Potrebuješ živnosť, pozri si základné konštrukčné a priestorové požiadavky na vybavenie prevádzkární (
v tomto článku je aj predpis s požiadavkami), bude to vlastne
zariadenie spoločného stravovania, potrebuješ prevádzkáreň a nahlásiť ju živnostenskému úradu, daňovému úradu a obci.
Prevádzkáreň musí byť schválená od regionálneho úradu verejného zdravotníctva. Budeš potrebovať
prevádzkový poriadok. Potrebuješ
hygienický a sanitačný plán,
HACCP plán, ďalej
metrologický program, zamestnanci musia mať
zdravotnú spôsobilosť (zdravotný preukaz) aj
odbornú spôsobilosť (hygienické minimum). Musíš viesť evidenciu o vykonanej dezifenkcii, dezinsekcii a deratizácií, evidencia záznamov o dodávateľoch, záznamy o školení zamestnancov o hygiene a evidenciu reklamácií.
Zamestnanci musia byť zaškolení o hygiene. Kaviareň musí byť
riadne označená. Označení musia byť aj zamestnanci, ktorí prichádzajú do styku so zákazníkmi. Nezabudni na
opatrenia na ochranu nefajčiarov. V prevádzke treba mať reklamačný poriadok. Netreba zabudnúť na BOZP smernice a požiarne smernice. Ak budeš zamestnávať aspoň jedného človeka, treba mať pracovnú zdravotnú službu. Treba mať registračnú pokladňu a
zaregistrovať ju na daňovom úrade. V prevádzke musí byť vyobrazený pokladničný doklad. Ak budeš zamestnávať 3 alebo viac ľudí, potom musíš platiť aj
koncesionárske poplatky. Ak chceš predávať aj alkohol, treba získať
povolenie na predaj liehového alkoholu (SBL licencia). A ešte treba dať pozor na odpady, na to sú ďalšie pravidlá...
Stačí na začiatok?