Zavrieť

Porady

stravné lístky

jana jana

jana je offline (nepripojený) jana

Od 1. mája 2004 podľa § 22 odst.1 a 2 je odvolávka na §9 odst.3 na zdaňovanie celého stravného lístka pre zamestnancov. Aký máte Vy na to názor.
Usporiadat
Adela Adela

Adela je offline (nepripojený) Adela

Na školení sme mali už aj taký výklad, že pri gastrolístkoch treba pri predaji odviesť DPH zo sprostredkovania. Na druhej strane sme dali otázku do Poradcu, odtiaľ odpoveď znela bez DPH, takže to robíme zatiaľ bez DPH, ale názory školiacich sú tak 1:1.

Zdraví Adela
0 0
Luckasari Luckasari

Luckasari je offline (nepripojený) Luckasari

ide o to, ci to sprostredkovanie posuvate na zamestnancov, alebo zamestnanci platia LEN cenu listku (tych 45%), ak sprostredkovanie nezahrnate do ceny listka pre zamestnanca, podla mna nie je dovod na odvod DPH zo sprostredkovania, ale len z celej ceny listka
0 0
Adela Adela

Adela je offline (nepripojený) Adela

Neprenášame províziu na zamestnancov a keďže gastrolístky sú bez DPH tak žiadnu ani neodvádzame, ale názory medzi "odborníkmi" sú rôzne.
Naposledy upravil Adela : 09.07.04 at 09:12
0 0
Luckasari Luckasari

Luckasari je offline (nepripojený) Luckasari

asi sme sa nepochopili dobre, vy mate na mysli stravne poukazky typu cheque de jeuner, vasa stravovacia, sodexho pas, atd.?
ja som pri slove gastrolistky chapala listky do jedalne, a tie sa fakturuju s DPH
ak su to teda stravne poukazky, tak DPH sa samozrejme neodvadza
ani zo sprostredkovania, ja by som tak argumentovala, ako som vam pisala
a hovorili nam to aj na skoleni DPH
0 0
Adela Adela

Adela je offline (nepripojený) Adela

Myslela som stravné poukážky. Nám na školení hovorili, že je to veľmi sporné a stále sa čaká na vyjadrenie Daň. riaditeľstva, ale to asi nie je jediný problém, pri ktorom sa čaká na vyjadrenie DR. Ďakujem za názor.
0 0
Ekonomko Ekonomko

Ekonomko je offline (nepripojený) Ekonomko

moj nazor je nasledovny" 1 musime rozlysit stravne listky "gastrace" napr Tcket a i tieto su ceniny DFPH len z provizie mam narok na odpocet pri predaji zamestnancovi ziadna DPH
2 ostatne stravne listky - tuna by som ich prirovnal ku vstupenke na vystavu Je to normalny zaklad dane pri fakturacii zamestnancovi by som mu mal z ceny ktoru plati zamestnanec vyrubit aj dan a on by ju mal zaplatit
ale ako ostatni mozno sa mylim
0 0
AlaNR AlaNR

AlaNR je offline (nepripojený) AlaNR

Som, kto som...
No, a potom v tom nemajte hokej. Bola som si na 99% istá, že spôsob, akým to robíme my, je ten správny. Teraz si už istá nie som. Asi som kvôli tomu nemala liezť na "poradu",
Lístky spotrebované v máji som zaúčtovala ešte podľa starého systému, ktorým sme ich účtovali doteraz. Na vikend si beriem domov všetky možné zákony, súvzťažnosti, a som zvedavá, čo vymyslim.
0 0
vladan vladan

vladan je offline (nepripojený) vladan

žena, a ešte raz ŽENA!!! (aj keď môj nick o tom nevypovedá) ...viac
ja som už v máji aplikovala nový zákon (teda na tie stravné lístky, ktoré boli použité v máji). Tak prajem pekné posedenie pri zákonoch - nebudeš sama - ja si beriem všetky čísla Dane a účtovníctvo, ale straaaaasne sa mi nechce! Pekný víkend.
0 0
Luckasari Luckasari

Luckasari je offline (nepripojený) Luckasari

stravne listky v maji mali ist uz po novom a ja viem taketo pravidla:
1. stravne listky - ktore sa nakupuju aj s DPH od dodavatelov (ide o listky, ktore sa asi povacsine nakupuju do jedalni) - zdanit zamestnancovi a predat za 45% + DPH z celeho listka (nielen s DPH zo 45% ako do 30.04.)
2. stravne poukazky typu cheque de jeuner, vasa stravovacia, sodexho pas a pod. - tieto nakupujeme bez DPH - su to ceniny, zamestnancovi sa predavaju bez DPH (na fakture je vyfakturovana este provizia, z ktorej si sice firma uplatnuje DPH, ale ak tuto proviziu neposuva na zamestnanca, tak podla mna nie je dovod na odvod DPH z tychto stravnych poukazok)

vsetkym prijemny vikend so zakonmi - este ze vraj nam pocasie nema priat, tak budeme za zaprsanym oknom studovat
0 0
Zuzka Zuzka

