Zavrieť

Porady

Obnova bytového domu (zateplenie, regulácia vykurovania...)

Ahojte, som tu novy, chcem sa opytať, aký je vhodnejší postup? Najprv vyregulovať vykurovaciu sústavu, namontovať termoventily a merače a až potom zatepliť bytovku alebo to urobiť opačne? Ide o to, že chceme kompletne rekontruovať bytovku, ale momentálne máme vo fonde opráv financie iba na tú reguláciu. Chceme si vziať úver na ďalšie kroky (zateplenie, výmena vchodových dverí atď.), ale chceli by sme už tento rok urobiť aspoň reguláciu vykur. sústavy s namontovaním meračov. Bude potrebné po zateplení opäť vyregulovať (prenastaviť) vykurovanie? Podotýkam, že nemáme vlastnú kotolňu. Vďaka za rady. Marek.
Usporiadat
Elena Navrátilová Elena Navrátilová

Elena Navrátilová je offline (nepripojený) Elena Navrátilová

A to vraj... zbožňujem. Trvalo mi to, ale ľudia vidia čo chcú vidieť, vedia čo chcú, aby vedeli. Je to svätá pravda každý sa díva svojimi očami a vidí čo práve chce vidieť. Takže o tom je práca s ľuďmi a pre ľudí. Nekonečná trpezlivosť...
23evula 23evula

23evula je offline (nepripojený) 23evula

Dobrý den asi pôjdem trochu od veci ale súrne potrebujem pomôcť mám podnájomníkov ako zistím spotrebu plynu na každého zvlásť keď mám jeden kotol, viem že podľa m2 ale nevychádza mi to Dakujem!!!!!
Mackovka Mackovka

Mackovka je offline (nepripojený) Mackovka

U nás sa ťažšie presadzovali tieto zmeny. Určite je najefektívnejšie urobiť všetko naraz a podľa auditu. Ale nešlo to, vlastníci nechceli viac priplácať do fondu opráv. Až keď faktúry za teplo boli šialene vysoké a bolo jasné, že sa bude platiť veľa - a zbytočne, až vtedy sa odsúhlasila regulácia a merače. Výsledkom boli také výrazné úspory, že potom sa schválilo a realizovalo aj zateplenie domu.
PeterNR PeterNR

PeterNR je offline (nepripojený) PeterNR

Dávam do pozornosti krátku reportáž o výrobe peliet z drevného odpadu (v nemčine). Zavesil som ju na web - tu je link, môžete si ju stiahnuť. Má cca 37 MB.
PeterNR PeterNR

23evula
Dobrý den asi pôjdem trochu od veci ale súrne potrebujem pomôcť mám podnájomníkov ako zistím spotrebu plynu na každého zvlásť keď mám jeden kotol, viem že podľa m2 ale nevychádza mi to Dakujem!!!!!
Napíš presnejšie, ako si to počítala, resp. čo Ti nevychádza?
peton peton

peton je offline (nepripojený) peton

Orim, tie kolektory by ma veľmi zaujímali. Už dávnejšie uvažujem o takejto možnosti využiť slniečko pre úspory (hlavne TÚV), aj keď tu na severe ho až tak veľmi nebýva, avšak predseda mi hodil informácie typu, že na to treba rôzne byrokratické papiere; údajne za to, že máš kolektory, musíš odvádzať za získanú energiu nejaké poplatky štátu a pod. čo sa mi zdajú byť super výmysly, len aby sa tým nemusel zaoberať. Viem, že finančne je to stále nákladné a FO poväčšine "prázdny" na takéto akcie, a tiež príspevok od štátu na podporu alternatívnych zdrojov nemožno očakávať nakoľko príprava zákona v tomto smere je ešte v nedohľadne (možno o rok, päť sa dočkáme aj toho :-)). Možno sa mýlim?
Prosím Ťa vedel a mal by si chuť popísať celú tú tortúru okolo kolektorov, čo treba zabezpečiť, spôsoby montáže do bytov, ceny atď. atď. ? Myslím, že by to zaujímalo nás viacerých.
Orim Orim

Orim je offline (nepripojený) Orim

Asi ťa nepoteším. Záleží to od toho kde tie kolektory budú a aké budú atď. Tie naše máme na streche a sú trubkové to znamená, že nie je tu plná plocha pomedzi ne môže fúkať vietor (kladú vetru menší odpor ako plné), sú vákuové. Niekde by sa dali dať aj inde. Potom v súčinnosti sa firmou vyjadrenie statika, že to môžete mať na streche plus povolenie od úradu.

