pavol54
jar88
Neskutočne sa mi páči výrok jedného "nepopulárneho" nicku.
Napísal, že rozbitím teplomeru horúčku nevyriešiš.
Nieje to síce úplne presná citácia, ale niečo v tomto duchu.
------------------------------
Mali by sme si to viacerí osvojiť, inak nám Porada bude aj naďalej smerovať tam, kam už smeruje.
------------------------------
Nechcem tu nejako moralizovať, chcel som len poukázať na to, že porada je dosť výnimočné fórum a že by bolo dobré tú výnimočnosť nejako uchovať. Myslím, že by tu mala platiť aj nejaká tá morálka a samozrejme, že aj etiketa Porady. Nie som veriaci, ale uznávam desatoro a snažím sa podľa neho aj správať a žiť. Morálka sa mení so spoločnosťou, ale desatoro platí a nemení sa s dobou.
"Nie som veriaci ale verím(Inak prvé tri prikázania hovoria o vzťahu človeka k Bohu takže ak ich uznávaš tak uznávaš že Boh je nad tebou a veríš v neho) " Všetci sú veriaci Ateisti VERIA( nemajú dôkazy o jeho neexistencii)I že Boh neexistuje, tí ostatní VERIA že Boh existuje. No vidíš zase si zaperlil. Vidíš čo ja červený socan všetko ovládam
Vidím, naozaj dobre vidím, čo všetko ovládaš, ale musím dodať, že vidím aj to čo naozaj neovládaš.
-----------------------------------------
Inak toto je presne to, na čo som poukazoval, keď som písal kam smeruje Porada.
------------------------------------------
A tie prvé tri prikázania?
1. Nebudeš mať iných Bohov, aby si sa im klaňal. Je isté, že pod inými bohmi sa nemyslia iba nejaké drevené figuríny znázorňujúce cudzie božstvá, ale úplne reálne modly nášho každodenného života - majetok, kariéra, blahobyt, moc, peniaze a ďalšie záležitosti, ktoré má človek sklon stavať nad svojho Boha. Ľahko sa mu potom vymknú spod kontroly a úplne ho zotročia. Pred týmto otroctvom má človeka chrániť dodržiavanie prvého prikázania.
2. Nezneužiješ meno pána, svojho Boha. Človek, ktorý zabudol na svojho Boha, pôvodcu a udržiavateľa všetkého živého, isto zabudol aj na svoj duchovný pôvod. Keď jeho meno užíva ako nadávku alebo bežnú frázu, bez úcty a lásky, prípadne v jeho mene robí neprávosti, môže si vďaka druhému prikázaniu uvedomiť, že mu uniklo v živote to najdôležitejšie a kráča opačným smerom. Keď sa znevažuje meno, znevažuje sa tým aj nositeľ tohto mena!
3. Deň sviatočný máš svätiť. Tretie prikázanie radí, aby sa človek popri svojich svetských záležitostiach aspoň siedmy deň venoval duchovnému životu. Veď ak bez potravy zomrie telo, ako skončí duch bez potravy duchovnej? Siedmy deň taktiež umožňuje urobiť bilanciu uplynulého týždňa a poučiť sa z toho, lebo staršie udalosti sa ľahko zabúdajú.
----------------------------------------
Z prvého prikázania som vymazal rodinu, lebo tá je mojim bohom a mojou modlou.