Nepoznám predpisy v školstve a postup, ak tr. učiteľka dostane výpoveď. Myslím si však, že aj keď bola vo výpovednej lehote, buď mala podpísať vysvedčenia ona, alebo ak už nemusela, tak max. niekto v jej zastúpení. Ja mám jedno vysvedčenie z čias minulých, keď to tak bolo urobené pri PN tr. učiteľky. Keby som bola na mieste býv. tr. učiteľky (preto som sa pýtala na jej postoj), určite by som urobila všetko preto, aby vysvedčenia s mojím podpisom, ktoré som nepodpísala, zmizli zo sveta a boli nahradené novými a aby to zabezpečil riaditeľ školy. Za zodpovednú by som brala aj osobu-učiteľku, ktorá sa na postup falošného podpisovania podujala.
Podľa mňa falšovaný podpis je falšovaný bez ohľadu na to, či ide o podpis na takej alebo onakej listine, či ide o závet, kúpnu zmluvu alebo o vysvedčenie. Osobne nevidím dôvod robiť medzi tým rozdiely. Možno sa stačí na otázku platnosti vysvedčenia pozrieť z pohľadu, či by bolo vysvedčenie platné, ak by na ňom nebol podpis tr. učiteľky. Ak tam jej podpis musel byť, lebo inak by bolo vysvedčenie neplatné, potom aj dokázateľne sfalšovaný podpis by urobil vysvedčenie neplatným (môj názor).
Btw. - pýtaš sa na falšovanie a pozmeňovanie verejnej listiny, nie úradnej listiny.
a/ strach zo straty zamestnania
b/ finančné zvýhodnenie
c/ záujem osobného charakteru...
Nevezmem predsa len tak 20-30 kolegyniných vysvedčení a nezačnem si na nich cvičiť jej podpis...