ak dovolíš, vyjadrim sa podobne ako Chobot a zároveň nápomocne pre VŠETKÝCH - odkáž poškodenému, že platiť mu nemáš čo.
Určite bude potrebovať podrobnú kalkuláciu opravy škody a bola by vhodná tvoja prítomnosť na súde (možno si ťa súd predvolá alebo ťa poškodený navrhne vypočuť) .
Pomáham, pretože mne sa nepomohlo, k tomuto Rozsudku súdu som sa dopracoval úplne náhodou. Mňa ťukol opitý chlapík za cca 250-300 euro škody a bez poistky PZP... Ale nevolal som políciu, pretože nie som sviňa, aby som niekoho "potopil" . U teba sa ale jedná o inú sumu.
Treba sa do toho pustiť, netreba poisťovne šetriť. Oni majú prachov dooosť.
Doplním, že do žaloby proti poisťovni o doplatenie náhrady škody z PZP sa môže oobrátiť KAŽDÝ POŠKODENÝ DO 3 ROKOV odo dňa udalosti.
(príkl. ak sa stala kolízia v marci 2012, je potrebné podať žalobu do marca 2015).
Ak nemáte všetky dôkazy (3 roky je niekedy dosť času), treba PODAŤ žalobu doporučenou poštou (rozhoduje poštová pečiatka) alebo osobne aby sa začalo konanie - toto je PODSTATNÉ, lebo sa udalosť nepremlčí - a dôkazy doplníte počas čakania v poradí na pojedn. Ak má dokumenty iba poisťovňa, treba ju požiadať o kópie (stačí mailom pre rýchlosť a vytlačíte si), je povinná ich vydať.
Môže sa v žalobe oprieť o prelomové vyjadrenie Okresného súdu Bratislava II. (ktoré sa opiera o nález českého Ústavního soudu). Citujem z jedného webu (ktorý tu nemôžem konkretizovať...) :
"Problémom je rozsah povinnosti poisťovne. Dlhé roky sa uplatňuje prax, že ak vznikne škoda na staršom motorovom vozidle a pritom nejde o tzv. totálnu škodu, poisťovňa nahradí škodu poškodenému len rozsahu po odpočítaní tzv. amortizácie, nazývanej aj technické zhodnotenie. Poisťovne majú za to, že opravou staršieho vozidla novými súčiastkami sa vozidlo zhodnotilo. Pojem náhrady škody podľa § 442 ods. 1 0bčianskeho zákonníka si interpretujú tak, že to, čo sa do vozidla namontovalo ako nové súčiastky, predstavuje „obohatenie“ vlastníka vozidla (pretože staré súčiastky boli nahradené novými). Súdna prax dosiaľ dávala poisťovniam za pravdu.
Okresný súd Bratislava II však rozsudkom z 25. 9. 2013 (sp. zn. 8C/320/2007-175) podal inú interpretáciu pojmu náhrady škody v súvislosti s povinnosťou poisťovne plniť z PZP. V konaní súd vyhovel žalobe, v ktorej sa žalobca domáhal plnenia od poisťovne vo výške zodpovedajúcej nákladom na opravu (novými súčiastkami), teda nezníženej o amortizáciu (technické zhodnotenie). Okresný súd Bratislava II sa v argumentácii oprel o nález Ústavného súdu ČR, sp. zn. II.ÚS 2221/07 z 19. 3. 2008 . Okresný súd Bratislava II v odôvodnení uvádza: „Pokiaľ... žalobca... uviedol vozidlo len opäť do stavu zodpovedajúcemu účelu a príslušným normám, zodpovedajú náklady opravy majetkovej ujme, ktorá spočíva v zmenšení majetku poškodeného. Rovnako, ako v českom prostredí, aj na Slovensku je notoricky známe, že havarované auto po oprave nahradením poškodených dielov novými nezhodnocuje svoju cenu na trhu, naopak...“
Poisťovňa sa proti rozsudku neodvolala, rozsudok už nadobudol právoplatnosť. "
Prajem všetko dobré