Zavrieť

Porady

Recepty zo šuťáku a obedov

Často tam varíme, pečieme, zavárame dobroty. Tie sa stratia a ťažko hľadajú. Prosím, prikladajme ich tu pre všetkých.
Usporiadat
pavol54 pavol54

pavol54 je offline (nepripojený) pavol54

Viera R.
Prosím Vás, čo tu spomínate vyššie kvasenú kapustu, je to podľa tohto receptu? Zaujalo ma to a chcem vyskúšať.

POSTUP PRÍPRAVY

Kapustu nakrájame - ja som už nakrájanú kúpila a premiešame so soľou a kmínom. Riadne premiešame a keď pustí šťavu, tak dôkladne v nádobe utlačíme. Necháme 2 hodiny odpočinúť. Po tejto dobe ju začneme tlačiť do čistých zaváraninových pohárov, dáme si záležať na tom, aby sme každú vrstvu riadne natlačili zo všetkých síl. Ja som asi tak v polovici pohára pridala 2 zrnká nového korenia a 1 bobkový list. Plníme tak,
aby sme od vrchu pohára nechali cca 3 cm. Ak by bola kapusta suchá a málo pustila vodu, tak ju môžeme nahradiť prevarenou vodou. Uzavrieme a poháre postavíme na nejaký podnos do tepla.
Ja som všetky fľaše poukladala do mäsiarskej prepavky a dala ku kozubu na dva týždne. Kapusta začne v pohároch kvasiť - viečka sa vydujú. Toho sa však neľakajte, asi za 2 týždne spozorujete, že sa opať vyrovnali do pôvodnej polohy. To je znamenie, že je kapusta vykysnutá. A môže začať aj vytekať šťava z pohárov - to nie je žiadna zrada - mne sa to stalo iba u niektorých v začiatkoch kvasenia, potom už nie. Potom už ostáva iba odniesť poháre do pivnice.
Musíš dodržať 5% soli, ostatné podľa fantázie, vlani sme skúšali vyrobiť aj kvasenú čalamádu, nezachutila nám veľmi, lebo naše jazyky sú navyknuté na sladkokyslý nálev. Opravujem sa pozrel som do receptúry 2%. A to sme tento týždeň robili 1,5 tony až mi prebehol mráz či sme nespravili chybu , ale našťastie sa vždy píše do knihy množstvo prísad
Naposledy upravil pavol54 : 20.11.18 at 18:10
0 0
bjuty smis bjuty smis

bjuty smis je offline (nepripojený) bjuty smis

2 % soli..
2 1
vicktor vicktor

vicktor je teraz online vicktor

ja si myslim, ze normalny clovek (moja manzelka nie celkom suhlasi) ...viac
Stupavjane z Mastu davaju 16-18g soli na kilo zele.
0 0
misoft misoft

misoft je offline (nepripojený) misoft

Ja to zaokrúhľujem na 20g/kg - a sedí to na chlp
0 0
vicktor vicktor

vicktor je teraz online vicktor

ja si myslim, ze normalny clovek (moja manzelka nie celkom suhlasi) ...viac
Snad na zrnko. Chlpy do becky nepatria.
0 0
kukučka kukučka

kukučka je offline (nepripojený) kukučka

Pľúcka
Umyté laloky pľúc, teda očistené od všetkého príslušenstva varíme s pridaním cibule, koreňovej zeleniny a korenín v tlakovom hrnci. Pre neskúsených upozornenie, pozor na množstvo, plávajú a penia. Po uvarení vyberieme z vody a necháme ochladnúť len toľko, aby sme sa nepopálili, nemelieme, nekrájame, rozoberáme rukami a zároveň čistíme od väčších trubičiek. Ako kto má rád, ide to veľmi ľahko. Urobíme maslový smotanový bešamel, riedime precedeným vývarom, vložíme nakrájanú zeleninu, pľúcka, trochu soli, octu, cukru a prevaríme, dobrota. Robila som už aj bez zeleniny a smotany v horčicovej omáčke.
PS.
Takéto fajnové by mohli chutiť aj tým, čo ich nemajú radi, nič tam neprekáža. Preto som v obedoch chválila poľské, lebo boli na predaj maličké mladé len laloky, nie celé obrovské ako u nás, hoci u nás som ich dlho nevidela.
Prosím bez neg. komentárov, nekazme "Obedy".
Naposledy upravil kukučka : 28.03.19 at 10:58
4 0
kukučka kukučka

kukučka je offline (nepripojený) kukučka

Keď som pred rokmi objavila českého Labužníka, ešte bol v plnej sile, dnes je okresaný a chodí tam málo ľudí, ale poklady ostali. Velikonoční nádivka - receptov množstvo, najviac ma zaujali a vyskúšam tieto dva


https://www.labuznik.cz/recept/velikonocni-nadivka/ - kombinácia bravčové a údené mäso
https://www.labuznik.cz/recept/velik...-anny-z-masny/ údený bôčik a prášok do pečiva
čítajte komentáre
0 0
Jarka 1 Jarka 1

Jarka 1 je offline (nepripojený) Jarka 1

Ružový džem z lupeňov šípkovej ruže

1 plné priehrštie = asi 40 g lupeňov
Zbierať za slnečného počasia

- 4 plné priehrštia lupeňov zaliať horúcou vodou 7 dcl a nechať lúhovať 2 - 4 hodiny
- potom rozmixovať, časť môžeme nechať nerozmixovanú / alebo všetko nerozmixované/
- všetko naraz vyliať do vyššej panvice a pridať 0,5 kg želírovací cukorn 2 : 1
- spolu variť asi 10 - 15 minút
- ku koncu pridať šťavu z 2 citrónov / podľa chuti /
- naliať do pohárikov a šup s nimi pod deku, neobraciam dolu dnom

Vyskúšala som tri varianty a táto mi vyšla najlepšie.
Varianta 0,5 l vody a 0,5 kg cukru pre nás bola príliš sladká. V pohode sa to zoželírovalo aj s 0,7 l vody.

Skúšala som aj zaliať lupene:
1. studenou vodou - slabo sa vylúhovala aróma
2. zmiešať lupene s krupicovým cukrom, pomačkať a tak nechať odstáť - tiež slabota
3. zaliať horúcou vodu - toto vyšlo najlepšie

Kto chce mať čistý džemík - rôsol, tak po odstátí len z lupeňov vymačká vodu a pridá cukor. No toto mi príde ako hriech voči prírode.
Naposledy upravil Jarka 1 : 02.06.19 at 07:29
IMG_20190526_182017.jpg  
7 0

Sleduj porady, ktoré by vás mohli zaujímať