Zavrieť

Porady

Obnova bytového domu (zateplenie, regulácia vykurovania...)

Ahojte, som tu novy, chcem sa opytať, aký je vhodnejší postup? Najprv vyregulovať vykurovaciu sústavu, namontovať termoventily a merače a až potom zatepliť bytovku alebo to urobiť opačne? Ide o to, že chceme kompletne rekontruovať bytovku, ale momentálne máme vo fonde opráv financie iba na tú reguláciu. Chceme si vziať úver na ďalšie kroky (zateplenie, výmena vchodových dverí atď.), ale chceli by sme už tento rok urobiť aspoň reguláciu vykur. sústavy s namontovaním meračov. Bude potrebné po zateplení opäť vyregulovať (prenastaviť) vykurovanie? Podotýkam, že nemáme vlastnú kotolňu. Vďaka za rady. Marek.
Usporiadat
Elena Navrátilová Elena Navrátilová

Elena Navrátilová je offline (nepripojený) Elena Navrátilová

Peťo ďakujem veľmi rada takéto veci pozerám, lebo sa teším ako budeme šetriť my po obnove. Už po zavedení termohydroregulácie to má svoj veľký význam. Len záleží na ľuďoch. Ja som ti už dala kontakt na tých čo robia u nás. Ak pošleš ss-kou kontakt na Teba isto sa Ti ozvú. Tento rok realizujú aj v Nitre. Veď som to už isto spomínala. Pomôžu, poradia.
Žarnov Žarnov

Žarnov je offline (nepripojený) Žarnov

Zaujíma ma bod 1/ energetický audit domu - mohli by ste uviesť bližšiu adresu firmy, ktorá Vám ho vykonala? A ešte: v prepočte na byt ste za audit koľko zaplatili a prečo jeho vypracovanie trvalo tak dlho - skoro pol roka? Zháňam informácie, kde sa len dá, lebo čas beží a tiež chceme obnovu domu realizovať v roku 2007.

Ohľadom energetických auditov asi toľko. Aj v projekte máte vyrátané, koľko obnovou ušetríte energií.To je zvlášť príloha ku projektu.

PeterNR
Elenka, nič konkrétne. Oslovil som niekoľko firiem, ale sa buď vôbec neozvali, alebo povedali, že teraz nemajú čas.
Jedna z dvoch sa ozvala firma Rowex CS - www.rowexcs.sk. Z ich práce ma zaujalo hlavne toto http://rowexcs.sk/index_soubory/page0012.html je to dobré na vysvetlenie, prečo treba urobiť celkovú obnovu, a nie len zatepliť. Tým číslam v celku verím, potvrdzujú čo máme vypočítané v energetickom audite. Boli už aj prezentovať svoju ponuku na zhromaždení. Môžem Ti poslať zápis z prezentácie, ak chceš. Nie sú realizačná, ale inžinierska a manažérska firma, a vzhľadom na moje pracovné vyťaženie by som práve takéto dačo potreboval. Nemám žiadnu šancu sám organizačne zvládnuť celú obnovu domu.
Pozerala som to, tie bytovky sú krásne urobené a nehovorím o úsporách energií. V konečnom dôsledku to sídlisko po obnove vyzerá super. Ešte raz vďaka.
Naposledy upravil Elena Navrátilová : 05.07.06 at 06:28
PeterNR PeterNR

PeterNR je offline (nepripojený) PeterNR

Žarnov
Zaujíma ma bod 1/ energetický audit domu - mohli by ste uviesť bližšiu adresu firmy, ktorá Vám ho vykonala? A ešte: v prepočte na byt ste za audit koľko zaplatili a prečo jeho vypracovanie trvalo tak dlho - skoro pol roka? Zháňam informácie, kde sa len dá, lebo čas beží a tiež chceme obnovu domu realizovať v roku 2007.
Ahoj,

robila ho SEA, pobočka Trenčín http://www.sea.gov.sk/

Tak dlho to trvalo, lebo sme dlhšie hľadali spoločnú reč. Dal som zadanie, ktoré nebolo celkom presne pochopené / dodržané. A chcel som vysvetliť metodiku výpočtov. Som asi príliš náročný klient...

Audit nepotrebuješ, ak sú všetci (alebo aspoň 2/3) ľudia zorientovaní v problematike energií a ich úspor. Potom môžeš ísť rovno na výber projektanta, a vypracovanie projektu. Audit je dobrý, aby vypočítal ako na tom v dome ste, aké sú možnosti úspor, a môžu Ti ho prísť odprezentovať, aby to ľudia pochopili.

