Zavrieť

Porady

Rodicia ma psychicky tyraju

Mam 14 rokov. rodicov nenavidim. Vsetko sa tyka hlavne mami. Vycita mi, ked mi co i len podne pero na zem, krici ani neviem za co. Mavam z toho depresie, myslim na smrt, no radsej by som zila, ale bez nich. Mala som anorexiu. No potom som dostala bulimiu a pribrala som, lebo som mala len 43 kil. No mamina ma zacala terorizovat. Vravi mi, ze som tucna, zakazuje mi jest a ked jest nechcem, tak mi prikazuje jest. Kvoli nej sa prejedam a potom, zial to idem vyvratit. Ked na mna krici, tak pohlcem vsetko... Ak mam normalne zit, tak len bez nich. Navyse uz od mala mi hovorili, ze nie som pekna. Asi preto som mala anorexiu. No teraz, chcem byt normalna a slobodna, nechcem zit s nimi, s tymi, ktori ma nenavidia a ktorych nenavidim ja. Otec sa ma vobec nezastane, zastava sa mami. Ja len chcem niekoho, kto by ma mal rad, lebo mam uz 14 a na rodicov sa v toChcem sa zbavit rodicov. Ake mam moznosti? Pomozte mi prosim
Usporiadat
Téma je uzavretá.
lea13 lea13

lea13 je offline (nepripojený) lea13

Ani nevies, kolkokrat som si ti povedala aj ja. Mas pravdu, ked som poriadne poupratovala, pustila ma zabehat si na dlhsie, mohla som ist aj s komoskou do mesta. No na druhy den bolo zase vsetko postarom. U nas je vzdy co robit, hlavne preto, ze mam maleho brata, s ktorym musim casto byvat a vzdy vsetko rozhadze, takze upratovat sa musi aspon kazde dva dni. Navyse aj varim, no dobre, to neberiem aok povinnost, to ma bavi, no nezostava mi tolko volneho casu, ako by som chcela. Vlastne uz som si tak odvikla robit si svoje veci, ze ani neviem, co by som mala robit. ked mam nejaky volny cas a nemam chut ist von, tak len cumim do blba a mam zly pocit, ze nic nerobim. Mamina chcela dosiahnut presne toto, ze ak nic nerobim, tak budem mat vycitky. No dobre to som mozno prehnala. Len keby som vedela, co si skutocne o mne mysli. A to, ze som v puberte a preto si myslim, ze mamina je cudna nie je pracda. Mozno len som vyrastla a zacala si to viac vsimat. No viem to preto, ze aj moji surodenci hovoria, ze mamina je mimo a oni uz davno v puberte nie su. Aj brat ma problem, je zavisli a aj on mi povedala, ze ovela viac by mu pomohlo, keby sa do nicoho nestarali. Vraj aj mne by to podla neho pomohlo, vraj mozno vtedy by som mala chut aj ja pozapasit s vracanim, keby to rodicia nepreberali kazdy den. Oni jednoducho skoro kazdymden nam vycitaju to, ze sme zlyhali, to ze ja som znovu vracala, ze brat znovu podlahol zavislosti. Nemusia nam hovorit, ze sme spravili nieco zle. To my dobre vieme. Mozno by nam naozaj pomohlo, keby nam len povedali, ze nas neobvinuju za to, co robime a napriek vsetkemu su na nas hrdi. A ze nas maju radi. Keby sa tak vedeli rozravat aj o niecom inok ako len nas poucovat. Mozno si myslia, ze robia dobre, ze nas chcu prichistat na zivot, no brat je uz velky. Ma 21 a ma psychicke preoblemy, musi uzivat neurol, aby nemal depresie. A co si myslim, ze je za tym? Neviem, no myslim, ze zavislost a za zavislostou mozno casi, ked aj na neho rodicia boli taki, aki su teraz na mna.
alaya1 alaya1

alaya1 je offline (nepripojený) alaya1

lea, super, ze pomahas varit. Aj to co varis, pocas varenia ochutnavas?
lea13 lea13

Nie vobec. Skor potom, ked uz jem, tak sa neviem zastavit. Teda ako hovori mama: Nenaberiem si normalne mnozstvo, ale potom, ked ostatni odidu, tak zjem vsetko. Proste nemam rada, ked jem a ostatni to vidia. Urcite si vravia: uz je dost tlsta preco teda je?
alaya1 alaya1

