Zavrieť

Porady

Polievky

...ja mam velmi rada polievky...rozne...ale bohuzial ich neviem varit, tak ak mate nejaky dobry, osvedceny, jednoduchy recept na chutnu polievocku prosim podelte sa s nim. Dakujem.
Usporiadat
rada rada

rada je offline (nepripojený) rada

Polievky s fazuľou na rôzne spôsoby.
0 0
Menej reklamy? Zaregistrujte sa! - Žiadne vyskakovacie reklamy!
luebchenko luebchenko

luebchenko je offline (nepripojený) luebchenko

žena - čo viac povedať treba :) ...viac
Kapustová od Menclov. Neviem či som tu tento recept už niekde neuviedla, ale polievka je to ozaj výborná, tak mi to prípadne prepáčte

V najväčšom hrnci čo mám, na veľa masle (čím viac tým lepšie - ja dám tak 250-300 g) krátko podusím nakrájanú hlávku bielej kapusty, zalejem vodou, nasypem kopec vegety (fakt veľa, robím to odhadom ale tipujem že to je určite minimálne takých 100 g, možno aj viac - dá sa pridať aj dodatočne ak by sa Vám polievka zdala fádna) a varím do zmeknutia kapustičky. Potom pridám na kocky nakrájané ošúpané erteple (zemiaky) - tiež podľa vôle a chuti, ja mám rada veľa a veľa veľa smotany (neviem aký bol pôvodný recept, ja tam dávam asi 2 kyslé a jednu-dve sladké). Po zmeknutí krumpľov môžme servírovať a zalizovať sa Brú chuť
P.S. Podľa mojej predstavy by v nej mala lyžička stáť, ak máte radi redšie tak dajte menej ingrediencií :p
0 0
katkaj katkaj

katkaj je offline (nepripojený) katkaj

flora
...ja mam velmi rada polievky...rozne...ale bohuzial ich neviem varit, tak ak mate nejaky dobry, osvedceny, jednoduchy recept na chutnu polievocku prosim podelte sa s nim. Dakujem.
Ja mám tiež podobný problém s varením polievok ale jednu veľmi ľahkú a chutnú ti môžem ponúknuť.
Cesnačka
Roztopíš v hrnci maslo a pretlačíš do toho cesnak, trochu to popražíš a pridáš trochu hladkej múky a urobíš bielu zápražku. Vleješ tam dostatok vody a pridáš ošúpané a na štvrtky rozkrájané zemiaky. Pridáš soľ , prípadne vegetu a necháš povariť. Keď budú zemiaky uvarené tak ich tretlačíš a najlepšie ich po vychladnutí rozmixovať na kašu. Vznikne ti taká krémová polievka do ktorej ešte pretlačíš podľa chuti cesnak. Na záver nakrájaš chleba na kostičky a popražíš na chrumkavé krutóny a podávaš s polievkou. Juuuj už teraz sa mi zbiehajú slinky
0 0
ajacik ajacik

ajacik je offline (nepripojený) ajacik

robím to, čo ma baví a zarábam pri tom ťažké prachy :) ...viac
Poraďte mi, ako robíte chrumkavé krutony. Ja z nich mám vždy iba čierne krutóny. Takže polievka ostane bez nich.
0 0
katkaj katkaj

katkaj je offline (nepripojený) katkaj

ajacik
Poraďte mi, ako robíte chrumkavé krutony. Ja z nich mám vždy iba čierne krutóny. Takže polievka ostane bez nich.
No občas ich mám tiež také že sa nedajú použiť ale mám vyskúšané že keď ich robím na panvici wok, ktorú nechám dobre rozohriať tak tam nedávam ani olej a pekne sa upražia. A moja sestra ich minule skúšala nakrájať na tanier a šupla to na cca 2min do mikrovlnky a boli super.
0 0
ondrejvla ondrejvla

ondrejvla je offline (nepripojený) ondrejvla

Podstatné, že zatiaľ to viem... Ale zajtra už možno bude inak. ...viac
luebchenko
Kapustová od Menclov. Neviem či som tu tento recept už niekde neuviedla, ale polievka je to ozaj výborná, tak mi to prípadne prepáčte

