§ 127 obč. zákonníka Vlastník veci sa musí zdržať všetkého, čím by nad mieru primeranú pomerom obťažoval iného alebo čím by vážne ohrozoval výkon jeho práv. Preto najmä nesmie ohroziť susedovu stavbu alebo pozemok úpravami pozemku alebo úpravami stavby na ňom zriadenej bez toho, že by urobil dostatočné opatrenie na upevnenie stavby alebo pozemku, nesmie nad mieru primeranú pomerom obťažovať susedov hlukom, prachom, popolčekom, dymom, plynmi, parami, pachmi, pevnými a tekutými odpadmi, svetlom, tienením a vibráciami, nesmie nechať chované zvieratá vnikať na susediaci pozemok a nešetrne, prípadne v nevhodnej ročnej dobe odstraňovať zo svojej pôdy korene stromu alebo odstraňovať vetvy stromu presahujúce na jeho pozemok.
ale treba s citom, aby ste si tam vojnu nenarobili...
Byvam v miernom svahu a moj horny sused si postavil 2,5m vysoky plot z betonovych tvarnic svojpomocne a dost nekvalitne. Po dazdi voda tecie dierami v plote a zatapa mi pozemok. Uz som ho prosil o opravenie si plotu a jeho zaizolovanie, aby som sa pocas dazda nepozeral na plot ako cediace sitko. Avsak bol iba arogantny a nic neurobil. Plot si postavil na svojom pozemku a nedal som mu ku tomu ani suhlas. Prosim poradte co s tym, alebo kam sa obratit??? Dakujem