Mila lea. neviem, kto si, ci sa nudis cez prazdniny, ci si prenick dospeleho cloveka z Porady, ale robit si zarty z tak nebezpecneho ochorenia a strielat si z ludi, prosim ta, je to smutne. Anorektici nevaria ani sebe, inym uz vobec nie. Ani nejedia, ked ostatni odidu od stola....jedia potajomky, schovany a jedlo si vazia a vazia a vazia...a potom ho schovaju..ak chces kamuflovat, najskor si precitaj priznaky ochoreni !,. To je z mojej strany v tejto stupidite vsetko. Vedela som to od 1. prispevku, tymto som si to potvrdila. Mozno ini sa ti budu venovat.
P3tr4 P3tr4

P3tr4 je offline (nepripojený) P3tr4

Lea, dolezite je, aby si nasla psychologa, ktory ti sadne... a urcite ti pomoze a poradi,ked mu vsetko vyrozpravas...idealne by bolo, keby ste s rodicmi chodili na rodinnu terapiu...mate skolskeho psychologa? Mozno nanho by si sa mohla obratit, drzim palce!
korela korela

korela je offline (nepripojený) korela

Ja by som práve školského psychológa radšej obišla k vôli možnému úniku informácií do učiteľského zboru. Nie všetci sú dobré a milé chápavé duše. Stačí natrafiť iba na jednu, a problém sa rozšíri.
Sestra je psychologička, brat nie je úplne na svoj vek v poriadku. To sú veľmi dobré indície, že v rodine nie je všetko funkčné. Ja by som odporučila vyšetrenie matky.
Lea13, pôsobíš ako inteligentné dievča. Tie váhové výkyvy nie sú dobré v žiadnom veku, tobôž v tvojom, keď sa telo vyvíja. Následky môžeš pocítiť neskôr napr. na stave vápnika a pod.
Ja byť tebou, snažila by som sa nejakým spôsobom získať nadhľad nad rodičmi. Neviem do akej miery si empatická. Snažiť sa pochopiť, prečo tak konajú voči svojim deťom. Starší tým zrejme podľa všetkého prešli. Sestra výberom odboru, brat ...lieky, príliš mladý vek. Možno rodičov viaže samých nejaká traumatizujúca udalosť, o ktorej nemôžu hovoriť a nosia ju v sebe. Možno obaja, možno iba jeden.Tam môže byť skutočne čokoľvek. Nevieme kde žiješ, aké máte finančné zázemie, či nestrádate. Aký je vzťah medzi rodičmi?
Venuj sa sebe, pracuj na sebe, nerezignuj na svoj život v žiadnom prípade. Maj sa rada, ty si živá a krásna mladá bytosť, ktorú život iba čaká. Ak ich príkazy sú v rámci normy, tak ich poslúchaj. Z princípu chce každý rodič dieťaťu iba to najlepšie, i keď sú prípady, že nie vždy je tomu tak. Zameraj sa na svoju vnútornú silu a školu, rozvíjaj si jazyky alebo niečo v čom si dobrá, aby si mohla vstúpiť do života už s trochu vyšším bonusom ako ostatní tvoji vrstovníci. Máš dobrú priateľku?

Máš pocit, že ťa rodičia nemajú radi. Pochválili ťa niekedy za niečo, pohladili, objali a dali ti pusu? Ocenia ťa niekedy? Bol niekedy tvoj vzťah s maminou dôverný? Alebo s otcom?
Ako ti ide škola? V pohode? Máš sa s kým denne dosýta zasmiať? Koníčky sú vynikajúcim relaxom a odpútavačom od starostí.
Prosím ťa, do detského domova nie. Pokiaľ nie si tyranizovaná, dokážeš si doma vytvoriť lepšie zázemie ako tam.
Ale mala by si dostať dobrú odbornú pomoc. Ako podporu.

Ak si myslíš, že je to tyrania, ja to pripúšťam, i keď mnohí tu so mnou asi nebudú súhlasiť, choď touto cestou. Ale dobre si to rozmysli, to sú veľmi vážne veci, aby ti to raz nebolo ľúto, lebo by išlo v podstate o obvinenie. I tak môže ale môže byť správne.

