Pekná odpoveď, človek by hneď reagoval, že vlastným.
Nie, nikomu nemali rozdávať nič, mali dosadiť všade dobrý a kvalitný manažment, a možno časom porobiť aj iné ale zmysluplné kroky. Ale kde ho vtedy vziať, všakže?
Zúčastnila som sa asi polroka po novembri nejakého stretnutia pod záštitou zrejme Ministerstva hospodárstva, alebo to možno priamo robili aj oni - téma Reštruktualizácia Slovenska. Ako na to. Akým smerom sa vydáme ďalej.
Už nič trápnejšie od tohto stretnutia, kde bolo asi 200 ľudí (podotýkam novodosadených ľudí do riadiacich funkcií), som až na pár vecí neskôr nezažila. Jednoducho nevedeli nič navrhnúť, nič zdôvodniť, proste nevedeli kudy-kam. Vôbec nevychádzali z našich reálnych možností, polohy, skúseností, úspechov, potenciálu. Rozhodovali o Slovensku ľudia, verím, že bez náležitej praxe vo svojich odboroch, podmienkou prijatia bolo mať zrejme známosti, politické tričko a nemať červenú knižku. To bolo hotové fiasko a ani z časového hľadiska netrvalo dlho a rozišli sa.
Prvá línia vždy padá, ale tie dôsledky pre krajinu potom.
Druhá línia už bola rozhľadenejšia, po týchto amatéroch bez praxe z riadiacich funkcií, mali otvorené dvere dokorán k bačovaniu všetci ostatní bez výnimky až po dnešok.
.
Nedávno som si pozerala jednu ženu Češku na YT, rozoberala CZ z dejinného hľadiska, po Karpaty je stará kultúra, a Slováci ich bratia sú mladí z tohto hľadiska. V zmysle, že musíme dorásť a dobiehať.
Počas prvej SR sme ich prerástli a nielen ich, ale i iné krajiny na začiatku s obrovským rizikom, boli sme donútení Nemeckom (H.), a naši ekonómovia a bankári to zvládli z večera do rána. Nestalo sa tak kvôli arizovanému majetku. Ľudia s nadšením dávali svoje drahocennosti v zlate a striebre do národného pokladu, Slovensko platilo za ľudí, ktorí pracovali v Nemecku, Nemecko malo dokonca od Slovenska pôžičku, Nemecko nám diktovalo, čo nemáme vyrábať, pretože by to bolo v ich neprospech a je toho určite viac.
Každý zo staršej generácie vám povie, že nikdy na Slovensku nebolo tak dobre ako vtedy. Ale vtedy, na rozdiel od porevulučného obdobia 89, o Slovensku rozhodovali slušní a vzdelaní ľudia. Robili pre národ, nie proti nemu. Keby za nás nerozhodli českí komunisti vo voľbách, sme niekde úplne inde. Iba nás stiahli dolu, aj našu DS. Boli sme bohatší ako Rakúšania. Slovenská mena bola silná, prezývaná dunajský dolár.