V najväčšom hrnci čo mám, na veľa masle (čím viac tým lepšie - ja dám tak 250-300 g) krátko podusím nakrájanú hlávku bielej kapusty, zalejem vodou, nasypem kopec vegety (fakt veľa, robím to odhadom ale tipujem že to je určite minimálne takých 100 g, možno aj viac - dá sa pridať aj dodatočne ak by sa Vám polievka zdala fádna) a varím do zmeknutia kapustičky. Potom pridám na kocky nakrájané ošúpané erteple (zemiaky) - tiež podľa vôle a chuti, ja mám rada veľa a veľa veľa smotany (neviem aký bol pôvodný recept, ja tam dávam asi 2 kyslé a jednu-dve sladké). Po zmeknutí krumpľov môžme servírovať a zalizovať sa Brú chuť
P.S. Podľa mojej predstavy by v nej mala lyžička stáť, ak máte radi redšie tak dajte menej ingrediencií :p
... že 100 g vegety?! Preboha, veď si s toľkým glutamánom sódnym zničíš pečeň! Používaj radšej "Dobrotku" má tie isté chuťové schopnosti ako aj vegeta, ale bez glutamánu. No, my sme veľká rodina, ale takéto množstvo som ešte nevarila, aby som musela použiť také množstvo "prisolenia", ani vtedy, ak varíme guľáš v kotli. Alebo tak milujete slané? Inak polievka vyzerá veľmi zaujímavo, určite ju v takom 5 l hrnci uvarím.
0 0
Melnick Melnick

Melnick je offline (nepripojený) Melnick

človek čo opustil Poradu.
[quote=katkaj]No občas ich mám tiež také že sa nedajú použiť

Katka ja s nimi vybabrem:p , Opražím celé krajce chleba a na lopáriku pokrájam na kocočky a sú výborné.
0 0
DanielaSL DanielaSL

DanielaSL je offline (nepripojený) DanielaSL

Mama troch dospelých detí
Zeleninová polievka.

Mrkvu , petržlen, kúsok kalerábu a zeleru postrúhaš na jemnom strúhadle a na masle opražíš.Do opraženej zeleniny vmiešaš hladkú múku - 1 lyžicu, štipku curry korenia, soli a zaleješ vodou. Kým polievka zovrie , očistíš si a na menšie kocky pokrájaš zemiaky , vložíš do polievky a varíš kým zemiaky nezmäknú. Na záver môžeš pridať nasekanú petržlenovú vňať.
Bryndzová polievka.

Do cca 1 - 1,5 l vody dáš rozvariť balíček bryndze, trošku osolíš. Ak máš ponorný mixér , môžeš to s ním ešte na hladko rozmixovať. Zavaríš strúhané cesto - kúpiš aj hotové v obchode.Nakoniec pridáš rozškvarenú pokrájanú na malé kocky údenú slaninku , v ktorej rozmiešaš červenú mletú papriku. Pozor - papriku nedávať do veľmi horúcej masti. Na ochutenie na záver ešte trochu kôpru.


To sú dve z mojich obľúbených nenáročných polievok. Ak si ale do okienka "Hľadaj" na bledomodrej lište zadáš slovo polievka , tak ti to nájde aj iné polievky , ktorých recepty sme tu na porade už písali. Dobrú chuť.
0 0
ilona ilona

ilona je offline (nepripojený) ilona

Tiež pridám recept na dve rýchle polievky.
Cesnaková-urobím zápražku z múky a oleja,podlejem vodou,do toho prelisujem cesnak,nechám povariť,a pridám niťovky,alebo mrveničku,dovarím a dochutím vegetou.
Pórová-urobím zápražku z múky a oleja,podlejem vodou,do toho nakrájam pór,nechám povariť,keď je pór mäkký vlejem rozšľahané vajce a dochutím vegetou.
Rascová-urobím záprašku z múky a oleja,pridám papriku červenú,podlejem vodou,pridám rascu a povarím.Rozšľahám vajíčko,vleje do polievky a dochutím vegetou.
Sú to polievky za 10-15 minút hotové,takže také rýchlovky v čase núdze pre nás.
0 0
Soňula Soňula

Soňula je offline (nepripojený) Soňula

Ja pridám "neapolsku" polievku. Je osviežujúca, také spestrenie po klasických polievkách:
V hrnci na oleji opražím cibuľku,pridám menšiu misku postuhanej mrkve, trochu podusím, pridám asi lyžicu hladkej múky, urobím svetlu zápražku. Toto všetko zalejem asi 2 litrami vody, pridám 2-3 lyžice kečupu. Keď to začne vrieť, pridám zo 2 hrste cestovín /mušle/. Ak sú cestoviny uvarené, je uvarená aj polievka. Dochutíme soľou, vegetou.