Zuzka je offline (nepripojený) Zuzka

No musím sa pripojiť do tejto diskusie, aj ja som bola na jednom školení, kde daňový poradca tvrdil, že pri predaji šekov zamestnancom treba odviesť DPH z provízie. Pritom na školení o zákone DPH Ing. Jablonková na túto otázku odpovedala, že DPH sa neodvádza. Kto sa má v tom vyznať?
0 0
Milka Milka

Milka je offline (nepripojený) Milka

Myslím, že si to už príliš komplikujeme. Keď je strávny lístok cenina, tá je a bola doposiaľ vždy oslobodená od DPH, nevstupuje do výkazu a nemá cenu sa tým trápiť. Veď nám to z DRSR "patrične vysvetlia" aspoň dúfajme!
0 0
Palino Palino

Palino je offline (nepripojený) Palino

Určite by som veril p. Jablonkovej. Tá vie presne o čom hovorí.
0 0
Zuzka Zuzka

Zuzka je offline (nepripojený) Zuzka

Samozrejme, že sa riadim tým, čo odprednášala Ing. Jablonková, iba som chcela povedať, že na niektorých školeniach sa človek naozaj dozvie kadečo.
0 0
Ekonomko Ekonomko

Ekonomko je offline (nepripojený) Ekonomko

Este by som sa spytal preco si luckasari mysli ze DPH z celeho listka a nie len z 45% za ktorych to predavam zamestnancovi toto mi nie je uplne jasne Dakujem
0 0
Braňo Braňo

Braňo je offline (nepripojený) Braňo

Stravný lístok je cenina iba vtedy, ak je na ňom vytlačená hodnota. Ak nie je jedná sa o lístok (typu objednávka-poukážka), z ktorého sa DPH musí odvádzať v plnej sume.
0 0
vladan vladan

vladan je offline (nepripojený) vladan

žena, a ešte raz ŽENA!!! (aj keď môj nick o tom nevypovedá) ...viac
podľa novely DPH je to § 22 ods. 1, ale skús si pozrieť Poradu na témy "stravné lístky", tam sme to už rozoberali a určite tam nájdeš príklady na výpočet DPH zo stravných lístkov. Prajem pekný deň.
0 0
Monika Monika

Monika je offline (nepripojený) Monika

Prajem pekný deň.

Ak by niekoho zaujímalo stanovisko daňového riaditeľstva ohľadom zdaňovania stravných lístkov, pripájam svoju otázku a následne odpoveď. Možno niekomu pomôže, tak ako mne.

OTÁZKA:
" Sme spoločnosť s ručením obmedzeným, platca DPH. Nakupujeme normálne stravné lístky /nie gastrolístky/ od neplatcu DPH.
Pri poskytovaní týchto stravných lískov zamestnancom musíme odvádzať 19% DPH na výstupe, alebo ich máme predávať zamestnancom bez DPH?"

ODPOVEĎ z DR SR Banská Bystrica - odbor služieb pre verejnosť:
" Daňové riaditeľstvo SR Banská Bystrica k Vašej žiadosti ohľadne uplatňovania zákona č.222/2004 Z.Z. o dani z pridanej hodnoty /ďalej len zákon o DPH/ uvádza nasledovné:

Základ dane pri poskytovaní závodného stravoania zákon o DPH neupravuje osobitným predpisom.Preto podľa § 22 ods.1 je základom dane pri dodaní služby stravovania všetko, čo tvorí protihodnotu, ktorú dodávateľ prijal alebo má prijať od príjemcu plnenia alebo inej osoby za dodanie služby, zníženú o daň. Do základu dane sa zahŕňa aj príspevok alebo dotácia, ktorá je priamo spojená s cenou služby.

Základ dane pri poskytovaní stravovania je teda cena jedla bez DPH vrátane všetkých dotácií a príspevkov, ktoré súvisia s výškou ceny tejto služby. Platiteľ dane uplatní 19% sadzbu dane na celú cenu jedla bez DPH.

Napríklad: základ dane jedného jedla ...............................70.- Sk

DPH .................................................. ...........13,30 Sk

Spolu 83,30 Sk

Z toho 55% 38,50 Sk

Zamestnanec k úhrade 44,80 Sk


Ak zamestnávateľ sprostredkováva zabezpečenie stravy pre zamestnancov /napr. cheque déjeuner/, princíp sa nemení, zamestnávateľ má nárok na odpočítanie dane z odmeny /z provízie/ za sprostredkovanie stravovania a následne, ak nepožaduje úhradu dane z pridanej hodnoty od zamestnancov, ide o vnútropodnikovú spotrebu a províziu nezdaňuje."


odbor služieb pre verejnosť
DR SR Banská Bystrica
0 0
bea bea

bea je offline (nepripojený) bea

Ďakujeme Monika, určite nám to pomohlo!
0 0

Sleduj porady, ktoré by vás mohli zaujímať