Zavrieť

Porady

Recepty zo šuťáku a obedov

Často tam varíme, pečieme, zavárame dobroty. Tie sa stratia a ťažko hľadajú. Prosím, prikladajme ich tu pre všetkých.
Usporiadat
Jarka 1 Jarka 1

Jarka 1 je offline (nepripojený) Jarka 1

Tvarožník zo škôlky
Pred 30 rokmi piekli tety kuchárky bežne tento výborný tvarožník deťom v škôlke. Nikdy nezostala po ňom ani omrvinka. Recept je na normálny plech, nie na malý, lebo aj tak by bolo koláčiku málu.
Napíšem tak, ako mám aj ja.
1 kg tvaroh
300 g práškový cukor
250 g smetol
1 Zlatý klas
4 polievkové lyžice krupice - mne chutí viac s detskou krupicou, alebo pol na pol
4 polievkové lyžice mlieka
6 vajec
1 prdopeč
hrozienka - nemusia byť

Postup:
6 žĺtkov + cukor vymiešať
Postupne primiešať smetol, zlatý klas, mlieko
Potom krupicu, prdopeč, zmixovaný tvaroh, hrozienka.
Na koniec jemne vmiešať tuhý sneh zo 6 bielkov.

Pekáč vymastiť a vysypať múkou. Piecť tak na 180 st.do zlatova. Po vychladnutí trošku stuhne, ale to ťažko niekto vydrží čakať.

Používam maslo, klasický tvaroh, mlieko podľa hustoty. Ak treba, tak šprtnem viac mlieka. Neodporúčam používať tie nové vymyslené tvarohy, lebo je z nich tvarožník ako blato. A v čase písania tohto receptu o takých tvarohoch nebolo ešte ani chyrovať.

Miesto masla môžete použiť Palmarín.
Naposledy upravil Jarka 1 : 18.02.17 at 12:15
8 0
Menej reklamy? Zaregistrujte sa! - Žiadne vyskakovacie reklamy!
Jarka 1 Jarka 1

Jarka 1 je offline (nepripojený) Jarka 1

Ružový džem z lupeňov šípkovej ruže

1 plné priehrštie = asi 40 g lupeňov
Zbierať za slnečného počasia

- 4 plné priehrštia lupeňov zaliať horúcou vodou 7 dcl a nechať lúhovať 2 - 4 hodiny
- potom rozmixovať, časť môžeme nechať nerozmixovanú / alebo všetko nerozmixované/
- všetko naraz vyliať do vyššej panvice a pridať 0,5 kg želírovací cukorn 2 : 1
- spolu variť asi 10 - 15 minút
- ku koncu pridať šťavu z 2 citrónov / podľa chuti /
- naliať do pohárikov a šup s nimi pod deku, neobraciam dolu dnom

Vyskúšala som tri varianty a táto mi vyšla najlepšie.
Varianta 0,5 l vody a 0,5 kg cukru pre nás bola príliš sladká. V pohode sa to zoželírovalo aj s 0,7 l vody.

Skúšala som aj zaliať lupene:
1. studenou vodou - slabo sa vylúhovala aróma
2. zmiešať lupene s krupicovým cukrom, pomačkať a tak nechať odstáť - tiež slabota
3. zaliať horúcou vodu - toto vyšlo najlepšie

Kto chce mať čistý džemík - rôsol, tak po odstátí len z lupeňov vymačká vodu a pridá cukor. No toto mi príde ako hriech voči prírode.
Naposledy upravil Jarka 1 : 02.06.19 at 09:29
IMG_20190526_182017.jpg  
8 0
Žabinka Žabinka

Žabinka je offline (nepripojený) Žabinka

Barónkine rezy
Cesto: 5 žĺtkov, 150g práškový cukor, 250g zmäknutá hera, vymiešať, pridať 500g polohr.múka, pdp.. asi 1/4 cesta treba odložiť do mraziaka na záverečné nastrúhanie.. Cesto sa rukami roztlačí na plech na pečenie..
Na cesto sa rozložia nastrúhané jablká posypané škoricovým cukrom.. Na jablkovú vrstvu opatrne nanesieme tuhý sneh z 5 bielkov a 150g prášk.cukru.. Na bielkovú vrstvu nastrúhame na hrubom strúhadle zvyšné stuhnuté cesto..
Pečieme na 180 stupňoch, cca 30-35 minút..

