Zavrieť

Porady

Paušálne výdavky

Dobry vecer,som zivnostnik a podnikam v stavebnictve - zhotovovanie malych stavieb - murar. Potrebujem poradit ci spadam do skupiny zivnostnikov ktory si mozu uplatnit pausalne vydavky a v akej vyske ./ švagor je elektrikár a tvrdí ze on spada do 65percentneho odpisu/.
Ak by niekto mal nejake prepisy kde je to presne urcene prosim Vas napisste mi kde to najdem.
Dakujem
Usporiadat
Zuzka Zuzka

Zuzka je offline (nepripojený) Zuzka

Nie, iba to čo je zaplatené v roku 2004. Úhrada v r. 2005 je už výdavkom nového účt. obdobia roka.
ajacik ajacik

ajacik je offline (nepripojený) ajacik

robím to, čo ma baví a zarábam pri tom ťažké prachy :) ...viac
dakujem. ja som si to myslela (podľa toho, čo bolo písané skôr).
ale istota je gulomet
ZuzanaP ZuzanaP

ZuzanaP je offline (nepripojený) ZuzanaP

:-D
Nemôžete sem prosím, prosím niekto vložiť to rozdelenie tých živností z časopisu Poradca 11/2004? Bola by som Vám veľmi vďačná a myslím, že nielen ja.

Ďakujem, ďakujem.
aninka aninka

aninka je offline (nepripojený) aninka

Katarína STR
Tento rok budem mať človeka, ktorý mal v roku 2003 paušálnu daň. Za rok 2003 nezaplatil nejaké to poistné. Zaplatil ho v roku 2004. Uzná sa mu do výdavkov ?
Ja som tak rozmýšľala a asi áno.

Poraďte
Bola by som vďačná za potvrdenie resp. vyvrátenie tejto skutočnosti.
Ide poistné zaplatené v roku 2004 za rok 2003 do nákladov v prípade,
ak si daňovník uplatňuje paušálne výdavky?

ďakujem
Naposledy upravil aninka : 04.02.05 at 07:48
evulienka evulienka

evulienka je offline (nepripojený) evulienka

Mohol by mi niekto poradiť? Potrebovala by som vedieť, či je potrebné pri paušalnych výdavkoch viesť okrem prijmov aj pohladavky a zásoby? Viem, že áno, ale aj vtedy keď žiadne zásoby nemám a nemám ani pohľadávky? Totiž mne platie v hotovosti. Ak je to nutné môže mi niekto povedať ako má vyzerať vedenie pohľadávok a zásob?
viktoria viktoria

viktoria je offline (nepripojený) viktoria

evulienka
Mohol by mi niekto poradiť? Potrebovala by som vedieť, či je potrebné pri paušalnych výdavkoch viesť okrem prijmov aj pohladavky a zásoby? Viem, že áno, ale aj vtedy keď žiadne zásoby nemám a nemám ani pohľadávky? Totiž mne platie v hotovosti. Ak je to nutné môže mi niekto povedať ako má vyzerať vedenie pohľadávok a zásob?
Ak ich nemáš, tak ich neeviduješ.
misurka misurka

misurka je offline (nepripojený) misurka

Nemate niekto takychto zivnostníkov? Idete na 60%-né výdaviky al. len 25%-né?
misurka
Je izolaterstvo myslene ako zateplovacie prace? A co sadrokartonové prace su murarskymi prácami?
Italka Italka

