Zavrieť

Porady

účtovanie stravného

Ahojte! Prosím Vás my svojím zamestnancom poskytujeme stravu prostredníctvom školskej jedálne. Cena 1 obeda je 52,- Sk/bez dane, nakoľko nie sú platiteľmi dane/. No neviem ako správne zaúčtovať nasledovné: ja predávam zamestnancom 1 obed za 22,-SK + 4,20 DPH. Ako má správne vyzerať predpis na vyúčtovanie stravného, ako správne zaúčtovať DPH? Zo SF zatiaľ neprispievame na stravné. Ďakujem
Usporiadat
inge57 inge57

inge57 je offline (nepripojený) inge57

Prosím Vás to nikto neúčtujete stravné?
0 0
Tweety Tweety

Tweety je offline (nepripojený) Tweety

inge57
Ahojte! Prosím Vás my svojím zamestnancom poskytujeme stravu prostredníctvom školskej jedálne. Cena 1 obeda je 52,- Sk/bez dane, nakoľko nie sú platiteľmi dane/. No neviem ako správne zaúčtovať nasledovné: ja predávam zamestnancom 1 obed za 22,-SK + 4,20 DPH. Ako má správne vyzerať predpis na vyúčtovanie stravného, ako správne zaúčtovať DPH? Zo SF zatiaľ neprispievame na stravné. Ďakujem
Je tá jedáleň Vaša?.
0 0
Jana Acsová Jana Acsová

Jana Acsová je offline (nepripojený) Jana Acsová

daňový poradca, audítor
Napr.(ku kalkulácii):
http://www.porada.sk/t20283-p2-dph-z...nho-lstka.html
0 0
Jana Acsová Jana Acsová

Jana Acsová je offline (nepripojený) Jana Acsová

daňový poradca, audítor
inge57
Ahojte! Prosím Vás my svojím zamestnancom poskytujeme stravu prostredníctvom školskej jedálne. Cena 1 obeda je 52,- Sk/bez dane, nakoľko nie sú platiteľmi dane/. No neviem ako správne zaúčtovať nasledovné: ja predávam zamestnancom 1 obed za 22,-SK + 4,20 DPH. Ako má správne vyzerať predpis na vyúčtovanie stravného, ako správne zaúčtovať DPH? Zo SF zatiaľ neprispievame na stravné. Ďakujem
Účtovanie faktúry:
55% príspevok zamestnávateľa: 527/321 30,00 x počet lístkov
príspevok zo SF: 472/321 (keby bolo prispievané)
inkaso od zamestnanca:335/321 22,00 x počet lístkov
predpis DPH: 335/343 4,20 x počet lístkov

Vzhľadom k tomu, že sa jedná o odber stravy, t.j. už došlo k odberu a následne sa tento fakturuje, nedoporučujem účtovanie 213 - ceniny. Vyúčtovanie obedov je možné priložiť k faktúre, alebo ku mzdám. Na predmetné účtovanie je potrebná kalkulácia, ktorá by mala byť súčasťou internej smernice.
Naposledy upravil Jana Acsová : 02.03.06 at 11:28
0 0
inge57 inge57

inge57 je offline (nepripojený) inge57

Ďakujem, ale problém je taký,že školská jedáleň mi fakturuje dopredu / narp. 03.01.2006 mi fakturuje stravu na január 2006/ a v ďalšej faktúre mi vznikne buď nedoplatok alebo preplatok. Napríklad za december 2005 mi vznikol preplatok vo výške 1589,- Sk a neviem či tento preplatok uvedený na faktúre za január 2006 mám započítať do r. 2005 alebo do roku 2006?
0 0
Jana Acsová Jana Acsová

Jana Acsová je offline (nepripojený) Jana Acsová

daňový poradca, audítor
inge57
Ďakujem, ale problém je taký,že školská jedáleň mi fakturuje dopredu / narp. 03.01.2006 mi fakturuje stravu na január 2006/ a v ďalšej faktúre mi vznikne buď nedoplatok alebo preplatok.
Fakturuje vám dopredu obedy, ktoré ešte neboli odobraté? A dáva Vám k tomu stravné lístky?
0 0
inge57 inge57

inge57 je offline (nepripojený) inge57

Nie. Oni nám dávajú len obedy. Nahlásime sa dopredu koľko nás bude chodiť a keď nechceme prísť tak sa odhlásime a odráta nám to z nasledujúcej faktúry.
0 0
Jana Acsová Jana Acsová

