[quote=Orsz]Stačí vyraďovací protokol napísaný bežne vo Worde - ale to je len do účtovníctva, to sa nikde nepredkladá - Ja si to takto píšem, keďže spracovávam účtovníctvo viacerým firmám externe, aby mi nepovedali, že im vyraďujem majetok podľa nálady. Oni si povedia, ktorí chcú vyradiť, napíšem zoznam, vstupnú cenu, zostatkovú cenu - tá je nulová. A dám im to podpísať. A čo sa týka mobilu: Ak je jeho hodnota do 30000,- v podstate sa ani neeviduje
V tomto by som si dovolil nesúhlasiť. Evidencia krátkodobého, drobného majetku je rovnako súčasťou evidenčných povinností ako každá iná. Väčšinou podmieňuje, aby náklad na prevádzku, údržbu a opravy bol vôbec daňovo uznaný. Je logické, že nemôžem kúpiť a mať ako daňovo uznateľný výdavok batériu do mobilu, servisný zásah a pod. keď ten mobil akože neexistuje.
Samozrejme, mobil je len príklad potreby evidencie KM. Nielen pre vlastný prehľad, ale aj z pohľadu daňovej uznateľnosti niektorých druhov výdavkov.
eviduje sa majetok nad túto hodnotu alebo podľa rozhodnutia účtovnej jednotky. Alebo v zvlášť knihe drobného majetku-len z pozície prehľadu. V zákone o dani z príjmov je podmienka doby používania minimálne 1 rok - viem, že mobilné telefóny sa zakupujú resp. vymieňajú každé 2 roky - keď napr. končí viazanosť, atď. Vyradenie je bežné, netreba ho predávať za symbolickú cenu, a nemá ani vplyv dańový základ.
Podčiarknuté som doplnil. Pardon.
Naposledy upravil STRELEC : 30.07.06 at 09:17