Ak sa rozhodneš a zhodnotíš, že tvoje utrpenie je priveľké, skús sa ozvať tu. Si mladučká, ale tiež aj budúca matka, tu by ťa nemali odmietnuť. Určite ti poradia ako máš postupovať. Že nie si bitá, neznamená že nie si psychicky týraná. Je tam kontakt na nonstop linku a sú tam zdatní odborníci. Aj zamailovať sa dá.

http://alianciazien.wordpress.com/nasilie/informacie-o-nasili/
"Všetci ľudia musia jednoznačne odsúdiť násilie na ženách a deťoch a násilie všeobecne, postaviť sa a konať proti nemu."
korela korela

lea13
Mam 14 rokov. rodicov nenavidim. Vsetko sa tyka hlavne mami. Vycita mi, ked mi co i len podne pero na zem, krici ani neviem za co. Mavam z toho depresie, myslim na smrt, no radsej by som zila, ale bez nich. Mala som anorexiu. No potom som dostala bulimiu a pribrala som, lebo som mala len 43 kil. No mamina ma zacala terorizovat. Vravi mi, ze som tucna, zakazuje mi jest a ked jest nechcem, tak mi prikazuje jest. Kvoli nej sa prejedam a potom, zial to idem vyvratit. Ked na mna krici, tak pohlcem vsetko... Ak mam normalne zit, tak len bez nich. Navyse uz od mala mi hovorili, ze nie som pekna. Asi preto som mala anorexiu. No teraz, chcem byt normalna a slobodna, nechcem zit s nimi, s tymi, ktori ma nenavidia a ktorych nenavidim ja. Otec sa ma vobec nezastane, zastava sa mami. Ja len chcem niekoho, kto by ma mal rad, lebo mam uz 14 a na rodicov sa v toChcem sa zbavit rodicov. Ake mam moznosti? Pomozte mi prosim
Toto by som nepodcenila. Nech to píše ktokoľvek. Toto normálni rodičia nepovedia a nedeptajú svoje dieťa.
V prechádzajúcom príspevku som odpovedala iba preto, že chlapec chodil k psychologičke (dobrej, známej aj z médií) a neviedlo to nikam. Denne ho tyranizoval starší brat o 10 rokov, matka bola prihliadajúca a držala stranu staršiemu synovi. Príčina - chlapec bol z druhého manželstva, a v pozadí hlboká minulosť. Preto tvrdím, že psychológovia idú iba po povrchu. Asi si to väčšina ľudí musí odžiť, inak nechápem, prečo sa to takto rieši a ničia sa životy. Dnes už matka vie presne čo sa stalo, prečo vznikli tie komplikované rodinné vzťahy. Aj mi o tom porozprávala. Videla som naživo pár scén, mohla som sa chovať ako pozorovateľka a bolo mi jasné o čo tam ide aj predtým.
A pýtam sa, ako je to možné, že psychologička neprišla na to, že ten mladší je týraný starším? A to boli roky návštev.
Naposledy upravil korela : 09.08.14 at 10:02
korela korela

Gabhus
Za trištvrte roka schudnúť 22 kíl a pritom vracať, to asi nie je len tak. Šmykaj k doktorke, za tým niečo bude. Nemyslím nenávisť k rodičom - tým prešlie v puberte asi každý, to prejde, ale mne sa nezdá to chudnutie a zvracanie.
Emočný tlak?
korela korela

Ing. Ľubomír Janoška
lea13
Podla mna len ona nemala pekne detstvo, tak si mysli, ze ani my nemusime mat.
Uver starému fotrovi, že väčšina našich rodičov mala nepekné detstvo a my sme si mysleli, že si to musíme za nich odniesť. A po desaťročiach to vidíme úplne inak - možno iba chce, aby si bola pripravená na všetko, čo Ťa môže prefackať.
A keď to teraz po čase hodnotíš, bol ich prístup správny?
Ing. Ľubomír Janoška Ing. Ľubomír Janoška
korela
Ing. Ľubomír Janoška
lea13
Podla mna len ona nemala pekne detstvo, tak si mysli, ze ani my nemusime mat.
Uver starému fotrovi, že väčšina našich rodičov mala nepekné detstvo a my sme si mysleli, že si to musíme za nich odniesť. A po desaťročiach to vidíme úplne inak - možno iba chce, aby si bola pripravená na všetko, čo Ťa môže prefackať.
A keď to teraz po čase hodnotíš, bol ich prístup správny?
Jednoznačne áno.
lea13 lea13