Jana Acsová je offline (nepripojený) Jana Acsová

daňový poradca, audítor
inge57
Nie. Oni nám dávajú len obedy. Nahlásime sa dopredu koľko nás bude chodiť a keď nechceme prísť tak sa odhlásime a odráta nám to z nasledujúcej faktúry.
Tak potom smernica. A možno aj účtovanie cez 213 - ale je to potrebné odôvodniť. T.j. faktúra 213/321 a následne tak ako som uvádzala:
527/213
335/213
335/343
Vzhľadom k tomu, že reálne stravné lístky nemáte, predmetné účtovanie nie je perfektné, ale v praxi najčastejšie.

Účet 213 by bolo možné nahradiť nejakým účtom pohľadávok, ale tým by sa to skomplikovalo. Podľa môjho názoru môžete k tomu pristúpiť tak ako uvádzam, nakoľko máte možnosť na obedy sa nahlásiť aj odhlásiť. To či v ruke pri obede máte lístok, alebo nie ... nie je možné zistiť. A určite všetci okolo vás ich pri obede držia (myslím stravníci), takže účtovanie ani nebude také neopodstatnené.
0 0
Jana Acsová Jana Acsová

Jana Acsová je offline (nepripojený) Jana Acsová

daňový poradca, audítor
Vyúčtovanie spotreby obedov dokladovať zoznamom stravníkov a počtom odobratých obedov za ten ktorý mesiac.
0 0
Jana Acsová Jana Acsová

Jana Acsová je offline (nepripojený) Jana Acsová

daňový poradca, audítor
inge57
Napríklad za december 2005 mi vznikol preplatok vo výške 1589,- Sk a neviem či tento preplatok uvedený na faktúre za január 2006 mám započítať do r. 2005 alebo do roku 2006?
Ak vám boli fakturované obedy navyše, ponechajte si zostatok na účte 213 v počte neodobratých obedov.
0 0
inge57 inge57

inge57 je offline (nepripojený) inge57

Ďakujem veľmi pekne za rýchlu odpoveď. A ako by sa v mojom prípade dala odôvodniť 213? Predkontáciu 213/321 urobím cez faktúru, ale predkontáciu 527/213, 335/213, 335/343 je potrebné urobiť cez interný doklad napr. pri výplatách alebo na konci mesiaca? A ešte sa chcem spýtať nakoľko vidím,že tomu dobre rozumieš. Napr. ja pri výplate/ v marci/ spočítam koľko kto chodil na obedy za predchádzajúci mesiac/t.j. február/ a vypočítam z toho DPH, ale tú DPH musím zarátať do daňového priznania DPH za február 2006 alebo sa mýlim?
Ďakujem veľmi pekne.
0 0
Jana Acsová Jana Acsová

Jana Acsová je offline (nepripojený) Jana Acsová

daňový poradca, audítor
inge57
Ďakujem veľmi pekne za rýchlu odpoveď. A ako by sa v mojom prípade dala odôvodniť 213? Predkontáciu 213/321 urobím cez faktúru, ale predkontáciu 527/213, 335/213, 335/343 je potrebné urobiť cez interný doklad napr. pri výplatách alebo na konci mesiaca? A ešte sa chcem spýtať nakoľko vidím,že tomu dobre rozumieš. Napr. ja pri výplate/ v marci/ spočítam koľko kto chodil na obedy za predchádzajúci mesiac/t.j. február/ a vypočítam z toho DPH, ale tú DPH musím zarátať do daňového priznania DPH za február 2006 alebo sa mýlim?
Ďakujem veľmi pekne.
Spresnenie:
1) faktúru účtovať na 213 ... odôvodniť to tým, že je to štandardné pri tejto forme stravovania (ono ste skôr výnimka, že lístok nemáte, keď ho všetci okolo vás majú. Mám za to, že s týmto nebude žiadny problém.)
2) spotreba lístkov - teda zabezpečenie služby stravovania zamestnávateľom je potrebné vykazovať minimálne mesačne za skutočne odobraté obedy podľa stravníkov. Predpis robiť interným dokladom tak ako uvádzate. Je to možné pri výplatách (tie účtujete vlastne tiež ku koncu mesiaca). Čiže ak vo výplatách, tak zrážka za odobraté obedy za mesiac január vo výplate za mesiac január. Ale tu už iba párujete 335, ktorú účtujete predpisom dokladovaním zoznamom stravníkov za ten ktorý mesiac.

