Matt654
Dobry den, aj ja mam este otazku
Budem pracovat pre jednu pocitacovau firmu ako programator na zivnost. Aky typ zivnosti by som mal ziadat resp. aka zivnost by bola najlepsia ?
V zmluve mam napisane ze menovanemu XXX bude vyplacana ciastka YYY - mozem si dat obchodne meno ine ako je moje meno ? resp. bude s tym problem ak je v zmluve napisane ze menovanemu XXX za sluzby v IT bude vyplacane...
Samozrejme by som chcel aby predmet zivnost bol co najviac rozsireny napr. predaj PC, oprava a pod. - ake su moznosti ? ( za tu cenu ktoru budem platit za zivnost s predmetom podnikania programator )
Vdaka za odpovedeeee .
Náležitosti ohlásenia živnosti
§ 45
(1) Kto hodlá prevádzkovať ohlasovaciu živnosť, je povinný to ohlásiť živnostenskému úradu miestne príslušnému podľa sídla právnickej osoby alebo bydliska fyzickej osoby. Pre zahraničnú osobu je príslušný živnostenský úrad podľa adresy miesta činnosti podniku zahraničnej osoby alebo adresy miesta činnosti organizačnej zložky podniku zahraničnej osoby. Ak je na území Slovenskej republiky zriadených niekoľko organizačných zložiek podniku zahraničnej osoby, príslušnosť živnostenského úradu sa riadi podľa voľby zahraničnej osoby.
(2) Fyzická osoba v ohlásení uvedie
a) meno a priezvisko, bydlisko, rodné číslo (ďalej len "osobné údaje") a údaj, či jej súd alebo správny orgán uložil zákaz činnosti týkajúci sa prevádzkovania živnosti,
b) obchodné meno,
c) predmet podnikania,
d) identifikačné číslo, ak bolo pridelené,
e) miesto podnikania,
f) prevádzkarne, ak sú zriadené,
g) dobu ukončenia podnikania, ak zamýšľa prevádzkovať živnosť len po dobu určitú,
h) deň začatia živnosti, ak zamýšľa prevádzkovať živnosť neskorším dňom ako dňom ohlásenia.
Tu by som chcela upozorniť , že SZČO svoj obchodný názov môže mať buĎ len meno a priezvisko , alebo meno priezvisko + názov firmy . Uvedenie činností na ŽL: 1) kúpa tovaru na účely jeho predaja konečnému spotrebiteľovi (maloobchod) alebo na účely jeho predaja iným prevádzkovateľom živnosti (veľkoobchod),
Podnikateľ na základe horeuvedenej činnosti ...... môže v rámci svojho živnostenského oprávnenia :
a) prenajímať tovar,
b) sprostredkúvať kúpu a predaj tovaru v jednotlivých prípadoch,
c) vykonávať na tovare drobné zmeny, ktorými tovar prispôsobuje potrebám kupujúceho,
d) vykonávať montáž tovaru dodaného zákazníkovi, ak sa môže vykonať jednoduchými operáciami bez osobitných odborných znalostí,
e) vykonávať výmenu vadných súčastí pri dodanom tovare, ak sa môže vykonať jednoduchým spôsobom bez osobitných odborných znalostí,
f) vykonávať servis dodaného tovaru za predpokladu, že na to použije odborne spôsobilé osoby,
g) prijímať objednávky na zhotovenie, spracovanie alebo úpravy tovaru, na ktorého predaj je oprávnený, a dať tieto práce vykonať oprávneným výrobcom,
h) cez sviatky, pri slávnostiach, športových podujatiach alebo pri iných podobných akciách predávať aj mimo prevádzkarne potraviny a iný tovar, ktoré sa pri týchto príležitostiach obvykle ponúkajú a ktorých predaj je predmetom jeho podnikania,
i) predávať tovar aj v pojazdných predajniach,
j) predávať tovar, ak jeho predaj nevyžaduje koncesiu, pomocou automatov obsluhovaných zákazníkom,
k) uskutočňovať podomový a zásielkový predaj. 36c)
2/ Sprostredkovanie obchodu a služieb 3/Programovanie /tu by som doporučila sa informovať na ŽÚ ohľadom tejto činnosti , upresnia presný názov/ A celkovo sa môžeš poradiť , čo Ti nebude zrejmé .Ešte by som Ti doporučila tu na Porade si preštuduj ....... http://www.porada.sk/f99-ivnostensky-zakon.html