Etanol - Jedly / konzumny:
a. Lieh lekársky, lekarensky, lekarnicky
b. Lieh denaturovaný
Z historie sa vyrabal domacky jedly lieh zo zemiakov, psenice, melasy a vlastne vsetkeho co obsahuje cukry a mohlo prejst kvasenim a destilaciou. Osobne som pil "lizatkovicu" z lizatiek po zaruke a pan tvrdil, ze vie recepty od liehu po absinth, vraj palina rastie v karpatoch bezne, len treba rozoznat pravu.
V prvom rade na potravinarske ucely vyhradne lekarsky (90%), potravinarsky (40-80%) teda: "domaci vajecny liker, das si?" sa opytajte z akeho druhu liehu ho robila. Moja mama robila extra silny z lekarenskeho liehu a nie z liehovin z potravin. Pravy chutny 50-60% vajecny tolko k jedlemu liehu. Whiskey sa robila z psenice, zemiakov, sladu, repy a.t.d. Nie som zbehly v oblasti sladovnictva, vinarstva a destilacie.
Metanol - Pozor jedovaty!!!
c. Lieh lakársky
d. Lieh priemyselný
Sa vyraba chemickou syntézou, napr. katalytickou hydrataciou etylenu: Jedovaty, absolutne nevhodny pre potravinarske a kozmeticke ucely, sposobuje zdravotne problemy. Pozor! v zahranici sa mnozstvo vyrobkov oznacuje ako "glycol" based jedna sa o synteticky lieh. Vyborny na zaschnute tlacove hlavy inkjet tlaciarni. Nevhodny na cistenie zanechava povlak. Okena je podobny derivat, zimne zmesi do ostrekovacov, nemrznuce zmesi do solarnych obehov.
Metanol je kvapalina s podobnou, ale sladsou vonou ako Etanol. Metanol sa podla vone, chute a vzhladu neda rozlisit. Nie je ho mozné rozlisit ani podla farby plamena. Etanol ma po zapalení rovnako ako metanol modru farbu plamena. Osobne preferujem ked sa niekto po najdeni flase bez etikety zrube ako strom, nez otravi.
Domaca forma odpovede/rady opravte ma ak uvadzam zavadzajuce fakty vdaka
http://www.porada.sk/search.php?searchid=864373
-----------------------------------------------------
Žeby takáto???
Môžem ísť do lesa s menštruáciou, ktorú sa budem snažiť prebiť pálenkou, ktorá vonia ako odlakovač,lieh ?