Zdieľajte s nami link na články z iných webov. Komentáre k linku budú zoradené podľa počtu hlasov, môžete využiť aj filter komentárov a zobraziť len komentáre od členov ktorých na Porade sledujete.
Podstatné, že zatiaľ to viem... Ale zajtra už možno bude inak. ...viac
Písecka torta
Do tortovnice - väčšej, aby sa všetky vrstvy zmestili.
Cesto : sneh zo 4 bielok, pridať 4 lyžice kryšt.cukor, šľahať, aby sa rozpustil, 1 PL oleja, 4 žĺtka, 2 PL vlažnej vody,3 PL kopcovité mletých orechov, 3 PL polohrubej múky zmiešanej s 1 ČL prášku do pečiva, preosiať, pridať do múky postrúhanú kôru z citróna, cesto je voňavé a jemné. Všetko pomaly zmiešať.Tortovnicu vymastiť a vysypať strúhankou, dať piecť. Želatína: 2 dkg želatíny, to jedno vrecúško býva presne 2 dkg,( ja kupujem klasickú, nesladenú a bez príchutí, je v takom bielom sáčku a na obale má farebné kocky, no také nepravidelné útvary, žlto-červeno-zelené.) 1/4 l vody ( ja dávam šťavu z ananásového kompótu), do polovice vody namáčať želatinu a nechať ju trošku napučať. Do druhej polovice vody pridať šťavu z 1/2 citróna, 10 dkg cukru ( ja ho nedávam, lebo šťava je sladká a džemy tiež, ale v recepte je písaný), dať variť vodu s cukrom, keď sa varí, pridať rozpustenú želatínu a nechať SKORO!! ale nie úplne zavariť. Po uvarení želatínu rozdeliť na tri rovnaké časti, ja si to dávam do hrnčekov, ktoré potom po jednom chladím, tak ako ich potrebujem. Plnka č. 1 : celá šľahačka sa vyšľahá do tuha, pridať ríbezľový, alebo jahodový džem, (ja dávam z oboch) asi 3-4 PL lyžice, 1 diel želatíny, ktorá je už takmer vychladnutá a začína želírovať, zamiešať a vyliať na upečený a vychladnutý korpus, ktorý je pokvapkaný rumom a potretý dobrým džemíkom. Dať stuhnúť do chladničky. Plnka č. 2: opäť 1 šľahačka, vyšľahať, ale džem dávam marhuľový, vychladnutú ale nie tuhú! želatínu, zamiešať, rozotrieť na vychladnutú 1.plnku, (neboj sa toho, keď to bude redšie, o pár minút to stuhne), opäť dať do chladničky. Plnka č. 3 opäť 1 šľahačka vyšľahať, pridať želatínu, ja dávam na kúsky pokrájaný ananásový kompót a kiwi džem, ktorý robíme doma, takže nie je biela, ale zelenkavá. Ale aj takto ju robievam : vyšľahaná šľahačka, 1 PL kakaa preosiateho cez sitko, vychladnutá želatína, len v tomto prípade musíš mať tú želatínu osladenú, lebo inak je to horké, všetko zamiešať a rozotrieť na predošlé vrstvy. Nechám aspoň 2-3 hodiny v chladničke, vrch ozdobím vyšľahanou šľahačkou so stužovačom a ananásom, v lete jahody, prípadne môžeš dať aj zavárané višne.
Dúfam, že bude vašim blízkym chutiť, je ľahučká, dá sa urobiť i pre diabetikov, môžete nahradiť - do cesta sladidlami a do šľahačiek dia džemy, buď z vlastnej výroby, alebo obchodovými.
Budem veľmi rada, ak niekto pridá originál recept na Sacherovu tortu.
5 žĺtkov, 5 polievkových lyžíc práškový cukor, 3 polievkové lyžice hrubej múky, 3 polievkové lyžice kakao, polku prášku do pečiva, sneh z 5 bielkov.
Upečieme 3 pláty cesta. Každý z 5 vajec.
Plnka:
1 l mlieka, 10 žĺtkov, 20 dkg hladkej múky (alebo dva zlaté klasy), uvariť. Do teplého pridať 20 dkg várovej čokolády. Vymiešať 70 dkg masla a 35 dkg práškový cukor a spojiť s vychladnutou kašou.
Vyšľahať nad parou 10 bielok so 70 dkg kryštálového cukru. Sneh na polovičku vyšľahať, pridať kryštálový cukor, vyšľahať a dať potom nad paru a šľahať až kým sa cukor nerozpustí a sneh musí byť tuhý. Sneh nechať trochu vychladnúť a vrecúškom striekať na plech, na ktorom máme papier na pečenie.Pri nízkej teplote v rúre sušíme. Dávka je na 2 plechy.
