Zavrieť

Porady

Neviem piecť v elektrickej trúbe koláče

Asi sa usmejete ale nejde mi to... ako v plynovej. Príklad obyčajný piškotový koláč Nie je taký nadýchaný neviem ako to povedať.. jednoducho mi to nejde. Poradíte??
9 komentárov     zbaliť
avalik Pri akej teplote pecies, v ktorej polohe mas rost, pouzivas aj ventilator pri peceni?
korela Nuž, pravdupovediac, mne by sa v trúbe cesto ani nezohrialo, nieto ešte upieklo. :-)
avalik Krátky slovník slovenského jazyka 4 z r. 2003 – kodifikačná príručka.
trúba -y trúb ž.
2. nár. rúra (na pečenie)
buchač
korela Ja si rada čítam príspevky od 2009, nejde mi o to, niekoho zosmiešniť. Iba túto príležitosť by som rada využila na upozornenie, že slovo trúba sa prevzalo z českej trouby.
Slovensky spisovne je rúra.
heslo rúra
http://slovniky.juls.savba.sk/?w=r%C...tf-8&oe=utf-8#
a národ. je trúba, čiže bohemizmus.
Aj v médiách a najviac v TV sa "trúbi" jedna radosť, ale už sa to lepší.
Chráňme si aspoň to, čo nám zostalo zadarmo, a to slovenský jazyk. Aj tak ho vytláča EN.
.
Pre 2009. Väčšina rúr pečie inak. Časom zistíš, ak máš termostat, pri ktorej teplote sa ti darí upiecť dobre.
Ja som mala elektrickú predtým, všetko sa mi upieklo na 100 st. C. Teraz mám inú elektrickú, musím ju mať nastavenú na 130.
korela Ako príklad ešte uvediem heslo šporhelt
http://slovniky.juls.savba.sk/?w=%C5...tf-8&oe=utf-8#
To sa našťastie už vytráca, resp. vytratilo zo slovnej zásoby a nenájdeme ho v médiách.
Takže trúba a šporhelt sú podľa Jazykového ústavu SAV na rovnakej úrovni. Takto je to zrejme zrozumiteľnejšie vysvetlené.
buchač
2009 vďaka. Práve som sa vrátila z dovolenky budem skúšať.
2009 Práve som dopiekla. . Začala som tým najľahším. Piškótový koláč s ríbezľami. Podaril sa. Ja som mala naozaj problém s elektrickou rúrou. Všímate si ako sa učím?? :-P nie trúba ale rúra.
Pravidlá a tipy
  • Každý móže napísať len 1 odpoveď. Neskor mozete svoju odpoveď vylepšiť.
  • Odpoveď má priniesť riešenie na otázku, vyvarujte sa hodnotenia otázky.
  • Odpoveď má byť viac o faktoch ako o názoroch.
Dalšie pravidla a tipy
    Ak potrebujete v otázke niečo upresniť, najskôr sa spýtajte na podrobnosti.
    Koncept slúži na uloženie rozpracovanej odpovede, koncept sa zobrazuje len Vám, až kým ho nezverejníte.
    Ak máte podobnú otázku, založte Novú otázku alebo Súvisiacu otázku.
    ❤ Buďte priateľskí ❤
    Sme súčasťou jednej komunity, ktorá si chce vzájomne pomáhať, rozdieľnosť je vítaná ak neubližuje!
    Usporiadať podľa času

    veronikasad je offline (nepripojený) veronikasad

    veronikasad
    Mám "klasickú " elektrickú, v kombinovanom sporáku (plyn-elektrina). Piškotu pečiem na spodnom rošte pri teplote 180-190 st. so zapnutím vrchného aj spodného ohrevu. Kysnuté na 200 st. Pred dopečením otáčam plech a preložím na stredný rošt. Lepšie sa zapečie zvrchu.
    Cesto treba vkladať do vyhriatej rúry, zapnutej min. 10 min. vopred.
    100 st je málo, pri takejto teplote by som neupiekla nič.
    7 komentáre - rozbaľ     zbaliť
    korela Ja viem, bola to chyba ukazovateľa termostatu, teplota musela byť logicky vyššia. Preto som navrhovala skúšať. Každé cesto som vždy piekla v strede, a kysnuté som nemusela otáčať a neišlo o teplovzdušnú rúru.
    buchač ...100 st je málo, pri takejto teplote by som neupiekla nič.
    ===========================================

    Veronka

    Nie iba Ty...