Italka je offline (nepripojený) Italka

Prosím Vás mám jedného živnostníka - v roku 2004 vykonával len zámočnícke práce. V živ.liste má uvedené, že to má ako ohlasovaciu živnosť- je potrebné aby tam bolo uvedené aj že je to živnosť remeselná, alebo nie? Viem, že na to potreboval preukazovať myslím prax viac ako 3 roky. Dúfam, že nie je problém, že v živ.liste má aj voľnú živnosť - maloobchod-ale nedosahoval z nej žiadne príjmy, takže má stále nárok na 60% paušálne výdavky? Ďakujem veľmi pekne.
heluška heluška

heluška je offline (nepripojený) heluška

A čo pohľadávky z roku 2003 napr.za december 2003 vystavená fa. 7.01.2004 na sumu 19 000,00 Sk a zaplatená 31.01.2004. Treba podať DDP za rok 2003, keď si chce v roku 2004 dať paušálne výdavky./§17 ZDP/.Vie sa niekto vyjadriť.Som z toho už m.....
misurka misurka

misurka je offline (nepripojený) misurka

Na danovom riaditelstve v Ziline mi vcera bolo povedane, ze montaz sadrokartonu nespada pod remeselne prace, je to volna zivnost, takze 60%-ne pausalne vydavky su pase. SUPER!!!
misurka
Nemate niekto takychto zivnostníkov? Idete na 60%-né výdaviky al. len 25%-né?
valentínka valentínka

valentínka je offline (nepripojený) valentínka

Prosím poradiť, či montáž plastových okien patrí do remeselných živností stavebníctvo - murárstvo, aby som mohla uplatniť paušálne výdavky 60 %, ďakujem, Valentínka
JFJD JFJD

JFJD je offline (nepripojený) JFJD

Krásny deň všetkým.Montáž plastových okien určite nepatrí do rem.žívnosti -murárstvo-.Skôr by som sa priklonila k -stolárstvu-, ale aj aj tak by musel mať získanú v danom odbore -dbornú spôsobilosť-. Ak nemá tak si asi môže uplatniť len 25%. Všetko je to tak na zamyslenie, tu nepatrí to - tam zas tamto ! A nám aby z toho hlavy praskli !
Jano1961 Jano1961

Jano1961 je offline (nepripojený) Jano1961

Písali ste v tejto diskúsii, že ak si uplatňujeme paušalne výdavky napr.25 % +odvody
nemusíme v jednoduchom účtovníctve už dávať na daňový úrad "výkaz o majetku
a záväzkoch " a "výkaz o príjmoch a výdavkoch". Je to naozaj tak?
Na čo sa mám odvolávať ak prinesiem daňové priznanie na daňový úrad / s paušalnými
výdavkami/ a pracovníčka daňového úradu ma "zaskočí" otázkou, že ešte treba
tie výkazy... Zo skúsenosti viem ,že občas vedia na daňových úradoch zaskočiť,
ak sa na niečo opýtate.
jessica jessica

jessica je offline (nepripojený) jessica

neznášam keď neviem a nerozumiem... ...viac
Viete mi poradiť, keď je SZČO živnostník aj herec a uplatní si preukázateľné výdavky je povinný viesť JÚ.
Budem dávať všetky príjmy aj výdaje v časovom slede do peňažného denníka? Myslím tým príjmy za živnosť (napr.predaj tovaru..) a tiež príjmy za umelecký výkon. Taktiež výdaje. No potom do daň.priznania sa tieto príjmy a výdaje píšu zvlášť, v tab č.1 do riadku 2 za živnosť a do riadku 5 za autorské.. V peň.denníku to môžem selektovať iba ak umelecké výkony budem dávať všetky na "ostatné daňové príjmy" ale čo s výdajmi, všetky by boli réžia? Musela by som to ručne vypočítať, ktoré výdaje sa vzťahujú ku riadku 5? Ďakujem
Beata Beata