Tortu naplníme nasledovne:
Upečený plát cesta, plnka, na ktorú dáme upečený snehový plát vrchnou stranou nadol, natrieme plnku, dáme ďalší plát cesta a opakujeme plnka, snehový plát, plnka, posledný plát cesta. Tortu ľubovoľne ozdobíme.
Hmmm, ako to beží. Takže opäť október a dilema piecť, či kúpiť?
Keďže moja Pesachová banánová torta návštevníkom chutí a mne tiež, predsa som sa rozhodol piecť. Nie je taká nádherná, ako tie tu prezentované diela, ale je chutná, tento rok som ju urobil v jednoduchom prevedení.
Tento raz som robila pre vnuka. Korpus 1 plát obyćajný piškót, druhý kakaový, rez kakaový. Plnka karamelová, džem černicový. Poťah mandlový marcipán od krstnej dcéry, ozdby cukríková hmota. Najradšej robím obdĺžnikové, dobre sa to krája.
Ja som robila minulý týždeň čokoládovo-šľahačkovú tortu a tu je : . Dopĺňam recept :
Čokoládovo-šľahačková torta
Cesto : 5 vajec, štipka soli, 180g krupicového cukru, 200g polohrubej múky, 5 PL oleja, 2 PL práškového kakaa
- v mise vyšľaháme bielky so štipkou soli. Ako sa začne robiť pena, začneme po častiach pridávať cukor a vyšľaháme tuhy a lesklý sneh. Potom do sneh po jednom zašľahávame žĺtky a po lyžiciach olej. Nakoniec zľahka vmiešame múku. Cesto vylejeme do vymastenej a múkou vysypanej formy a pečieme v predhriatej rúre približne
40 minút. Hotový vychladnutý korpus rozkrojíme nožom na 3 pláty. Každý z plátov pokvapkáme kávou a potrieme krémom.
Krém : 3 šlahačky, cukor podľa chuti, 2 stužovače / ak dobre nehustne /.
Každý plát natrieme šľahačkovou plnku, aj vrch a boky torty, potom ozdobíme.
tema torty je už uzavretá ale včera som nestíhala dam samozrejme aj recept
piškot:6vajec,350g práškový cukor,350g polohrubá muka,1prášok
do pečiva,3 lyžice kakaa, 2,5dl napoly horúca voda+olej
možme si podla svojej chuti pridat 100g čoho chceme rechy, kokos, mandle, arašidy, pistacie...
pečieme na dvoch tenkych plechoch v teplovzdušnej rure na 200 stupnov, alebo vo forme prieme r24 na dva krat a ešte to aj prerežeme záleží aku chceme velku tortu , ten šmolko je z tych dvoch plechov ale po dlžke prerezane na poly takže tiež mame 4 platiky
krem :250g čokolády,1lyžička instantnej kávy,1dl šlahačka
1 maslo, posekané opražene orechy alebo lieskovce
tak za hrst, 2lyžice práš.cukor
Polámanu čokoládu,kavu, šlahačku a cukor
miešame nad parou dame vychladit do vlažného pridame maslo
a orechy
naplníme nou plát, druhý len z džemom, a tretí z plnkou
dobrú chut
tema torty je už uzavretá ale včera som nestíhala dam samozrejme aj recept
piškot:6vajec,350g práškový cukor,350g polohrubá muka,1prášok
do pečiva,3 lyžice kakaa, 2,5dl napoly horúca voda+olej
možme si podla svojej chuti pridat 100g čoho chceme rechy, kokos, mandle, arašidy, pistacie...
pečieme na dvoch tenkych plechoch v teplovzdušnej rure na 200 stupnov, alebo vo forme prieme r24 na dva krat a ešte to aj prerežeme záleží aku chceme velku tortu , ten šmolko je z tych dvoch plechov ale po dlžke prerezane na poly takže tiež mame 4 platiky
krem :250g čokolády,1lyžička instantnej kávy,1dl šlahačka
1 maslo, posekané opražene orechy alebo lieskovce
tak za hrst, 2lyžice práš.cukor
Polámanu čokoládu,kavu, šlahačku a cukor
miešame nad parou dame vychladit do vlažného pridame maslo
a orechy
naplníme nou plát, druhý len z džemom, a tretí z plnkou
dobrú chut
tema je uzavreta?????prepac,nevsimla som si.len registrujem ze sa tu uz davno nic nevyskytlo.
je to ale skoda,ved to bola super tema.ktory dobrak ju zatvoril!!!!??????
Odpoveď trochu neskoro, ale predsa. Nuž preto, lebo mne a celej rodine táto torta chutí a dokonca švagriná aj sestra, ktoré pečú výbornú orechovú tortu, ju veľmi chvália. Takže u nás sa to nespája s tým sviatkom a ja ju pečiem vždy keď mám ja narodeniny.