Teraz sme už v ďalšej fáze - včera sme 2/3 väčšinou schválili celkovú obnovu domu, a aj to, že nám firma Rowex CS s.r.o. ( http://www.rowexcs.sk/index_soubory/page0002.html ) bude robiť management toho projektu. Dúfam že do dec. 05 budeme mať všetky papiere pripravené a poschvaľované, aby sa hneď na jar mohla začať realizovať obnova.
Naposledy upravil PeterNR : 15.08.06 at 11:59

Myslím, že som to aj niekde písala, audit je pre lepšiu orientáciu predsedu a členov, ktorí sa nevedia rozhodnúť ako ďalej a čo urobiť ako prvé,aby to malo najväčší význam v rámci obnovy. Firiem, ktoré vykonávajú komplexnú pomoc v rámci obnovy je skutočne dosť. Aspoň v mojom okolí. Treba zvážiť kvalitu, cenu. Samozrejme až po dohode s členmi na 2/3 väčšine. Aj to som tu už niekde uvádzala a vychádza to zo zákona ako povinnosť. Najdôležitejšie je práve toto. Nezdá sa mi pre predsedu nič horšie, ako keď v prebiehajúcej realizácii začnú ľudia riešiť a doriešovať určité podľa nich "problémy". Tak to skutočne zdržuje. Ale aj o tomto je funkcia predsedu. Musí byť obrnený neskutočnou trpezlivosťou a toleranciou k ľuďom, aby to zvládol aj po psychickej stránke. Veď pri realizácii sa skutočne vyskytne veľmi veľa rôznych problémov. Nemyslím si, že v rámci riešenia by malo prísť k neprekonateľným problémom na základe ktorých by sa spoločné bývanie malo stať neprekonateľnou prekážkou.
Naposledy upravil Elena Navrátilová : 14.08.06 at 08:12
PeterNR PeterNR

Krátke info o pokračovaní obnovy nášho domu.

Práve prebieha príprava projektu na obnovu domu. Oslovili sme niekoľko projektantov, začínajú prichádzať ponuky. Do dvoch týždňov by som chcel mať ponuky preštudované, zvolám zhromaždenie, ktoré si z nich vyberie koncepciu obnovy a projektanta.

Ak bude mať niekto záujem, rád sa podelím o svoje informácie a doterajšie skúsenosti.

No fajn. Verím, že to už všetko budete v priebehu budúceho roka obnovovať tak, ako si to predstavujete. Idete meniť aj rozvody vody a kúrenia?
PeterNR PeterNR

Áno, meniť ideme všetky TZB.
Pripájam predpokladaný rozsah prác:
  • obnova obalových konštrukcií domu s ohľadom na optimálne tepelno-technické vlastnosti (zateplenie obvodových múrov, stropu nad nevykurovaným podlažím, strechy (krovu), výmena otvorových výplní),
  • obnova a modernizácia vykurovacieho systému (výmena kotlov vrátane meracej a regulačnej techniky, výmena rozvodov v spoločných priestoroch a bytoch, vykurovacích telies, inštalácia TRV a PRVN v bytoch),
  • inštalácia centrálneho systému prípravy a rozvodov teplej vody vrátane meračov spotreby v bytoch, posúdenie možnosti využiť solárne kolektory na predohrev teplej vody,
  • výmena rozvodov studenej pitnej vody vrátane inštalácie meračov spotreby v bytoch a spoločných priestoroch,
  • výmena rozvodov elektrickej energie v spoločných priestoroch a do bytov, posúdiť možnosť prepäťovej ochrany, obnoviť systém protipožiarnej a protibleskovej ochrany,
  • posúdiť stav a opraviť problematické úseky kanalizácie,
  • posúdiť možnosť a efektívnosť vybudovania nových bytových jednotiek v priestore strechy,
  • využiť spoločné priestory v suteréne domu na vytvorenie pivničných priestorov vrátane umožnenia meraného odberu el. energie v týchto priestoroch,
  • posúdiť možnosť prípravy na vybudovanie komunikačných rozvodov (interkom, dáta).

No tak len verím, že na takéto rozsiahle rekonštrukčné práce idete skúsiť ŠFRB. Inak si neviem predstaviť tie úroky. Ale pri veku domu je to jediné riešenie, nakoľko keby došlo k havárii, prídete aj poslednú ušporenú korunu. Havárie sú najväčší požierač peňazí,nakoľko to je havária.
PeterNR PeterNR

Áno, preverujem aj ŠFRB. Ale nie som v tomto smere optimista.

