Zavrieť

Porady

dobropis - storno

alka alka

alka je offline (nepripojený) alka

Dobrý deň,

mám otázku ohľadom storno faktúra verzus dobropis. Podľa mňa storno sa vystavuje v prípade, ak pôvodnú faktúru chceme zrušiť alebo čiastočne znížiť a doteraz nebola uhradená. Účtovanie storno FA je rovnaké s pôvodnou faktúrou ale s mínusovými položkami.

napr. 311 / 602 -500 Sk
311 / 343 - 95 Sk

Dobropis sa vystaví v prípade, že pôvodnú fakúru, ktorá bola uhradená chceme zrušiť alebo čiastočne znížiť. Účtovanie s kladnými položkami ale na opačných stranách ako pôvodná faktúra.

napr. 602 / 311 500 Sk
343 / 311 95 Sk

Je tento názor správny? Ďakujem...
Usporiadat
ingi ingi

ingi je offline (nepripojený) ingi

Musím sa tvrdo zastať Katty a M3G. Všetko potrebné už napísali.
0 0
vladan vladan

vladan je offline (nepripojený) vladan

žena, a ešte raz ŽENA!!! (aj keď môj nick o tom nevypovedá) ...viac
ja by som sa chcela opýtať, či môžem v roku 2004 vystaviť "storno faktúru" faktúry za rok 2003? Vystavím faktúru s mínusovými hodnotami a do textu dám, že stornujeme faktúru z roku 2003? Bude to mať nejaký vplyv na uzávierku roka 2003 (je to smiešna suma 214 Sk)?
ďakujem za odpovede
0 0
Palino Palino

Palino je offline (nepripojený) Palino

Podľa mňa na uzávierku roka 2003 to nebude mať žiaden vplyv, je to ozaj zanedbateľná suma. Vystaviť ju môžeš tak, ako uvádzaš.
0 0
vladan vladan

vladan je offline (nepripojený) vladan

žena, a ešte raz ŽENA!!! (aj keď môj nick o tom nevypovedá) ...viac
ešte predsa jedna otázka, keď je to storno faktúry za rok 2003, kde bola DPH vo výške 20%, s takouto DPH vystavím aj storno faktúru v roku 2004, však?
0 0
Beata Beata

Beata je offline (nepripojený) Beata

Aj ja si myslím, že na uzávierku roka 2003 to nebude mať vplyv, pretože vtedy bola situácia taká ako si uviedla v tom roku. V roku 2004 si zistila istú skutočnosť, ktorá sa síce týka roku 2003, ale zistená je v tomto roku a preto sa aj týka tohto roka. DPH z tej fa samozrejme musíš stornovať takou istou sumou, ako bola vystavená, čiže 20%.
Toť môj názor.
0 0
Majka Majka

Majka je offline (nepripojený) Majka

ja som robila v r. 2004 dobropis k fakture z r.2003, do dobropisu som dala 19perc.dph. SW ma nepustil a predsa nemozem uctovat 20perc.dph ke uz neexistuje. aj mne take doprobisy chodia za minule obdobia s aktualnou dph. je to ok? zostala som v pochybnostiach ked citam.....
0 0
Palino Palino

Palino je offline (nepripojený) Palino

Je to sadzba 20 % ako píšeš. Viď § 85 ods. ods. 5.
0 0
Majka Majka

takze to mam zle ?
0 0
Paula Paula

Paula je offline (nepripojený) Paula

DPH musí byť "totožné". Poviem vám pre zlepšenie nálady: Prišla nám fa za vodu, v ktorej sa vodárne až teraz spamätali a dodatočne účtujú stočné za zrážkovú vodu r.2002 aj 2003. Takže mám na jednej fa DPH: 10%, 14% aj 19%
0 0
rene rene

rene je offline (nepripojený) rene

Kam zaúčtujete základ k tým DPH za roky 2002 a 2003?
0 0
bea bea

bea je offline (nepripojený) bea

Do nedaňových nákladov.
0 0
Majka Majka

k tej 1% dane navyse predpokladam alebo ako? som v pochybnostiach.
prosim poradte mi.
ked som mala fa v r. 2002 na 97 000,- bez dph teraz som ju dobropisovala 97000 +19% dph to je zle?
0 0
bea bea

Je to zle. Mala si to dobbropisovať s tou DPH, aká bola na pôvodnej faktúre. Pozri si zákon o DPH § 85 ods. ods. 5.
0 0
Majka Majka

ano pozrela som si, takze 23perc. dakujem.
0 0
Majka Majka

este jedna otazocka, ked som v r. 2002 fyfakturaovala s 23% a v r. 2004 dobropisovala tu fakturu tak dobropis s 23% dph musim celkovo aj zaplatiti-vratit. o akych nedanovych nakladoch sa tu hovori? co je nedanovy naklad pri tomot probleme? dakujem.
0 0
bea bea

Ten nedaňový náklad patrí k príspevku Pauly, kde píše o teraz došlých faktúrach za vodu v r. 2002 a 2003.
0 0
Majka Majka

aha,prepac.

dakujem este raz.
0 0
dudodu dudodu

dudodu je offline (nepripojený) dudodu

Takže keď sa vráti odosielateľovi neprevzatá dobierka, ku ktorej už vystavil faktúru, tak to musí vystornovať normálnou faktúrou s mínusovými položkami?

Ďakujem za odpoveď
0 0
dudodu dudodu

dudodu je offline (nepripojený) dudodu

A ako tie dve faktúry (plusovú a mínusovú) navzájom vynulovať? Aby nefiguroval v uzávierke JÚ záväzok a aj pohľadávka?
0 0
babenko1 babenko1

babenko1 je offline (nepripojený) babenko1

Renata :-)
dudodu
A ako tie dve faktúry (plusovú a mínusovú) navzájom vynulovať? Aby nefiguroval v uzávierke JÚ záväzok a aj pohľadávka?
cez interný doklad si to spáruješ... prípadne priamo v knihe záväzkov a pohľadávok zadáš ručne úhradu
0 0

Sleduj porady, ktoré by vás mohli zaujímať