Dlho dlho som rozmýšľal ako nepočítať koeficient a moje riešenie, ktoré neviem či môže byť - posúďte:
Firma(platiteľ DPH) faktúruje prenájom nehnuteľnosti a moja otázka je, či môže fakturovať fyzickej osobe neplatiteľovi prenájom za mesiac = 1 Sk - oslobodené od dane. Tej osobe by sa každý mesiac prefaktúroval plyn, energiu, telefón, ak by nejaký spotrebovala. Osoba by sa v tomto priestore, ktorý je zároveň naplno využívaným firmou(platiteľom DPH) zdržovala len minimálne.
Ak by to bolo možné, aký by musel mať minimálny obrat, aby platiteľ nemusel počítať koeficient a faktúra za prenájom by bola mesačne 1 Sk. To znamená, že, na to, aby sa nepočítal koeficient, musí vyjsť zaokrúhlenie 1. Nechce sa mi do zákona pozerať, či stačí 0,99995, tak pre istotu uvedeniem 0,99996. Rozdiel je aj tak minimálny
x/(x+1) = 0,99996
x = (x+1)*0,99996
x = 0,99996*x + 0,99996
nebudem napínať, napíšem x = 2499 Sk
To znamená, že ten obrat splní určite každý platiteľ. Otázka iba zostáva, či sa dá nejako obhájiť ten prenájom 1 Sk?! V minulosti sa predávali aj fabriky za korunu, tak neviem či je to ešte stále možné
Nie je platiteľ nejako postihnuteľný alebo nemusí fyzická osoba počítať naturálny príjem?
Akákoľvek podobnosť je vylúčená a osoby a udalosti sú čisto vymyslené.