Zavrieť

Porady

Ako sa robia halusky v restauracii?

Celkom by ma zaujimalo ako varia halusky v slovenskych restauraciach? Robia ich z prasku, alebo poctivo zo zemiakov? Alebo existuju uz nejake polotovarove halusky, ktore sa len zohreju (nieco ako gnocchi)?

+ mozte pridate nejaky dobry recept
Naposledy upravil stanyko : 07.08.13 at 16:54
4 komentárov     zbaliť
Deganova Robila som v reštauračnom systéme, halušky sa robili klasicky a každá porcia sa zmrazovala (čistých), potom sa len ohrievali, pridala sa bryndza, smotana...
stanyko Tym zmrazovnim halusiek nedochadzalo k velkej strate na kvalite? A inac sa robit nedalo?
kopretinka veď v obchode bežne kúpiš mrazené jedlá,polotovary aj hotové.Ešte si to nevidel?
kremienok76 ja keď ich uvarím tak ich nerozmiešam všetky, lebo každý chce s niečím iným a ak mi ostanú nejaké do druhého dňa tak ich šupnem do mraziaka ... o týždeň dva sa vždy zjedia a nič na chuti netratia ....
Pravidlá a tipy
  • Každý móže napísať len 1 odpoveď. Neskor mozete svoju odpoveď vylepšiť.
  • Odpoveď má priniesť riešenie na otázku, vyvarujte sa hodnotenia otázky.
  • Odpoveď má byť viac o faktoch ako o názoroch.
Dalšie pravidla a tipy
    Ak potrebujete v otázke niečo upresniť, najskôr sa spýtajte na podrobnosti.
    Koncept slúži na uloženie rozpracovanej odpovede, koncept sa zobrazuje len Vám, až kým ho nezverejníte.
    Ak máte podobnú otázku, založte Novú otázku alebo Súvisiacu otázku.
    ❤ Buďte priateľskí ❤
    Sme súčasťou jednej komunity, ktorá si chce vzájomne pomáhať, rozdieľnosť je vítaná ak neubližuje!
    Usporiadať podľa času

    Slayer666 je offline (nepripojený) Slayer666

    Slayer666
    Ako kde. Niekde z prasku, niekde struhaju zemiaky. Zatial som nikde nemal take halusky, aby som s nimi bol fakt spokojny (ale salase som neprecestoval, takze nevylucujem). Casto robia chybu, ze halusky premyju a/alebo potom prihrievaju a miesaju s bryndzou.

    Recept chces predpokladam na dobre halusky, je tak? Tak takto to robim ja a mne to takto najviac chuti.

    500 g zemiakov, 400 g hrubej muky, voda, sol

    Zemiaky ocistis, umyjes a postruhas (ja pouzivam tenke struhadlo na syr), pridas trochu soli a muku. Nasledne treba pridat trochu vody a zacat vareskou v mise miesat. A vzdy pridavas len po troche vody a miesas (resp. miesis) dalej. Skratka kedze je tam hruba muka, musi byt tej vody co najmenej. Cesto je vymiesene, ked sa ti uz vytvaraju akoby vazby, akoby sa tak uz tahalo, resp. sa robia pluzgiere (slova tu asi nestacia, heh). Skratka ked je to cesto uplne spojene a v ramci moznosti (kedze su tam surove zemiaky) rovnomerne. Ak das privela vody, rozpadnu sa ti pocas varenia.

    Teraz ideme varit. Dame zovriet vodu, ktoru osolime. Na maly loparik si naberieme cesto (z 500 g zemiakov treba asi na dvakrat), nachame vpredu trochu priestoru. Zoberieme lyzicu alebo nozik a takym klzanim (preto ten priestor) hadzeme do vody. Velkost halusiek je na tebe, ja mam rad take relativne vacsie.

    Halusky precedime a dame ich do nejakej misy. V ziadnom pripade ich nepremyvame!! To je ta najvacsia hlupost. Ak ich chceme skladovat dlhsie, tak ich zmiesame s vytopenou mastou zo slaniny (myslim z udenej, nie surovej), nezlepia sa a mast ich ochrani pred obschnutim. Avsak halusky su najlepsie cerstve. Dobre cize teraz precedene halusky dame do misy, pridame osmazenu slaninu so vsetkou mastou a bryndzu podla chuti, najlepsie pravu ovciu. Vsetko spolu premiesame.

    Podla mna takto su halusky najlepsie. A ked sa pouzije cerstva prava ovcia bryndza, tak halusky vonaju, nesmrdia.
    buchač Dobré halušky ???
    Nuž , nebol by som spokojný s týmito haluškami ...