Skolskeho psychologa nemame, ale ved v septembri idem k psychologicke, kde ma zobrala mama. Teraz mam vycitky, ze som pisala, ze ma mama tyra. No su dni, ked si vycitam, ze sa k nej tak spravam. No potom zase pride den, ktory sa neciti dobre a ja si to zliznem. Minule na mna nakricala hned potom, co sa pohadala s otcom. No ja som za to nemohla, ze sa nezhodli. Kamaratky mam, no bojim sa priznat, ze mam nejaky problem, neviem to povedat niekomu, koho poznam. Skoda, ze rodicov si nevyberame. Asi sme len s mamou moc rozdielne a keby sme neboli pribuzne, tak by sme sa urcite nebavili, lebo sme uplne ine.
lea13 lea13

alaya1 pozri, ak ma nedokazes pochopit a chces ma tu urazat, alebo hocico ine, tak mi radsej nepis. Ok? Je mi jedno, ci mam nejaku debilnu anorexiu alebo bulimiu. Mozno nie. Ved vravim, ze som to nemala diagnostikovane. Len vravim, co si myslim. Ved jasne som male soplave decko, co nic nevie. No nieco predsa len viem. Viem, ze ty mi zrejme pomoct nechces. Takze nebudem plytvat tvojim drahocennym casom. A inak neviem pochopit, ako mozes byt psychologicka. Ak si takato aj k svojim pacientom, tak ich lutujem
lujza.j lujza.j

lujza.j je offline (nepripojený) lujza.j

§ 208
Týranie blízkej osoby a zverenej osoby
(1) Kto týra blízku osobu alebo osobu, ktorá je v jeho starostlivosti alebo výchove, spôsobujúc jej fyzické utrpenie alebo psychické utrpenie
a) bitím, kopaním, údermi, spôsobením rán a popálenín rôzneho druhu, ponižovaním, pohŕdavým zaobchádzaním, neustálym sledovaním, vyhrážaním, vyvolávaním strachu alebo stresu, násilnou izoláciou, citovým vydieraním alebo iným správaním, ktoré ohrozuje jej fyzické alebo psychické zdravie alebo obmedzuje jej bezpečnosť,
b) bezdôvodným odopieraním stravy, oddychu alebo spánku alebo odopieraním nevyhnutnej osobnej starostlivosti, ošatenia, hygieny, zdravotnej starostlivosti, bývania, výchovy alebo vzdelávania,
c) nútením k žobrote alebo k opakovanému vykonávaniu činnosti vyžadujúcej jej neúmernú fyzickú záťaž alebo psychickú záťaž vzhľadom na jej vek alebo zdravotný stav alebo spôsobilej poškodiť jej zdravie,
d) vystavovaním vplyvu látok spôsobilých poškodiť jej zdravie, alebo
e) neodôvodneným obmedzovaním v prístupe k majetku, ktorý má právo užívať,
potrestá sa odňatím slobody na tri roky až osem rokov.
(2) Odňatím slobody na sedem rokov až pätnásť rokov sa páchateľ potrestá, ak spácha čin uvedený v odseku 1
a) a spôsobí ním ťažkú ujmu na zdraví alebo smrť,
b) z osobitného motívu,
c) hoci bol v predchádzajúcich dvadsiatich štyroch mesiacoch za taký čin odsúdený alebo z výkonu trestu odňatia slobody uloženého za taký čin prepustený, alebo
d) závažnejším spôsobom konania.
(3) Odňatím slobody na pätnásť rokov až dvadsaťpäť rokov alebo trestom odňatia slobody na doživotie sa páchateľ potrestá, ak spácha čin uvedený v odseku 1 a spôsobí ním ťažkú ujmu na zdraví viacerým osobám alebo smrť viacerých osôb.

ak máš pocit, že ťa rodičia týrajú je to závažný trestný čin........treba v tejto veci podať tr. oznámenie....
alaya1 alaya1

Vies co- lea- moj cas si zadelujem ako chcem. Len si myslim, ze sa tu dobre bavis na ukor ludi, ktori sa snazili ti pomoct..

V mojom 1.prispevku som ti napisala, odporucila, co mas robit.

Zial, tvoje prispevky su plne vymyslov, kto sa v tejto oblasti nepohybuje, ani netusi, ako si vymyslas.

Napr.v poslednom prispevku pises, ze vasa skola nema sk. psychologa. To je jeden velky vymysel a klamstvo. Zo zakona musi mat kazda skola sk. psycvhologa a aj ho ma !!.

