taiko
korela
Každý zo staršej generácie vám povie, že nikdy na Slovensku nebolo tak dobre ako vtedy. Ale vtedy, na rozdiel od porevulučného obdobia 89, o Slovensku rozhodovali slušní a vzdelaní ľudia. Robili pre národ, nie proti nemu. Keby za nás nerozhodli českí komunisti vo voľbách, sme niekde úplne inde. Iba nás stiahli dolu, aj našu DS. Boli sme bohatší ako Rakúšania. Slovenská mena bola silná, prezývaná dunajský dolár.
taiko: "tu mam zavazny problem s arizaciou a Tisom, kradezami, vrazdami, ktore sa odohravali. To sa mi nejak k vzdelanym a slusnym ludom nehodi
Rozmýšľala som o svojom príspevku, či tam mám všetko v poriadku. Áno, zabudla som na jeden detail. A síce, táto veta mala znieť - "Každý zo staršej generácie vám povie, že nikdy na Slovensku
hospodársky nebolo tak dobre ako vtedy."
Preto odkaz pre
taiko, bjuty smis a jar88 a ešte k ďalším, ktorí sa pridajú k ich myšlienkam.
Ja som sa vyjadrila iba k ekonomickému vzrastu Slovenska, že počas piatich rokov sa stal de facto na Slovensku ekonomický zázrak, že českí letci žiadali vyplácať mzdu v slovenskej korune atď.
Samozrejme, že sa nevyjadrujem k citlivej židovskej otázke. Môj strýko ukrýval 5 ľudí u seba. To iba na okraj, že aj medzi obyčajnými ľuďmi boli slušní ľudia.
Ja vravím o pár slovenských politikoch, hlavne ekonómoch, ktorí boli pri zrode nového štátu, ktorí začínali "z ničoho", dokázali ho udržať a nie ešte viac ho vydrancovať. Hodnoťte jednotlivcov, ktorí sa o to zapríčinili.
Nebyť ich, zo Slovenska by ostalo územie z večera do rána iba od CZ hraníc po Váh, zbytok by sa rozdelil medzi Poľsko a Maďarsko. Položte si sami otázku, či to bola morálna požiadavka, resp. veľmi krátke ultimátum od H. Obyvatelia Slovenska sa dostali do stavu bezmocnosti. Vôbec nevedeli, čo majú urobiť s týmto faktom. Akoby ste sa zachovali vy v tomto prípade?
Do KT odchádzali ľudia, žiaľ, z celej Európy. Nielen zo Slovenska. Nevedelo sa to od začiatku. S tým zámerom sa republika predsa nezakladala.
.
Krádeže, vraždy jednotlivcov sú na programe takmer každého jedného dňa i teraz. Po celom svete. Bolo tomu tak vždy doteraz. Ako bude, možno o chvíľu uvidíme, ako rozhodnú o nás za nás v Bruseli.
K arizovanému majetku. Čo bolo znárodnenie? Čo bola privatizácia? Čo je euroval? Prečo sa urobila hrubá čiara za možným navrátením majetkov v demokratickom štáte pri reštitúciách? To nikomu nič zrazu nevraví? Tí ľudia ešte žijú, a nedokážu sa dostať k vlastníctvu svojich nehnuteľností a trpia od 89.
jar88: "
Avšak tiež hovoril, že to bolo z toho, čo Nemci ulúpili v celej Európe." "Preto nehovor o slušných a vzdelaných ľuďoch. Vrhá to zlé svetlo na tvoj morálny rebríček hodnôt." Tvoj dedo bol kým? Videl do toho zhora, alebo JPP alebo vlastné domnienky? Naopak, Nemci si ešte od Slovenska požičiavali, od tejto malej krajinky, ten kolos obrovský oproti nám. Slovensko malo výdavky na Nemecko, nie že Slovensko profitovalo z Nemecka. Nad mojou osobou nemoralizujte. Ja čo napíšem, tak buď sú to moje myšlienky, skúsenosti alebo ako teraz, vychádzam z literatúry faktu alebo dejín. Ja to môžem podložiť. Nie som taká neobozretná, aby som si v tomto prípade neuvedomila, čo píšem. Som si istá, že o tomto dejinnom úseku Slovenska viete komlexne menej, ako by ste mohli, aby ste sa k tomu mohli objektívne vyjadriť. Autora, finančníka, z ktorého najviac vychádzam, som tu už niekoľkokrát spomínala. Môžete si ho zadovážiť. Opiera sa o archívne záznamy a fakty. Nejde o sci-fi.