Chcela by som poukázať na inštitút voľného diela, angl. public domain, čo v našich zákonoch nie je veľmi ošetrené. Veľká časť klasickej literatúry je už dostupná voľne, viď napr.
http://www.feedbooks.com/publicdomain - jedná sa o dlhšie nežijúcich autorov. Samozrejme, ak niekto urobí nový preklad a komentár, tak už sa jedná o nové dielo. Pozrela som nejakú starú klasiku, čo mám doma v angličtine aj v slovenčine, a céčko v krúžku bolo len pri prekladateľovi, ilustráciach a autorovi komentára zo súčasnosti.
Čo sa týka expirácie, tento paragraf:
§ 2
(4) Trvanie autorského práva pri diele občana iného štátu nemôže byť dlhšie ako v krajine pôvodu diela.
LITA združuje slovenských autorov, a spolupracuje so zahraničnými spolkami porovnateľnej funkcie. Je úplne zrejmé, že ak by si mal doménu antigona . sk, tak ťa nezačnú naháňať potomkovia Sofokla
http://www.lita.sk/index.php?c=4&a=196
A hlavne, vôbec si nemyslím že použitie mena literárnej postavy naruší autorské práva.
§ 15
(2) Autorské právo sa vzťahuje na dokončené dielo, na jeho
jednotlivé vývojové fázy a časti vrátane názvu diela a mien postáv, ak spĺňajú pojmové znaky diela.
Isteže nie je rozumné, aby bolo autorské právo na samotné mená postáv. Veď to by sme nemohli mať mnohé knihy s Jozefmi, Henrichmi VIII. a nemohli by byť písané dajme tomu ani paródie atď.
Ten paragraf potom odkazuje podmienkou splnenia pojmového znaku diela na § 7, kde je definované, čo sa považuje za dielo a čo nie. Samotné meno dielo nie je.
Ochrana práva sa vzťahuje napríklad na štvrtú kapitolu nedokončeného románu Hatlapatla, v ktorej Lundilusta stretne Izotopa na pláži v Senci a diskutujú o planúcom západe štyroch hviezd na obzore, t.j. je to rozpoznateľná časť, nejaký celok.
Výnimky z napísaného by mohli byť - napríklad, ak si zaregistroval meno postavy autor či niekto iný ako obchodnú značku apod., čo si viem predstaviť v prípade súčasných komerčne úspešných diel.
Prípadne, nebolo by ok, ak by si zavádzal na tej stránke, že si autorom toho diela z ktorého si použil meno postavy, apod.