bui
pozeram si stare otazky, no tato mojaposledna zostala nezodpovedana, vie mi niekto poradit?
A este jedna otazka, DPH na vstupe pri fakture za pozicania auta ide do nakladov, nie je narok na odpocet.ak sa nemylim K tejto fakture som obdrzala aj pokladnicny doklad o zaplateni v hotovosti.To je ok, No obdrzala som este jeden pokladnicny blok na 400 sk, za to ze pracovnik pozicobne musel vyjst autom v nepracovny den....cize poplatok za vyjazd. na doklade nie je ziadna dph, len celkova prijata suma v hotovosti 400 sk. nemala tam by rozpisana aj dph, ked pozicovna je platca DPH...na fakture o pozicani maju dph vycislenu a k tomu dali pkladnicny doklad. no k tomuto druhemu PD nemam ziadnu fakturu (dan. doklad). A ak by tam aj bola dph vycislena bol by narok na odpocet DPH? Neplatilo by to iste ako pri prenajme?
No pozrel som si príspevky ohľadne tej zahr. služobnej cesty a musím sa priznať, moc mi to nesedí s tým účtovaním. Možno sa mýlim, ale prečo by sa náklady a všetky sprievodné výdavky spojené iba so SC mali účtovať na iný účet ako 512? Ak platí hotel v zahraničí, tak to nik neberie ako prenájom izby alebo nehnutelnosti, ale ide to na 512. Tak isto by som bral aj ostatné náklady. Je iné ak mám auto v majetku firmy a kúpim dialničnu nálepku v zahraničí a táto môže slúžiť aj pri ďaľších SC, tak tam kúpu nálepky naúčtujem na 538. Ale ak ju kúpim na auto z požičovne bola použitá len na SC, tak to bol nevyhnutný vedlajší náklad a dal by som to na 512.
Ešte k tomu phm. Ak bolo auto požičané na paušál, tak žiadne km sa na fakt. neuvedú a prístup k velkému technickému preukazu tiež nie je, čiže všetko čerpanie phm by som tak isto účtoval do nákladov na 512. Určite nie na 501, lebo to nie je moja spotreba mater.(phm), ale je to nutný vedlajší náklad na to aby som sa dostal tam kam chcem. Ak by som použil firemné auto, tak to na 501 samozrejme účtovať budem.
Čo sa týka tej fakt. z požičovne, ak poskytuje služby aj mimo prac. dní a má za to stanovenú cenu, tak mala byť súčasťou fakt. a malo by to byť aj s DPH podľa mňa vyčíslené. Ale toto mi pripadá len taká dohoda - dať chlapovi čo to auto priviezol, niečo naviac za to, že bol ochotný.