Tie naše by mali vydržať vietor 130 km / hod. Je to teória ako by to bolo v praxi to sa nevie.

Neviem za čo by ste mali odvádzať nejaké polatky, skôr podľa mňa by mal na to štát prispieť, ale ako si písal u nás je to v nedohladne aj keď v okolitých štátoch sa to štátom podporuje.
My máme vlastnú kotolňu a kolektory slúžia len na ohrev vody, nevedie sa to do jednotlivých bytov ale zohrieva sa voda pre všetkých, zbytok sa dohreje kotlami. To čo máme my nás stálo 850 000.- Sk máme na to pôžičku. Zatial takto teraz nejako nestíham ale ak máš nejaké otázky môžeme o tom dať reč.
peton peton

Ľudkovia moji zlatí, mne akosi chýba taký podtitulok k tej fotogalérii, kde by sme vyjadrili názory, pochvaly, dopyty, informácie atď., proste niečo napr. s názvom "Pokec k fotogalérii". Čo Ty na to Slavica?
Mimochodom, spomínala sa tu výroba dverí, poštových schránok. Prečo to spomínam. Určite tak ako u nás, aj u vás chodí kvantum "letákových" ľudí, ktorí sa domáhajú vstupu do vašich spoločných priestorov za účelom vhodenia týchto reklamných letákov do poštových schránok. Mnohí "dobrosrdeční" ľudia ich samozrejme pustia bez toho aby si overili či ten dotyčný je skutočne "kolportér" či roznášač. A zrejme ste už pochopili na čo narážam. U nás v meste sa enormne zvýšil počet bytových vlámačiek práve vďaka letákovým akciám. Takže ak sa idete pustiť do prerábky vchodových dverí, resp. tamtých priestorov, dobre, veľmi dobre si premyslite ako umiestniť poštové schránky a zabezpečiť bezpečnosť vašich bytov. Viem, že v niektorých domoch nie je možné tomu zabrániť (majú P.O.Boxy v suterénoch, či na poschodiach a pod.), ale aj v tomto prípade porozmýľajte či by to nešlo spraviť tak, aby sa vaše obydlie nestalo rajom zlodejov. Úplne ideálne to majú vyriešené Slavica a Zivan.
PeterNR PeterNR

peton Pozri príspevok
Ľudkovia moji zlatí, mne akosi chýba taký podtitulok k tej fotogalérii, kde by sme vyjadrili názory, pochvaly, dopyty, informácie atď., proste niečo napr. s názvom "Pokec k fotogalérii". Čo Ty na to Slavica?
Peton môj názor poznáš - vo fotogalérii je miesto na fotografie domov + pochvaly a stručné komentáre.
Na otázky a diskusiu k prezentovaným riešeniam by som odporúčal využívať existujúce témy. Je to možno trochu nepraktické, pýtať sa na niečo v inej téme, ako je fotka, ale je to imho najprehľadnejšie. Obávam sa, že ináč by sa nám fotogaléria zmenila na diskusiu o všetkom, čo nás na fotkách zaujme.
Poprosím o názor aj ostatných, ďakujem.
Naposledy upravil PeterNR : 20.02.07 at 06:52 Dôvod: Doplnenie.
Halli Halli

Halli je offline (nepripojený) Halli

[quote=peton;394936]Ľudkovia moji zlatí, mne akosi chýba taký podtitulok k tej fotogalérii, kde by sme vyjadrili názory, pochvaly, dopyty, informácie atď., proste niečo napr. s názvom "Pokec k fotogalérii". Čo Ty na to Slavica?
quote]

