Hľadala som odpoveľ ako správne účtovať poštovné na FA pri kúpe a predaji tovaru. Tu aj inde som našla veľa rôznych názorov, preto som sa opýtala finančnej správy a tu je odpoveď. Možno má niekto podobný problém.
Dobrý deň,
podľa § 25 zákona o účtovníctve, zásoby obstarané kúpou sa oceňujú obstarávacou cenou, čo je cena za ktorú sa zásoby obstarali vrátane nákladov súvisiacich s ich obstaraním. Teda aj poštovné v tomto prípade možno považovať za náklad spojený s obstaraním zásob.
Podľa § 65 citovaných postupov účtovania, na účtoch účtovej skupiny 51-Služby sa účtujú prvotné náklady za externé služby. Na účte 518-Ostatné služby sa účtuje okrem iného aj poštovné. To znamená, že za externé služby pošty účtovným jednotkám vzniká náklad, ktorý sa účtuje do nákladov na účet 518-Ostatné služby.
Avšak z dôvodu, že poštovné, ktoré účtovná jednotka zaplatí, bude od zákazníka preplatené (refakturované), účtovná jednotka bude postupovať podľa § 63 ods. 2 písm. a) postupov účtovania (Opatrenie MF SR č. 23054/2002-92 v znení n.p.), a toto poštovné na odberateľskej faktúre zaúčtuje oproti príslušnému účtu z účtovej triedy 3-Zúčtovacie vzťahy, napr. účet 315, prípadne účet 378, bez použitia účtu 518 (účtovný predpis pre predaji tovaru: 311/604,315 alebo 311/604/378).
Čiže účtovanie na prijatých 518/321 a na vystavených 311/315 alebo 378.