K tým krutónom: nakrájam chlieb na kocky, dám ho na plech do trúby, za 15 min. sú hotové.Také teplučké ich zjeme skôr, ako stihnem polievku naložiť.
0 0
katkaj katkaj

katkaj je offline (nepripojený) katkaj

Melnick

Katka ja s nimi vybabrem:p , Opražím celé krajce chleba a na lopáriku pokrájam na kocočky a sú výborné.
dobrý nápad. Vyskúšam
0 0
Tiborko Tiborko

Tiborko je offline (nepripojený) Tiborko

flora
...ja mam velmi rada polievky...rozne...ale bohuzial ich neviem varit, tak ak mate nejaky dobry, osvedceny, jednoduchy recept na chutnu polievocku prosim podelte sa s nim. Dakujem.
Rýchla cesnačka,
polievkové kocky (Magi, Vitana,atď- kuracie), podľa návodu množstvo vody, necháme zovrieť, pridáme roztlačený cesnak, dávam na 2 litre vody 8 strúčikov, varič vypnem, pridám zelenú pažitku jemne nakrájanú čerstvú, sušenú. Príprava trvá 10 min. chutná skvele. Do tejto polievky dávam opečený na kocôčky nakrájaný clebík, toast, prípadne syrové korbáčiky, tiež nakrájané na menšie kusy, chce to len fantáziu. tejto polievke sa hlavne potešia deti, ktoré si chlebík do polievky dávajú sami.
0 0
bezradná bezradná

bezradná je offline (nepripojený) bezradná

knihomol I. stupňa
ajacik
Poraďte mi, ako robíte chrumkavé krutony. Ja z nich mám vždy iba čierne krutóny. Takže polievka ostane bez nich.
Ja ich robím v trúbe. Nakrájam si chlieb na kocky,rozvrstvím to na plech na pečenie, pokvapkám olejom , a šup do trúby na 170oC asi 5 minút(Možno menej možno viac, neviem ja to vyberám, keď je to pekne ružové)
Bože, dobrý ja som normálne vyhladla, tá cesnačka s opraž. chlebom je moja najobľúbenejšia
0 0
bezradná bezradná

bezradná je offline (nepripojený) bezradná

knihomol I. stupňa
Moja verzia fazuľovej polievky:
Stredne veľkú cibuľu opečiem do sklovita na oleji, pridám pokrájanú koreňovú zeleninu, jednu maggi kocku(hovädzí bujón), trochu dusím, podlejem vodou, pridám za malú hrsť cukru, a predvarenú bielu fazuľu. Dolejem vodou a povarím, kým všetky suroviny zmäknú. NESOLÍM, len keď je fazuľa mäkká. Zvlášť na trochu oleja hodím roztlačené 2-3 strúčky cesnaku, pridám 1/2 pol. lyžice hr. múky, červenú papriku, a hneď scedím do hotovej polievky. Halušky robím klasické
1 vajce,soľ, trocha strúhanky, hrubej krupice a hrubej múky zmiešam - pomer surovín nepýtajte, robím to od oka.
Predvarená biela fazuľa je len taká, čo sa z nej zleje tzv. prvá voda po prevarení, aby to nemalo nepriaznivé účinky na činnosť čriev
0 0
zuzanar zuzanar

zuzanar je offline (nepripojený) zuzanar

Polievka z ovsených vločiek (názov nič moc, ale vynikajúca)

Urobíme zápražku (olej, múka), dáme do nej za hrsť,dve ovsených vločiek, krátko popražíme a zalejeme vodou (2l).
Ochutíme, soľ, vegeta, korenie.
Pridáme na kocky pokrájanú zeleninu (mrkva, petržlen, kaleráb, zeler – čo máte). Uvaríme do mäkka.
Na oleji opražíme nakrájanú cibuľu s pretlačeným cesnakom (2-3) a červenou paprikou.
Keď je zelenina v polievke mäkká pridáme cibuľu s cesnakom.
Na záver po dovarení dáme majoránku.