Beata je offline (nepripojený) Beata

Jano1961
Písali ste v tejto diskúsii, že ak si uplatňujeme paušalne výdavky napr.25 % +odvody
nemusíme v jednoduchom účtovníctve už dávať na daňový úrad "výkaz o majetku
a záväzkoch " a "výkaz o príjmoch a výdavkoch". Je to naozaj tak?
Na čo sa mám odvolávať ak prinesiem daňové priznanie na daňový úrad / s paušalnými
výdavkami/ a pracovníčka daňového úradu ma "zaskočí" otázkou, že ešte treba
tie výkazy... Zo skúsenosti viem ,že občas vedia na daňových úradoch zaskočiť,
ak sa na niečo opýtate.
Nemali by Ťa zaskočiť, pretože pri paušálnych výdavkoch nemáš ako vyčísliť ad 1 výdavky, keďže uplatňuješ paušál, zrejme ani nemáš výdavkové doklady na sumu zodpovedajúcu uplatňovanému percentu; ad 2 nemáš ako vyčísliť majetok a záväzky, lebo v skutočnosti ani nemusíš žiadne mať... Jednoducho ten paušál je dobrý kvôli tomu, že počas bežného účt. obdobia si nemal povedzme žiadne výdavky (okrem platieb do fondov), resp. mal nižšie výdavky ako je tých 25% z príjmu.
Snáď som to dobre vysvetlila a takto by si mohol oponovať ak by Ťa náhodou zaskočili... ale nemali by.
Shaman Shaman

Shaman je offline (nepripojený) Shaman

muž
Podľa mňa je táto debata posunutá do zlej roviny.
Namiesto otázok typu - patrí toto a toto do paušálych nákladov? by sme sa mali pýtať - Aký text napísať na faktúru aby to spadalo do paušálnych výdavkov? (ak niekto o nich uvažuje)
A ak chcete odpoveď, tak najlepšie je ak je faktúra vystavená presne na predmet remeselnej živnosti.

Fakturujeme Vam za - murarske prace, tesarske, pokryvacske prace, kozmeticke sluzby...

ITS SO EASY
Naposledy upravil Shaman : 17.02.05 at 11:03
heluška heluška

heluška je offline (nepripojený) heluška

Ja si myslím,že na daňovom úrade by nás nemali zaskočiť, pretože v odd. XIII.DP typu B je potrebné vyznačiť či si uplatňujem preukázatelné výdavky alebo % z príjmov,takže keď vyznačím percento, nedám im žiadne výkazy a bodka.
JFJD JFJD

JFJD je offline (nepripojený) JFJD

Práve preto,že oni vedia človeka zaskočiť,bola som sa na DÚ opýtať aké výkazy sa dokladajú k DP ak si daňovník uplatnuje %paušálne výdavky, - povedali, že ŽIADNÉ - .
Jano1961 Jano1961

Jano1961 je offline (nepripojený) Jano1961

Dík Beata a ostatní,jasne , nemusíš viesť výdavky tak logicky nedá sa vyplniť "výkaz o
príjmoch a výdavkoch" atď.
AdaG AdaG

AdaG je offline (nepripojený) AdaG

jessica
Viete mi poradiť, keď je SZČO živnostník aj herec a uplatní si preukázateľné výdavky je povinný viesť JÚ.
Budem dávať všetky príjmy aj výdaje v časovom slede do peňažného denníka? Myslím tým príjmy za živnosť (napr.predaj tovaru..) a tiež príjmy za umelecký výkon. Taktiež výdaje. No potom do daň.priznania sa tieto príjmy a výdaje píšu zvlášť, v tab č.1 do riadku 2 za živnosť a do riadku 5 za autorské.. V peň.denníku to môžem selektovať iba ak umelecké výkony budem dávať všetky na "ostatné daňové príjmy" ale čo s výdajmi, všetky by boli réžia? Musela by som to ručne vypočítať, ktoré výdaje sa vzťahujú ku riadku 5? Ďakujem
Príjmy za živnosť-r.2 tab.č.1, príjmy za herectvo - r. 5, výdavky spoločne do r.8. Mám to od daňovej poradkyne.
Ak robíš účt. na počítači, môžeš si urobiť analytiku aj v príjmoch aj vo výdajoch a potom na konci roka vytlačiť analytiku podľa príjmov. Výdavky, ktoré nevieš jednoznačne určiť, dáš spoločne (napr. nákup kanc. potrieb a pod.), veď nevieš presne, kedy píše perom umelec a kedy živnostník!
Naposledy upravil AdaG : 17.02.05 at 16:58
Načítať ďalšie

Sleduj porady, ktoré by vás mohli zaujímať