jar88
taiko
jar88
taiko
jar88
Taiko,
treba si však uvedomiť (a priznať si), že žiadny nevedomý hlupák sa na žiadnu burzu nedostane. Sú tam iba odborníci. Bežný človek (teda nevedomý) nemá šancu stratiť na burze ani cent.
hmmmm, ja si myslim, ze sa mylis. Na
https://www.interactivebrokers.com/en/home.php a milion dalsich miestach
si mozes otvorit konto a obchodovat. V NL dokonca mozes nakupovat priamo akcie aj cez svoj bankovy ucet. Neviem ako je to na SK, ale obchodovat na burze moze, s trochou nadsazky, kazdy, kto vie citat a pisat, nie je nejaky zlocinec a ma prostriedky
Nuž hej, môžeš si otvoriť konto, ale u obchodníka s CP, nie stať sa členom burzy a obchodovať. To že nakupuješ priamo akcie neznamená, že ich nakupuješ priamo od predávajúceho.
Píšeš, že v NL vieš zadať priamo na nejakú burzu požiadavku na nákup akcií? Neblázni. Alebo radšej daj kontakt. Budem ti naozaj vďačný.
nepisal si o stavani sa clenom burzy.
Pisal si o beznom obcanovi stracajucom peniaze na burze. 95% ludi co stracaju peniaze na burze su bezni obcania.
Chlapi co to s vami je, co zabudate, co pisete, ci ki fras? Uz ma to nebavi. takto sa neda diskutovat.
Máš pravdu taiko, takto sa naozaj diskutovať nedá.
Lebo ty si písal o bežných občanoch, čo strácajú peniaze na burzách.
Ja som naopak písal, že bežný občan na žiadnej burze peniaze nestráca. Nemá ich ako na tej burze stratiť, lebo on vlastne na burze ani neobchoduje. On obchoduje s obchodníkom. S obchodníkom, ktorý ho len zavádza a balamutí, že obchoduje na burze a dokonca onlain.
Chcel som tým iba poukázať, aby sme si to vôbec uvedomili a dali na pravú mieru.
Tak že, aj keď som nepísal o stávani sa členom burzy, aj tak platí, že na burze obchodujú členovia burzy a obchodníci, ktorí platia poplatok za možnosť obchodovania na tej ktorej konkrétnej burze.
Tam sa nekupujú akcie po kusoch, alebo pšenica po veciach. Tam sa kupujú a predávajú celé balíky a kontrakty. Následne si môžeš aj ty od nejakého obchodníka s CP kúpiť napríklad 10 akcií BMW, ale nie za cenu, ktorú zaplatil obchodník (zaplatíš totiž cenu plus poplatok). To isté platí pri predaji. Tak že obchodník zarobí vždy keď zrealizuje nejaký predaj a je úplne jedno či je to ziskové, alebo stratové.
takze to mame chapat tak, ze
1. ked si clovek kupi u obchodnika, ( lebo samozrejme jar88 nikto na trading floor v NASDAQ-u nepusti), 1000 akcii GE za 25USD/kus, zaplati 25000USD + 30USD transakcny poplatok obchodnikovi
2. akcie klesnu na 12,50USD kvoli zlym vysledkom, krize, dobrym vysledokm konkurenta, alebo len zlej nalade na trhu
3. tak o tych 12,50USDx1000 akcii = 12500USD okradol bezneho cloveka obchodnik, ci ich stratil na burze ?
pocuj kupil si Ty niekedy nejaku akciu ?
Ja nepisem o vselijakych online sumakoch, ktori si vytvaraju nejake vlastne zrkadlene trhy. Ja pisem o brokeroch, market maker-ch, ktori su na realnej burze, na realnom trhu u ktorych si kupujes akciu za realnu cenu v danom momente. Ktori su Ti ochotni vystavit k Tvojim akciam cetifikat atd Napr. scottrade.com, interactivebrokers.com a ini. Aj napr computershare.com aj ked sami nie su market-maker, tak market maker-ov pouzivaju. Samozrjeme ze vsetkym platis poplatok, ale s nimi obchodujes priamo na burze. Obchodujes a mnohokrat ziskavas, ale este castejsie stracas, ak nevies co robis. Jasne, ze niektori nepoctivci Tvoju transakciu pozdrzia, ak sa to hodi, ale to moze mat za nasledok len nezrealizovanie obchodu, nie Tvoje okradnutie. A ak sa Ti to stane, tak to mozes rekamovat, ci ist k inemu.