Je výborná a druhý chod už ani netreba.
0 0
LubicaN LubicaN

LubicaN je offline (nepripojený) LubicaN

...ovsené vločky sú skutočne fantastické v polievke. Ja som robila klasickú vajíčkovú polievku, len miesto zápražky som na masle opražila ovsené vločky. Chutila ináč (mne to pripadalo ako oriešky) a hlavne vysoký obsah vlákniny pomohol dcérke s vyprázdňovaním (dlhodobo užívala brufen, ktorý neskutočne zapeká).

Čo sa týka varenia (nielen polievok), vždy varím od oka, preto presný recept napísať neviem. My máme radi aj jednoduchú zemiakovo-ryžovú polievku.

Očistené zemiačky nakrájam na menšie kocky, prisypem trochu ryže a spolu orestujem na troške oleja, mierne posolím a ochutím vegetou (alebo rozmrvím kúsok bujónu), zalejem studenou vodou, prihodím 2-3 guličky nového korenia, niekedy trošku rasce, vložím kožu z údenej slaninky. Varím kým ryža a zemiačky nie sú mäkké. (Môže sa použiť aj zbytok uvarenej resp. udusenej ryže, vtedy ju dám až keď sú zemiaky akurát.) Spravím zápražku s paprikou (olej, hladká múka, mletá červená paprika), zalejem studenou vodou a šup do polievky. Poriadne rozvariť. Existujú rôzne obmeny, napr. s hríbami, klobásou, niekedy si nakrájam slaninku, stopím a z masti+oškvarkov spravím zápražku... Fantázii sa medze nekladú.

Dobrú chuť.

0 0
Eulalia Eulalia

Eulalia je offline (nepripojený) Eulalia

Na Gemeri som jedla hŕstkovú polievku - za hrsť bielej fazule, za hrsť šošovice, za hrsť hrachu, za hrsť krúpov. Bola v nej dokonca aj kyslá kapusta a buď mlieko alebo smotana. Aj keď nie som vo varení žiadny začiatočník, ešte ani raz sa mi táto polievka doma nepodarila tak, aby to pripomínalo tú "Gemerskú". Bolo to síce jedlé, aj celkom chutné, ale stále to nebolo ono. Ak mi niekto posunie ten správny recept, veľmi ma poteší.
Ďakujem.
0 0
Elena Navrátilová Elena Navrátilová

Elena Navrátilová je offline (nepripojený) Elena Navrátilová

Skúsila si vyvariť údené, resp. údenú klobásku, rebrá? Možno to to chýba k pravej chuti. To čo si tam dala, tam aj má byť. Možno to bude práve v tom základe.
0 0
Eulalia Eulalia

Eulalia je offline (nepripojený) Eulalia

Elena Navrátilová
Skúsila si vyvariť údené, resp. údenú klobásku, rebrá? Možno to to chýba k pravej chuti. To čo si tam dala, tam aj má byť. Možno to bude práve v tom základe.
Ďakujem za radu. Klobásku mám v mrazáku, vyskúšam a poviem, ako to dopadlo.
0 0
dadika dadika

dadika je offline (nepripojený) dadika

väčšinou som sama sebou
Eulalia
Na Gemeri som jedla hŕstkovú polievku - za hrsť bielej fazule, za hrsť šošovice, za hrsť hrachu, za hrsť krúpov......ešte ani raz sa mi táto polievka doma nepodarila tak, aby to pripomínalo tú "Gemerskú". Bolo to síce jedlé, aj celkom chutné, ale stále to nebolo ono. Ak mi niekto posunie ten správny recept, veľmi ma poteší.
Ďakujem.
.....zrovna dnes som ju varila....Elenka má pravdu....mňam....také údené, resp. údené rebrá to tam dodá šmrnc
0 0
Načítať ďalšie

Sleduj porady, ktoré by vás mohli zaujímať