Ustava:
Prvý oddiel
ZÁKLADNÉ USTANOVENIA
Cl.2
(1) Štátna moc pochádza od obcanov, ktorí ju vykonávajú prostredníctvom svojich volených zástupcov alebo priamo
Cl 12.
(1) Ludia sú slobodní a rovní v dôstojnosti i v právach. Základné práva a slobody sú neodnatelné, nescudzitelné, nepremlcatelné a nezrušitelné.
(2) Základné práva a slobody sa zarucujú na území Slovenskej republiky všetkým bez ohladu na pohlavie, rasu, farbu pleti, jazyk, vieru a náboženstvo,
politické, ci iné zmýšlanie, národný alebo sociálny pôvod, príslušnost k národnosti alebo etnickej skupine, majetok, rod alebo iné postavenie.
Nikoho nemožno z týchto dôvodov poškodzovat, zvýhodnovat alebo znevýhodnovat.
(4) Nikomu nesmie byt spôsobená ujma na právach pre to, že uplatnuje svoje základné práva a slobody.
Cl. 30
(3) Volebné právo je všeobecné, rovné a priame a vykonáva sa tajným hlasovaním. Podmienky výkonu volebného práva ustanoví zákon.
Cl. 31
Zákonná úprava všetkých politických práv a slobôd a jej výklad a používanie musia umožnovat a ochranovat slobodnú sútaž politických síl v demokratickej spolocnosti.
Druhý oddiel
REFERENDUM
Cl.98
(1) Výsledky referenda sú platné, ak sa na nom zúcastnila nadpolovicná väcšina oprávnených volicov a ak bolo rozhodnutie prijaté nadpolovicnou väcšinou úcastníkov referenda.
Vsetci obcania opravneni volit maju podla ustavy zarucenu rovnaku vahu/hodnotu svojich hlasov - rovnopravnost hlasov.
Vo volbach ucastou na hlasovani davame hlas. Neucast na hlasovani vo volbach neovplyvnuje platnost volieb, preto sa nepovazuje za typ hlasu, ktory by mal vahu/hodnotu.
Tym, ze referendum je platne len vtedy, ked sa na nom zucastni nadpolovicna vacsina opravnenych volicov, znamena, ze neucast na referende je tiez forma
hlasu, lebo ma vplyv na platnost vysledkov referenda - anuluje ich. Tento typ hlasu v prave pozname ako VETO.
Takze obcan, ktory sa nezucastni na referende, dava svoje VETO, ktore je platne vtedy, ak toto VETO da nadpolovicna vacsina opravnenych volicov.
Hlas "ano" a hlas "nie" maju rovnaku vahu/hodnotu:
$ano = 1
$nie = 1
VETO je principialne hlas, ktory ma moznost anulovat jeden alebo viac hlasov "ano", aj hlasov "nie" ma ovela vacsiu vahu/hodnotu, ako hlas "ano" alebo hlas "nie"
$veto >> 1
V referende pri scitavani hlasov nastavaju tieto stavy:
Stav: "Zucastnil sa" | "Nezucastnil sa"
$Stav == "Zucastnil sa" nadobuda hodnoty v jednotlivych otazkach
"Ano" | "nie" | "zdrzal sa" (nevyplnil)
$Stav == "Nezucastnil sa" nadobuda hodnotu VETO vo vsetkych otazkach
Obcania, ktori hlasovali v otazkach "ano", "nie", alebo "zdrzal sa" (nevyplnil) su znevyhodneni v porovnani hodnoty hlasu s obcanmi,
ktori za nezucastnili hlasovania (ich hlas ma hodnotu VETO, ktory ma ovela vacsiu vahu/hodnotu, ako ostatne hlasy),
co je v rozpore s 1. dielom ustavy Cl 12. bod (1,2,4), CL 30 bod (3), CL 31
o rovnosti volebneho prava obcanov.
Aplikovany priklad sucasneho stavu o referende:
10 obcanov si urobi posedenie a ma sa podavat obcerstvenie
1 obcan hlasuje za malinovku
2 obcania za vodu
1 obcan by chcel becherovku, no ta nie je v chladnicke
6 obcanom je to jedno, nechcu nic.
Vysledok: Nikto nic nedostane.
Prosim odbornikov o oponenturu.
Dakujem