Viera R.
Prosím Vás, čo tu spomínate vyššie kvasenú kapustu, je to podľa tohto receptu? Zaujalo ma to a chcem vyskúšať.
POSTUP PRÍPRAVY
Kapustu nakrájame - ja som už nakrájanú kúpila a premiešame so soľou a kmínom. Riadne premiešame a keď pustí šťavu, tak dôkladne v nádobe utlačíme. Necháme 2 hodiny odpočinúť. Po tejto dobe ju začneme tlačiť do čistých zaváraninových pohárov, dáme si záležať na tom, aby sme každú vrstvu riadne natlačili zo všetkých síl. Ja som asi tak v polovici pohára pridala 2 zrnká nového korenia a 1 bobkový list. Plníme tak,
aby sme od vrchu pohára nechali cca 3 cm. Ak by bola kapusta suchá a málo pustila vodu, tak ju môžeme nahradiť prevarenou vodou. Uzavrieme a poháre postavíme na nejaký podnos do tepla.
Ja som všetky fľaše poukladala do mäsiarskej prepavky a dala ku kozubu na dva týždne. Kapusta začne v pohároch kvasiť - viečka sa vydujú. Toho sa však neľakajte, asi za 2 týždne spozorujete, že sa opať vyrovnali do pôvodnej polohy. To je znamenie, že je kapusta vykysnutá. A môže začať aj vytekať šťava z pohárov - to nie je žiadna zrada - mne sa to stalo iba u niektorých v začiatkoch kvasenia, potom už nie. Potom už ostáva iba odniesť poháre do pivnice.
Musíš dodržať 5% soli, ostatné podľa fantázie, vlani sme skúšali vyrobiť aj kvasenú čalamádu, nezachutila nám veľmi, lebo naše jazyky sú navyknuté na sladkokyslý nálev. Opravujem sa pozrel som do receptúry 2%. A to sme tento týždeň robili 1,5 tony až mi prebehol mráz či sme nespravili chybu , ale našťastie sa vždy píše do knihy množstvo prísad