Zavrieť

Porady

ribezlovy sirup

ahojte, má niekto recept na dobrý ríbezlový sirup ale nie kysnutý?
Pravidlá a tipy
  • Každý móže napísať len 1 odpoveď. Neskor mozete svoju odpoveď vylepšiť.
  • Odpoveď má priniesť riešenie na otázku, vyvarujte sa hodnotenia otázky.
  • Odpoveď má byť viac o faktoch ako o názoroch.
Dalšie pravidla a tipy
    Ak potrebujete v otázke niečo upresniť, najskôr sa spýtajte na podrobnosti.
    Koncept slúži na uloženie rozpracovanej odpovede, koncept sa zobrazuje len Vám, až kým ho nezverejníte.
    Ak máte podobnú otázku, založte Novú otázku alebo Súvisiacu otázku.
    ❤ Buďte priateľskí ❤
    Sme súčasťou jednej komunity, ktorá si chce vzájomne pomáhať, rozdieľnosť je vítaná ak neubližuje!
    Usporiadať podľa času

    Dáša_ je offline (nepripojený) Dáša_

    Dáša_
    hmm, ja robím skoro všetky sirupy rovnako, ale teda, robím len menšie dávky a opakovane, kľudne aj zo zamrazeného ovocia. Do asi pol litra vody dám ovocie alebo bylinky, alebo všetko dohromady (prave macerujem levandulu a dopním to čučoriadkami. nechám dlhšie postáť, cez noc v chladničke. osobitne si uvarím hustejší sirup z kila cukru a pol až 3/4 litra vody. Ovocie rozmixujem, prepasírujem a cez úplne jemné sitko vylejem ho vriaceho sirupu. Nechám prejsť varom a nakoniec pridám trochu práškového vitamínu c, zrejme by mohla byť aj kyselina citrónová. Dám do sklenených fliaš a zatváram. Nikdy sa nič nepokazilo, lebo vždy to vydržalo len chvíľu Nie je to samozrejme žiadna zdravá vec, ale to asi sirup nie je nikdy....
    erika. díky za radu...isto aj toto vyskúšam..
    Dáša_ aktuálne som robila čučoriedkovo-levandulový a tentokrát som aj merala - tak pre zaujímavosť.
    Do 3/4 l vody som namočila hrsť levandule a nechala v chladničke viac ako 24 hodín. Potom som to scedila a zaliala tým 1 kg cukru. Nechala som to variť na hustejší sirup asi hodinu. V inej nádobe som rozmixovala 1/4l čučoriedok s 1/2l vody a cez husté sitko som to precedila. Keď mal sirup dostatočnú hustotu, tak som tam vyliala precedenú ovocnú šťavu - čím hustejšie sitko, tým lepšie. Nechala som to zavariť a pridala trochu kyslosti s vitamínom c - mohla by byť aj kyselina citrónova. Hned som liala do fliaš vypláchnutých vriacou vodou. Vyšlo mi cca 1,5l sirupu. Tej levandule môe byť dosť veľa, riadna hrsť.

    Anika61 je offline (nepripojený) Anika61

    ....som.... Anika61
    Ja používam sirup robený za studena a som velmi spokojná-sirup si totiž uchová všetky vitamíny aj C-ktorý sa inak varením zničí.
    Postup:3 kg ríbezlí aj zo stopkami umyť,dať do vacsej nadoby-rukou popučiť,zaliať 2,5 litrami studenej prevarenej vody v ktorej rozpustím 5-10dg kyseliny citronovej,zakryté nechám postáť v chlade do druheho dňa-občas pomiešam,na druhý deň pretlačím ovocie cez sito,alebo ja používam silonkovú podkolienku:-) :-) do toho roztoku kde sa lúhovalo.A na liter takto získanej šťavy pridám 1kg cukru-ktorý postupne -dobre za studena uplne rozpustím v získanej šťave.Prelejem do čistých fliaš a uchovám na chladnom tmavom mieste.Z tohoto množstva je približne 7-8 l sirupu. Nie je hrčkavý,pekne sa leje a vydrží aj rok./tak isto sa'da robiť z jahôd-či iného drobného ovocia.
    3 komentáre - rozbaľ     zbaliť
    kozlíček a kvasiť začne kedy?
    Anika61 To neviem:-) :-) :-) doposiaľ nikdy nestihol:-) :-) :-)
    erika. díky moc, vyskúšam, včera som urobila podľa vlastnej predstavy...uvidím či nebude hustý, lebo som robila malinovo-ríbezľový ale varený...
      zbaliť

    J+K je offline (nepripojený) J+K

    J+K
    Pripojím aj ja recept . Sirup sa varí, je teda zaručené, že vydrží aj niekoľko rokov

    0,5 litra ovocia /ríbezle,maliny, jahody, čučoriedky .../
    20 ks listov z toho istého ovocia /pri čučoriedkach aj viac, lebo majú malé lístky/
    1 l vody
    1 kg kryštálového cukru
    2 polievkové lyžice kyseliny citrónovej

    Ovocie aj listy umyjeme /v prípade ríbezlí nemusí byť odstopkované/, zalejeme vodou a dáme variť. Varíme 15 minút, potom scedíme /najlepšie cez plátno, aby sme odstránili aj drobné nečistoty/. Do šťavy vsypeme cukor a kyselinu citrónovú, rozmiešame a ešte raz povaríme 15 minút. Horúce nalejeme do predhriatych fliaš, uzatvoríme a horúce zabalíme do deky. Necháme vychladnúť .

    Sirup nádherne vonia, neželíruje, vydrží naozaj aj niekoľko rokov - mám to odskúšané. A nepotrebujeme naň ani veľa ovocia

    kukučka je offline (nepripojený) kukučka

    kukučka
    Bodaj by nevydržali pri takom množstve kyseliny, len si naštudujte, čo je to za svinstvo, už veľa rokov ju nepoužívam a nič sa mi nekazí.
    Či kvasenú šťavu, alebo zo "sokovarky" prevarím s cukrom, trochou citrónovej šťavy a tiež troškou soli, lejem do kompótových fliaš a dávam pod deku.
    Netrápim sa so zátkami, do "sirupovej" fľaše prelejem keď ho ideme piť.

    Porady, ktoré by vás mohli zaujímať

    Prihláste sa a sledujte len tie Porady, ktoré Vás zaujímajú.