    Pri 100° pečú a myslia si, že aj upečú, len trúby.
    Ešte aj šporhelt potrebuje viac, ako je tá stovečka stupníkov.

    --------------------------------------------------------------------------

    Teraz už je aj snáď jasné, že prečo som zadrel tých rehotajúcich smajlíkov...
    ...a to proskám pekne, ja pečiem v rúre len tie maffinky, keďže sa o koláčoch bavíme.
    Čo som videl, čítal, počul...ešte nik nechyroval, aby sa pri 100°niečo upieklo...šak by cesto bolo jak palacinka...
    veronikasad No pozerám, že aj v tej inej elektrickej korela pečie pri 130 st. Celziové stupne to asi nebudú ...
    buchač Ja radšej nepozerám...
    Rúra, trúba,šporhelt...na Slovensku po slovensky...čiže stupne a fertig.
    korela veronikasad, si prečítaj, čo som napísala:
    "Pre 2009. Väčšina rúr pečie inak. Časom zistíš, ak máš termostat, pri ktorej teplote sa ti darí upiecť dobre.
    Ja som mala elektrickú predtým, všetko sa mi upieklo na 100 st. C. Teraz mám inú elektrickú, musím ju mať nastavenú na 130."
    Samozrejme, že u oboch hodnôt išlo o stupne Celzia. Keby to malo byť v stupňoch Fahrenheita alebo Kelvina, to by iba vtedy vyleteli hore nereálne čísla.
    Hodnotou 100 st. Celzia som chcela zadávateľke naznačiť, že môže mať zlý termostat. Keď som to zistila ja, automaticky som ho nastavovala hneď na stovku.
    Pozri sa, hlavne, že sa mi to dobre upieklo. A pri stovke. Teraz pri 130. Aj chlieb. Akože, pretože to neboli reálne teploty. Ale to som už uviedla, tak neviem, čoho sa tu kto zasa zbytočne chytá a mudruje.
    Každý si musí na svojej rúre vychytať jej muchy. Každá normálna gazdiná svoj sporák a rúru pozná a vie, že každá je iná. Ja som nevedela piecť u mamy, lebo som nevedela nastaviť dobre teplotu.
    Zasa sa tu vyrába z komára teleso ako zemeguľa.
    veronikasad korela, nemám záujem vyrábať z komára s****a. Len ak by som tento nedostatok zistila od začiatku už aj pri druhej rúre, tak ju pôjdem reklamovať ,,,
    korela Neprekáža mi, že sa niekto nechá uniesť niekým druhým. Sme ľudia.
    Ale oponovať ešte aj pri dôkaze jazykovedcov o správnosti výrazu či je správny, nepokladám za normálne. A ešte to dobre poprekrúcať. Je to v podstate komické a hlavne výpovedné.

    Ja som to dovolila uviesť na pravú mieru ani nie pre 2009, ale keď si to uvedomí iba pár ďalších čítajúcich, tak to má zmysel. Nezmyslom je nasekať na pravdivé údaje niekoľko smailov. Bez slov.

    Veronikasad, prečo by som mala svoj sporáčik ísť reklamovať, keď ma stál nový z obchodu 1/4 pôvodnej ceny, nepoužívaný, nevrátený iným zákazníkom? Viac by ma stála doprava. Ja som rada, že v ňom môžem piecť chlieb aj mäso, aj všetko ostatné pri menšej spotrebe elektriny. Kupovala som ho ako náhradný pre menšie veci, a má aj varné platne. Ja som spokojná.
    Vyhovuje mi. A ako musím mať nastavený termostat, je mi úplne jedno. Je funkčný a hotovo.
    Kto by odolal takej dobrej zľave? A neišlo o 2. triedu, podnik končil.
      zbaliť

    Peggynka je offline (nepripojený) Peggynka

    mám svoj svet Peggynka
    Ideálne je zistiť rozdiel medzi udávanou a skutočnou teplotou v rúre:zadaj si do vyhľadávača na heuréka.sk...teplomer do rúry
    Jedine tak je možné potom nastaviť teplotu a vyvarovať sa sklamaní z výsledku Úspech závisí aj od receptu a postupu výroby cesta a chce to "gríf";lepšie raz vidieť,ako stokrát počuť/čítať.
    Naposledy upravil Peggynka : 24.08.15 at 12:46 Dôvod: Oprava-nefunkčný link

    Neviem piecť v elektrickej trúbe koláče

    Porady, ktoré by vás mohli zaujímať

    Prihláste sa a sledujte len tie Porady, ktoré Vás zaujímajú.