Iná varianta je na cesto rozotrieť tvaroh rozmixovaný s málinko mliekom, môže byť aj s vanilkovým cukrom, ale nemusí, na tvaroh rozložiť ríbezle, na to sneh a nastrúhať zvyšné cesto..
Naposledy upravil Žabinka : 23.01.16 at 19:45
DSC_5763.JPG  
DSC_5765.JPG  
DSC_5775.JPG  
1/1
7 0
lujza.j lujza.j

lujza.j je offline (nepripojený) lujza.j

Evka linecke mojej mamy
360g hl.muky
240g hera
120g pr.cukor
2 ks zltky
1 ks citr.kora
2 ks vanil.cuker
1/2 pr.do peciva
7 0
Jarka 1 Jarka 1

Jarka 1 je offline (nepripojený) Jarka 1

Sypaný tvarohový koláč od tety Janky


Merať na horčičáky

Zmiešať spolu v miske:
2 a pol pohára polohrubej múky
1 pohár kryštálového cukru
1 prášok do pečiva

Polovicu suchej zmesi lyžicou rozsypať po celej ploche vymasteného plechu. Naliať tvaroh a na vrch rozsypať druhú polovicu zmesi. Na to poukladať tenké plátky masla 125 g.
Upiecť tak na 180 stupňov pekne do rúžova. Po vychladnutí tvaroh stuhne a dá sa krájať. Teda ak dovtedy vydržíte.

Tvarohová zmes:
3 plnotučné tvarohy
2 celé vajcia
½ litra mlieka /najprv dať o trochu menej a podľa potreby doliať zvyšok/
Práškový cukor podľa chuti. Asi 2 lyžice na jeden tvaroh.
Hrozienka, alebo rebarbora, jahody ...
Vanilkový cukor 1 – 2 sáčky.


Jeden horčičák mal 2 dcl. Teraz som to bola zmerať. Jeden mám ešte doma, ako starožitnosť.
Jazykové okienko pre mladšie ročníky.
Tento recept mám viac ako 40 rokov. Takže horčičák = skutočne pohár od horčice za socíku, v ktorom sme si po spotrebovaní horčice varili kávu, pili víno, vykrajovali pagáče a mal všestranné použitie v kuchyni.

Pri poslednom pečení som 1 pohár múky nahradila detskou krupicou a bolo to výborné.
7 0
evuš evuš

evuš je offline (nepripojený) evuš

buchač
Hm...
Juraj, viem, že nemáš rád sviatky...aj viem prečo, ale nezhadzuj sa...myslím, že si dokázal v živote veľa i bez týchto debilných pripomienok...krásny Silvester a perfektný PF 2017 Tebe i ostatným tu ......
6 0
kukučka kukučka

kukučka je offline (nepripojený) kukučka

výborný chren, bez chémie, netreba sterilizovať
http://www.labuznik.cz/recept/plzensky-kren-pro-esme/
5 0
terezamaria terezamaria

terezamaria je offline (nepripojený) terezamaria

som jednoducho žena
Mačacie oči.
1/2 kg polohrubej múky, 15 dkg prášk.cukru, 1 palmarín, 2 celé vajcia, prášok do pečiva.

Spracovať, vyvaľkať, vykrajovať plné a prázdne/ s otvorom, kvetinkou, srdiečkom/ kolieska, upiecť na vymastenom plechu /olejom/ a vychladnuté zlepiť džemom a posypať prášk.cukrom.
5 0
kukučka kukučka

kukučka je offline (nepripojený) kukučka

Trhací chlebík - obyčajné kysnuté cesto bez mlieka a vajec s bylinkami.
Robila som zo špaldovej a ražnej múky, zabudla som na syr, ale zase som pridala olivy a trošku chilli, veľmi mi chutí.
http://www.labuznik.cz/recept/trhaci...l-apart-bread/
Naposledy upravil kukučka : 04.01.16 at 22:06 Dôvod: doložená fotka
trhací chlebík.jpg  
5 0
lujza.j lujza.j

lujza.j je offline (nepripojený) lujza.j

Domaci bejlis...napisem povodny recept potom ako ja
2 karamelove salka
Vanilkovy cukor
1 1/2 lyzice medu
1cajova lyzicka nesky-rozmiesat v rume
1/2 l rumu alebo konaku ja rum
Rozmixovat a precedit
Cca. 1,2l by malo byt