Alebo nechodis do skoly a preto to nevies.

A komentuj moju pracu vtedy, ked v zivote dosiahnes len polovicu z toho, co som dosiahla ja.

Lujza ti tu napisala konkretne odporucania, co mas robit, ked ta rodicia tyraju. Tak sa toho drz !!!.
buchač buchač

buchač je offline (nepripojený) buchač

Nedávaj otázky, na ktoré nechceš počuť odpoveď... ...viac
lea13
alaya1 pozri, ak ma nedokazes pochopit a chces ma tu urazat, alebo hocico ine, tak mi radsej nepis. Ok? Je mi jedno, ci mam nejaku debilnu anorexiu alebo bulimiu. Mozno nie. Ved vravim, ze som to nemala diagnostikovane. Len vravim, co si myslim. Ved jasne som male soplave decko, co nic nevie. No nieco predsa len viem. Viem, ze ty mi zrejme pomoct nechces. Takze nebudem plytvat tvojim drahocennym casom. A inak neviem pochopit, ako mozes byt psychologicka. Ak si takato aj k svojim pacientom, tak ich lutujem
lea13
Skolskeho psychologa nemame, ale ved v septembri idem k psychologicke, kde ma zobrala mama. Teraz mam vycitky, ze som pisala, ze ma mama tyra. No su dni, ked si vycitam, ze sa k nej tak spravam. No potom zase pride den, ktory sa neciti dobre a ja si to zliznem. Minule na mna nakricala hned potom, co sa pohadala s otcom. No ja som za to nemohla, ze sa nezhodli. Kamaratky mam, no bojim sa priznat, ze mam nejaky problem, neviem to povedat niekomu, koho poznam. Skoda, ze rodicov si nevyberame. Asi sme len s mamou moc rozdielne a keby sme neboli pribuzne, tak by sme sa urcite nebavili, lebo sme uplne ine.
Dovolím si skromne tvrdiť, že toto nie je schopné napísať, takúto súvislú formuláciu, 13-14 ročné decko.
lea13 lea13

Fajn ako chcete dakujem vam za typy, no asi ste nepochopili. Ak chcete spochybnovat to, co pisem, hoci hovorim pravdu, co vsak nemozem dokazat, radsej nepiste nic a zabudnite, ze som vobec nejaky prispevok napisala. Psychologa na skole nemame. Ma ho vedla zakladna skola, no ja som na gymnaziu, kde nie je. TAkze ak tam ma byt, ja za to nemozem. A preco by to nemohlo napisat 14 decko? Pretoze je este male a sproste? Mozno este nie som dospela, no pisat viem.
Mila123 Mila123

Mila123 je offline (nepripojený) Mila123

lea13
Fajn ako chcete dakujem vam za typy, no asi ste nepochopili. Ak chcete spochybnovat to, co pisem, hoci hovorim pravdu, co vsak nemozem dokazat, radsej nepiste nic a zabudnite, ze som vobec nejaky prispevok napisala. Psychologa na skole nemame. Ma ho vedla zakladna skola, no ja som na gymnaziu, kde nie je. TAkze ak tam ma byt, ja za to nemozem. A preco by to nemohlo napisat 14 decko? Pretoze je este male a sproste? Mozno este nie som dospela, no pisat viem.
teda čo chceš robiť?
čo by sa malo stať?
ako si to predstavuješ?
lea13 lea13

Fajn to je jedno, chodte do kelu. Myslela som, ze ste chceli pomoct, no zrejme som sa milila.Dakujem vsak tym, co si nemyslia, ze som nejaky stary cvok
lea13 lea13

Len to, ze ani tymto sa nic nezmeni. Rodicia zostanu mojimy rodicmi a budu robit to, co doteraz, lebo ich neviem zmenit. Budem sa stym musiet naucit zit, lebo nemam navyber, kedze nedokazem rodicov udat ani nic podobne
lujza.j lujza.j

lujza.j je offline (nepripojený) lujza.j

ved ked to je ako hovoríš...chod na políciu...podať oznámenie.....rodičov možno "urobia väzobne" a máš po probléme....oni vo väzbe ty umiestnená v príslušnom zariadení....nový život ako vyšitý....
pochopila si?!
Načítať ďalšie

Sleduj porady, ktoré by vás mohli zaujímať