Veľa mi toho chodí po rozume k tejto téme - či už sú to fixné a variabilné náklady, cena tepla, ÚRSO, úspory energie... S našim bývalým správcom a dodávateľom tepla som si užil svoje
Ale teraz nestíham moc písať, mám frmol v práci.
Len takto narýchlo spomeniem - jedno stredne veľké mesto s celým okolím vo Švédsku sa vydalo cestou trvalo udržateľného rozvoja = znížiť spotrebu energie, využívať v max. možnej miere obnoviteľné zdroje (oni sa dostali na úroveň 80 %), šetriť prírodné zdroje...
Postavili veľkú modernú tepláreň spaľujúcu biomasu (odpady z lesov a drevospracujúceho priemyslu) s kombinovanou výrobou tepla a el. energie. Teda náklady na palivo blížiace sa k 0, úplná samostatnosť čo sa týka zdroja paliva, teda aj nezávislosť na cenách ropy a ZP vo svete.
Emisie CO2 = 0, pretože ide o biomasu, emisie SOx a NOx nižšie ako z uhlia.
Diaľkové rozvody tepla cez výmenníkové stanice až do bytov a rod. domov, teplo používané na kúrenie a príprava OPV. Nemusím asi ani hovoriť, že všetky rozvody sú veľmi dobre izolované.
Byty a rod. domy dostávajú podporu na zníženie strát tepla - zatepľovanie, výmena okien, automatické regulovanie kúrenia, automatické vetranie s rekuperáciou tepla (!), rekuperácia tepla z odpadovej vody (!!!).
Podporujú sa samostatné rozvody studenej pitnej vody, OPV, tzv. "sivej vody" a "čiernej vody" (neviem či to je správne po slovensky - "sivá voda" je len mierne znečistená voda z umývadiel, vane, sprchy, ktorá sa dá ďalej použiť na technické účely - napr. na splachovanie WC).
Skúsim vyzistiť viac, bol som tam už dávno, nepamätám si presne názov toho mesta.