Pri komerčnom úvere vo výške 10 mil. Sk (aktuálny odhad nákladov na obnovu - cca 300 tis. Sk / byt), úrokovej miere 7 % a splatnosti 20 r. by úroky tvorili 8,6 mil. Sk. Pripájam výpočet. Úrokov sa ale nebojím, zohľadňujú časovú hodnotu peňazí. Cash-flow máme dobrý. Viac sa bojím toho, čo píšeš - havárie, máme v poslednej dobe problém s tlakom v systéme ÚK, a nevieme prísť na to, kde je netesnosť.

Zohľadňoval si už aj úspory, ktoré by ste mali po obnove dosiahnuť? Zaujíma ma to pri platbe spojenej s úžívaním bytu. Pri ŠFRB sa priprav, aby si hneď v januári bol promptne zaradený s dobrým poradovým číselkom. Úrok máš garantovaný počas celej doby splácania. To sa mi najviac páči.
PeterNR PeterNR

Áno, veľmi zhruba sú odhadnuté na úrovni 60 % zo spotreby plynu na kúrenie. T.j. v tom výpočte to je úspora 15,1 Sk/m2/mesiac. Navýšenie platby do FPÚaO pre účely splácania úveru potom vychádza 14 Sk. Cenová hladina roku 2006.
Podrobný výpočet bude možný až po ocenení projektu. Potom sa začnem zaoberať optimálnym riešením financovania.

Čo sa týka komerčných úverov, býva splatnosť 15 rokov. Aspoň keď som to obehávala. A to som pobehala v okolí všetky banky. Aj ČSOB, SZRB, Dexiu, Istrobanku. Zdali sa mi pre SVB-čka akurátne. ŠFRB sa spláca momentálen 20 rokov. Energetický audit ste si nakoniec predsa len nedávali robiť?
PeterNR PeterNR

Energetický audit máme vypracovaný. Trochu nám pomohol pri rozhodovaní o obnove domu a jej rozsahu - údaje v ňom pomohli presvedčiť nerozhodných vlastníkov bytov)

Úvery sú teraz aj do 20 r. a 100 % hodnoty investície - napr. ČSOB http://www.csob.sk/sme/sg-produkt.as...=ekp_smedufSVB

Tak to vidno, že je to skutočne propmptne reagujúca banka. Majú aj dobré úrokové miery.
Orim Orim

Orim je offline (nepripojený) Orim

Neskúšali ste aj prvú stavebnú?
GabiZ GabiZ

GabiZ je offline (nepripojený) GabiZ

My máme úver z Istrobanky a tiež je dosť výhodný, ručí sa len fondom opráv a vinkulácia sa urobila na poistnú zmluvu. Akurát úroková sadzba je 6%, ale v žiadnej banke by sme pod túto hodnotu nešli. Doba splácania je 15 rokov. Pôvodne sme mali 5,5%, ale keďže sme to nestihli do termínu, kedy platila, zvýšila sa o 0,5%. Úver sme dostali na výmenu okien, opravu fasády a teraz ideme zostávajúcu časť vziať na kotolňu. Myslím si, že Istrobanka tiež dobre vychádza SVB-kam v ústrety. Treba si to obehať.

Čo sa týka stavebných sporiteľní, všeobecne sa mi nepáči, že sa platia úroky aj z našetrených peňazí.

Inak, ja nepochopím, prečo sa najprv každý nepokúsi o ŠFRB. Je to jedinečná šanca predísť inflácii. Pri garantovanomo úroku na 20 rokov. To Vám nikto nedá. Netreba to vzdať hneď, že je s tým veľa roboty. My máme obnovu vyrátanú na 11300000,-, z toho 80 % ŠRFB 9044000,- zhruba za 20 rokov preplatíme o 900000,- z banky 20% vlastné zdroje 2036000,- zhruba za 15 rokov preplatíme tiež o 900000,- a to sa nám úroková sadzba mení podľa potreby banky. Dúfam, že toto nie je niečo proti etikete porady, pokiaľ áno poprosím admina alebo moderátora o oznámenie v čom, nakoľko som tu už jeden príspevok s týmto znením napísala a bol vymazaný. Ak náhodou bude zas vymazaný poskytnem info aj ss-kou. Veď si tu predsa radíme malí správcovia, predsedovia. Tak neviem prečo by sa mal zas mazať.
Načítať ďalšie

Sleduj porady, ktoré by vás mohli zaujímať