený) besttracker

    besttracker
    Mozno ma niekto odsudi ze to neni prava slanina/ maso,ale mne to takto chuti.... ,ale ja robievam slaninu prave tak ze ju pred udenim povarim ......a je to lahodka...mekucka koza,slanina sa da jest aj samotna ako dezert :-D ... proste treba vyskusat....

    postup
    hrubka bocika do 5 cm povarit teda namocene vo vriacej vode minimalne 10 min,ked su hrubsie kusky tak aj 20-25 min... vodu nesol,lebo slanina bude slana...

    udene na hrubsom smrekovom dreve .... (niektory udici my radili rozne,ale z praxe som vyskusal ze zo smrekoveho dreva to neuveritelne pekne vonia a pri vybrati sa tomu neda odolat....) udene na ceresni to bolo take bez vone ,buk a dub ma nijak neoslnil..,a ,,mokra slivka,, tomu masu doda taku prirodnu stiplavkastu chut :-)

    dlzka udenia zalezi od teploty dymu ... od 3 hodin :-) az 48 hod .proste musi byt taka pekna tmavo cervena az hneda :-) udim to bez kosti a rebier,s rebrami a kostami to ma tendeciu nebyt pekne preudene ....a preto kosti treba riesit zvlast alebo dlho to udit...


    robievam to hlavne v lete na grilovacku a taky bezny prerasteny bocik hrubka +- 5 cm sa v chladnicke presoli uz za 7 dni.... pri nizsich teplotach hrubke to trva dlksie ,odporucam odrezat kosti lebo pod kostami to ma tendeciu sa potom kazit lebo sol tam nepride ... hrubsie kusky mesa su po nasoleny a vyudeny vo vnutry cervene,vyzera to ako surove meso na udenie treba pouzivat masnejsie mesa,lebo take stehno/kare po vyudeni su take suche.... ale ku vinu dobre

    pre upozornenie takuto prevarenu slaninu treba skladovat v chlade a neni vhodna na dlhodobe skladovanie....
    Slayer666

    Slayer666 je offline (nepripojený) Slayer666

    Slayer666
    Stefan2005 Pozri príspevok
    ... dúfam, že aj mäsko bude domáce, lebo experimentovať s mäsom nakúpeným v hypermarkete je zaručený neúspech...
    Mozem potvrdit. Ten tuk bude chutit priserne. Prisiel som, videl som, chutnal som, prehral som.
    ldi

    ldi je offline (nepripojený) ldi

    ldi
    Ďakujem ti a ani ja som nejedol davno domacu zabijačku ale rozhodol som sa vyrabať si sam pre seba a deti trocha slaninky, udeneho meska a klobas.Kupim kvalitne mesko a skusim.Niekdo tvrdí že pred udenim slaninku chvilu povariť aby bola mekšia...
    ldi

    ldi je offline (nepripojený) ldi

    ldi
    Tak tvoj recept sa mi pači..vyskušam...robil som prvý krat minulý týžden klobasky a vydarili sa...že vraj mnam
    ilona

    ilona je offline (nepripojený) ilona

    ilona
    Idi píšeš, že niekto tvrdí, že pred údením treba slaninku trocha povariť. Ale ak ju povaríš už to nie je klasická údená slaninka, ale chuťove sa skôr podobá oravskej,alebo anglickej. Takže ak dobrú údenú tak nevariť ,len močiť ako Ti radia ostatní.

    Porady, ktoré by vás mohli zaujímať

    Prihláste sa a sledujte len tie Porady, ktoré Vás zaujímajú.