Presne tak ako povedal Peter, - vo fotogalerií je priestor na najnutnejšie ohlasy a pochvaly, a ak sa chceš spýtať na niečo konkretne nieje problém urobiť to aj cez SS, mne už to viaceri tak urobili a ja som im odpovedala. Aj tak si myslím, že nebudem písať súkromné info o firmách a cenách tu vo voľnej diskusii. Ale priestoru na všetko ostatné je tu až až . Chcem aby galéria bola hlavne o foto, aby to plnilo učel a obrazky nezanikali v príspevkoch.
peton peton

Slavica, Peťo - samozrejme súhlasím, ale nemyslel som to tak ako ste to pochopili teda písať vo fotogalérii príspevky. To by galéria nebola galériou a stratila by ten správny šmrnc a pôžitok z dobre vykonanej práce. Len by bola nová téma "pokec k fotogalérii". Ale ako vravíš Slavica, kto chce vyrieši si to cez SS. Pekný deň :-)
Ing.Anton Martvoň Ing.Anton Martvoň
Doporučujem, aby sa najprv urobilo zateplenie bytového domu až potom pomerové meračem, vyregulovanie, inač to nebude mať efekt, apritom nič neušetrite.
Ahoj Anton
svojar svojar

svojar je offline (nepripojený) svojar

Ing.Anton Martvoň Pozri príspevok
Doporučujem, aby sa najprv urobilo zateplenie bytového domu až potom pomerové meračem, vyregulovanie, inač to nebude mať efekt, apritom nič neušetrite.
Ahoj Anton
Až tak by som nesúhlasil. Na zateplenie je potrebné našetriť základnú čiastku, aby mohol byť poskytnutý úver. A že sa nič neušetrí? My aj pri stúpajúcich cenách tepla ,po vykonanej regulácii, namontovaných term.ventiloch a meračoch platíme vzhľadom na nižší odber GJ tepla stále rovnako, alebo len o troch viac.
Halli Halli

Halli je offline (nepripojený) Halli

Ani ja si neviem predstaviť najskôr zateplovať? Doteraz by som nemala ani to ani to a takto, keďže od roku 2002 mám panelák vyregulovaný už davno šetrím. Samozrejme zateplenie urobí zase další posun...ale to je o inej investícií. Najskôr sa chystáme na okná v bytoch, schodištové presklenia a zadne dvere./predne už máme/.
svojar svojar

svojar je offline (nepripojený) svojar

Aj my sa v ďalšom budeme venovať dverám 1 predné, 2 zadné a taktiež tomu schodišťovému preskleniu. Myslím,že tu najviac uniká teplo, určite viac ako cez panely. Okna si rieši každý sám.Musíme postupovať krok po kroku.
Muška Muška

Muška je offline (nepripojený) Muška

Zivan, prosím Ťa, vidím, že si z LV.
vraj v LV sa už na zatepľovanie nepoužíva "klasika", ale tam vraj používajú nejakú náterovú hmotu, vraj má lepšie výsledky. Nevieš náhodou o tom niečo?

Pre Slávku:
Po zodpovedaní - ihneď moju otázku vymažem - nech to nezahltíme zbytočnými otázkami, ale len peknými fotečkami
zivan zivan

zivan je offline (nepripojený) zivan

ženatý, otec 3 detí, pracujem v energetike ...viac
For Muška :
Neviem nič bližšie o tomto spôsobe zatepľovania v LV. Myslím si ale, že to pri zatepľovaní staršieho obytného domu v žiadnom prípade nemôže nahradiť kontaktný zatepľovací systém, či už na báze dosiek z polystyrénu alebo minerálnej vlny. Viem, že takéto náterové systémy sú ponúkané na trhu (napr. Termoshield), buď ako interiérové alebo exteriérové - fasádne. Bohužiaľ nemám o nich bližšie poznatky. Treba sa poradiť s odborníkmi, alebo pozrieť niečo na webe, najlepšie však navštíviť konkrétne domy kde boli použité.
Muška Muška

Muška je offline (nepripojený) Muška

zivan:
ďakujem za odpoveď, videla som to v TV a vraj robia nejakú veľkú časť levického sídliska, ale vraj je to ako zateplenie, tu je ten panelový dom v LV http://www.peposlovakia.sk/index.php...&submenu=nitra my chceme tiež zatepľovať a nevieme sa stále rozhodnúť, že ako?