    Ale to je iba môj subjektívny názor ...
    stanyko Dakujem za odpoved a super recept. Vyskusam coskoro

    avalik je offline (nepripojený) avalik

    avalik
    ja robim od oka ... nastruham zemiaky, pridam vajce, a priblizne rovnake mnozstvo hrubej a hladkej muky (pridavam po lyziciach) dovtedy az mi vareska pekne stoji v ceste, cesto zbytocne dlho nemiesam ...

    ked zovrie voda, vyskusam jednu halusku ci sa nerozvara - ak ano pridam este hladkej muky ... a hadzem halusky cez haluskovac, mam rada take mensie ... ked vyplavu na povrch a urobi sa biela pena vyberam rovno do misy, nepreplachujem

    halusky hned omastim horucou mastou alebo maslom a zmiesam s bryndzou alebo dusenou kapustou (sladkou/kyslou) alebo tvarohom
    9 komentáre - rozbaľ     zbaliť
    Slayer666 Ach no jasne. Halusky s kapustou, tvarohom (skus pridat k tymto aj kopor a vela masla - mnam!)...ale vies co je este vyborne? Halusky so slivkovym lekvarom a slaninkou...vyborne!
    avalik dik za tipy, vyskusam ... ale az po kontrole u lekara
    kremienok76 áno, o tých so slivkovým lekvárom vie málokto a hlavne každý na mňa kuká ako na draka keď to poviem, ale sú fantastické .... aj makom posypané ... inak ich robím presne ako avalik píše postup...
    Janiela milujem halušky, s fajnovou májovou bryndzou sú úžasné

    moja babka robila aj halušky s jablkami, jablká pražila na masielku, pridala škoricu, vanilku a cukor - no paráda. Nedá mi nejesť ich a nemyslieť na detstvo u babky :-)
    avalik no ludkovia, nabuduce skusam od kazdeho z tychto novot trosku ... vsetko same lakocinky
    stanyko Fuha, slivkove som nikdy nejedol.. toto musim skusit. Inac z ktoreho kraja je ten recept so slivkovym lekvarom?
    Dáša_ My sme ešte také robili, že sme dávali iba opraženú cibuľu - hodne cibule. A tie so slivkovým lekvárom musím vyskúšať
    wirgi my robíme halušky /cesto postup ten istý / ešte s kyslou kapustou ,ale nedusenou, surovou priamo zo suda - halušky vyberieme premiešame s kapustou a do rozpraženej slaninky dáme mletu červenu papriku a omastíme halušky je to lacne a plné vitamínov
    asedma od oka robime aj my, teda sb robi lepsie, ma v tom vatsiu prax..tie so sudovou kapustou a uprazenou slaninkou volame strapacky
      zbaliť

    pivko je offline (nepripojený) pivko

    Farang pivko
    z prášku by to bolo zbytočne drahé , tak že určite muka zemiaky a bryndza išla okolo.

    arizona je offline (nepripojený) arizona

    arizona
    My sme sa raz zastavili na halusky v jednom vychyrenom salasi. Mali sme chut na bryndzove halusky. Chut nas rychlo presla, lebo halusky neboli zo zemiakoveho cesta,ale iba z muky. Ked uz na znamom salasi dokaze niekto takto spotvorit nasu narodnu specialitu, tak zbohom!!!!

    Ja robievam bryndzove halusky : klasika- postruhane zemiaky, PH muka,trochu vody,trochu soly / soly davam viac do vody/. Omastime oprazenou slaninkou,necham chvilu postat, nech prevonaju.. a na zaver dam bryndzu,tu miesam so sladkou smotanou.

    Moja babicka ked nemala bryndzu tak ju nahradila tvarohom,inak recept rovnaky. velakrat sme ani nezbadali tu zamenu, chutili vyborne.

    kopretinka je offline (nepripojený) kopretinka

    kopretinka
    ja s mojimi boľavými rukami ďakujem za práškové halušky nie sú o nič horšie ako tie domáce
    buchač Práškové som síce ešte nejedol a ani nemienim ...
    Dostať ale aj mrazené ...ochutnal som ....nič moc ....

    Letko je offline (nepripojený) Letko

    ...letom-svetom... Letko
    Na salaši v Starej Ľubovni (starý salaš, nie ten novovybudovaný) ich robia zo zemiakov a aj pirohy sú ich vlastnej výroby. Raz sme počuli hádku, ako sa hádali v kuchyni babky, ktoré tie pirohy a halušky robia

    Ako sa robia halusky v restauracii?

    Porady, ktoré by vás mohli zaujímať

    Prihláste sa a sledujte len tie Porady, ktoré Vás zaujímajú.