Zhrnutie:

Odobraté obedy za január ... odvod DPH v daňovom priznaní za január (ak ste mesačný platiteľ).
0 0
inge57 inge57

inge57 je offline (nepripojený) inge57

Ďakujem veľmi pekne.
0 0
va1ke va1ke

va1ke je offline (nepripojený) va1ke

Ahojte prosím Vám ako sa účtujú stravné poukážky v JU.
Môžem takto.
1. Zúčtujem faktúru v plnej výška ako VOZD
2. Cez ID 45% preúčtujem ako VNZD
3. úhrada od zamestnancov POZD
Môže to tak byť alebo je to inak. Ja JU neúčtujem len teraz prvý krát. Ďakujem
0 0
.lena. .lena.

.lena. je offline (nepripojený) .lena.

va1ke
Ahojte prosím Vám ako sa účtujú stravné poukážky v JU.
Môžem takto.
1. Zúčtujem faktúru v plnej výška ako VOZD
2. Cez ID 45% preúčtujem ako VNZD
3. úhrada od zamestnancov POZD
Môže to tak byť alebo je to inak. Ja JU neúčtujem len teraz prvý krát. Ďakujem
Tiež som to tak účtovala ale keďže som si nebola istá, tak som to práve teraz prerobila takto:
1. Zaúčtujem úhradu fa ako nákup cenín - VNZD
províziu + poštovné dám do réžie
2. Cez ID dám do nákladov 55% z nakúpených lístkov
a čerpanie zo SF
3. Príjem od zamestnancov zaúčtujem ako PNZD

Dúfam že ke to tak ok. Ak nie opravte ma.
0 0
.lena. .lena.

.lena. je offline (nepripojený) .lena.

A je prídel na zam.stravu so sociálneho fondu povinný?
0 0
va1ke va1ke

va1ke je offline (nepripojený) va1ke

[quote=.lena.]Tiež som to tak účtovala ale keďže som si nebola istá, tak som to práve teraz prerobila takto:
1. Zaúčtujem úhradu fa ako nákup cenín - VNZD
províziu + poštovné dám do réžie
2. Cez ID dám do nákladov 55% z nakúpených lístkov
a čerpanie zo SF
3. Príjem od zamestnancov zaúčtujem ako PNZD

Dúfam že ke to tak ok. Ak nie opravte ma.[/quote

Takže príjem od zamestnancov zaúčtuje ako PNZD???
0 0
Tweety Tweety

Tweety je offline (nepripojený) Tweety

.lena.
A je prídel na zam.stravu so sociálneho fondu povinný?
Je povinný.
0 0
.lena. .lena.

.lena. je offline (nepripojený) .lena.

[quote=va1ke]
.lena.
Tiež som to tak účtovala ale keďže som si nebola istá, tak som to práve teraz prerobila takto:
1. Zaúčtujem úhradu fa ako nákup cenín - VNZD
províziu + poštovné dám do réžie
2. Cez ID dám do nákladov 55% z nakúpených lístkov
a čerpanie zo SF
3. Príjem od zamestnancov zaúčtujem ako PNZD

Dúfam že ke to tak ok. Ak nie opravte ma.[/quote

Takže príjem od zamestnancov zaúčtuje ako PNZD???
Pokiaľ úhradu celej faktúry dávam ako VNZD a do nákladov dám cez ID
len 55%, tak príjem od zamestnancov je PNZD.
Ak si to premietnem cez podvojné účt. tak sa tam použijú len účty
213, 331 a 211 resp 221 čiže žiadne výnosové čo sa týka zamestnancov.
0 0
silvia.molnarova silvia.molnarova
chcela by som sa opýtať, ako by ste v PÚ účtovali stravné, ktoré podľa internej smernice hradí zamestnávateľ v plnej výške v hotovosti. Nemajú žiadne stravné lístky a zariadenie v ktorom sa stravujú nie je ich vlastné.
Tam sa asi musí použiť aj účet SF,že?
0 0
Načítať ďalšie

Sleduj porady, ktoré by vás mohli zaujímať