Vymazávam predchádzajúci príspevok.
Ď.
PeterNR PeterNR

Ahoj Muška,

Tvoj príspevok s otázkou som obnovil, aby bol jasný kontext otázka - odpoveď. Dúfam že mi to nemáš za zlé

Práve na Thermoshield som sa pred časom pýtal našej projektantky, ktorá nám robila projekt obnovy domu, a odpoveď bola, že je to "len" omietkový systém a fasádny náter, ktorý nemá takmer žiadne tepelno-izolačné vlastnosti, len zvyšuje odrazuschopnosť povrchu steny. V lete môže prispieť k ochrane pred prehrievaním domu pomocou svojich odrazových vlastností, ale to je asi tak všetko.

Ak by sa mal Thermoshield dať použiť na zatepľovanie, musel by mať platný certifikát TSÚS s uvedením, že ide o zatepľovací systém, a ten - podľa mojich informácií - nemá. Má certifikát na omietkový systém - prikladám.

Tieto informácie mi telefonicky potvrdil pracovník TSÚS, ktorý sa zaoberá teplotechnickou diagnostikou stavieb, a ktorý toto osvedčenie vypracoval. Uvedená hodnota tepelno-izolačných schopností Thermoshieldu (do 35%) bola stanovená experimentálne pomocou merania prestupu tepla v laboratóriu. Thermoshieldom bol ošetrený jeden panelák v Poprade, údaje o spotrebe tepla na vykurovanie za túto zimu sa majú po jej skončení vyhodnotiť.

Ak plánujete obnovu svojho domu, odporúčam poradiť sa s projektantom so skúsenosťami s obnovou bytových domov, prípadne s energetickým auditorom.
Naposledy upravil PeterNR : 23.02.07 at 09:40
ALW ALW

ALW je offline (nepripojený) ALW

PeterNR Pozri príspevok
Ahoj,

robila ho SEA, pobočka Trenčín http://www.sea.gov.sk/

Tak dlho to trvalo, lebo sme dlhšie hľadali spoločnú reč. Dal som zadanie, ktoré nebolo celkom presne pochopené / dodržané. A chcel som vysvetliť metodiku výpočtov. Som asi príliš náročný klient...

Audit nepotrebuješ, ak sú všetci (alebo aspoň 2/3) ľudia zorientovaní v problematike energií a ich úspor. Potom môžeš ísť rovno na výber projektanta, a vypracovanie projektu. Audit je dobrý, aby vypočítal ako na tom v dome ste, aké sú možnosti úspor, a môžu Ti ho prísť odprezentovať, aby to ľudia pochopili.

Teraz sme už v ďalšej fáze - včera sme 2/3 väčšinou schválili celkovú obnovu domu, a aj to, že nám firma Rowex CS s.r.o. ( http://www.rowexcs.sk/index_soubory/page0002.html ) bude robiť management toho projektu. Dúfam že do dec. 05 budeme mať všetky papiere pripravené a poschvaľované, aby sa hneď na jar mohla začať realizovať obnova.
Zdravím všetkých, ktorí už majú rekonštrukciu a zatepľovanie bytového domu za sebou :-) . Nás to ešte len čaká. Viete mi, prosím, dať referenciu na firmu Rowex? Podľa prezentácie sa zdajú byť odborníci na zatepľovanie. Potvrdilo sa aj v reáli, že sľubované úspory (40 - 60%) za teplo sa dosiahli? Ďakujem vopred.
Načítať ďalšie

Sleduj porady, ktoré by vás mohli zaujímať