Kupujem fejkove salko....orig.som v kauflande nevidela....cize je mensie ako origo,ale neva...medu iba jednu lyzicu....2dc smotany 30% a este trochu mlieka som tam fukla este na zriedenie..dost huste to bolo....teraz som kupila.smotanu na varenie...je menej tucna usetrim nejaku kaloris
5 0
kukučka kukučka

kukučka je offline (nepripojený) kukučka

Pľúcka
Umyté laloky pľúc, teda očistené od všetkého príslušenstva varíme s pridaním cibule, koreňovej zeleniny a korenín v tlakovom hrnci. Pre neskúsených upozornenie, pozor na množstvo, plávajú a penia. Po uvarení vyberieme z vody a necháme ochladnúť len toľko, aby sme sa nepopálili, nemelieme, nekrájame, rozoberáme rukami a zároveň čistíme od väčších trubičiek. Ako kto má rád, ide to veľmi ľahko. Urobíme maslový smotanový bešamel, riedime precedeným vývarom, vložíme nakrájanú zeleninu, pľúcka, trochu soli, octu, cukru a prevaríme, dobrota. Robila som už aj bez zeleniny a smotany v horčicovej omáčke.
PS.
Takéto fajnové by mohli chutiť aj tým, čo ich nemajú radi, nič tam neprekáža. Preto som v obedoch chválila poľské, lebo boli na predaj maličké mladé len laloky, nie celé obrovské ako u nás, hoci u nás som ich dlho nevidela.
Prosím bez neg. komentárov, nekazme "Obedy".
Naposledy upravil kukučka : 28.03.19 at 11:58
5 0
terezamaria terezamaria

terezamaria je offline (nepripojený) terezamaria

som jednoducho žena
Recept na medovníky

SUROVINY:1 050 g hladkej múky typ T 650 (chlebová múka) • 460 g práškového cukru • 350 g tekutého medu • 6 vajec veľkosti M, ak sú väčšie, treba dať 5 vajíčok • 3 KL (20 g) sódy bikarbóny • 1 bal. zmes korenia do perníkov • 10 g kakaa (70%). Na potretie medovníkov: 1 celé vajíčko • 1 PL vody. POLEVA: 150 g práškového cukru (4- až5-krát preosiaty) • 1 bielko z vajíčka typu M - šľahačom šľaháme 5 minút
POSTUP:Všetky suroviny najskôr preosejeme, potom pridáme med, ktorý nesmie byť skryštalizovaný. Zo surovín vypracujeme cesto, ktoré potom vložíme do mikroténového vrecka, aby nezaschlo. Pri izbovej teplote ho necháme odležať 24 hodín. Na druhý deň cesto rozvaľkáme na hrúbku3 - 4 mm a formičkami vykrajujeme medovníky. Poukladáme ich na vymastený plech a vložíme do vopred vyhriatej rúry. Pečieme na 180 °C asi 15 - 20 minút. Medovníky po upečení potrieme vajíčkom rozhabarkovaným s vodou. Na zdobenie použijeme kornútok, do ktorého vložíme bielkovú polevu, ktorá nesmie byť riedka.

Dajte si poradiť
Ak použijete vajíčka typu S alebo L, už nesedí pomer surovín. Cesto je buď tuhé, alebo riedke. Ak je cesto tuhé, pridajte trošku vody, ak je riedke, pridajte múku.
Pred vaľkaním cesta dosku dobre pomúčte, aby sa nelepilo.
Plech vymastite buď včelím voskom zabaleným v gáze, alebo olejom pomocou klasického štetca na maľovanie. Taký istý použite aj na potieranie medovníkov.
Ak nechcete použiť na plech tuk, použite fóliu na pečenie.
Či sú medovníky upečené, zistíte tak, že palcom slabučko pritlačíte na medovník. Ak sa cesto zdvihne späť, je upečený.
Bielková poleva nesmie byť riedka, nesmie sa zlievať.
Do polevy nepoužívajte citrónovú šťavu, pretože sa rozteká.
Vrecúško na zdobenie si môžete vyrobiť z celofánu alebo z papiera. Špičku na konci odstrihnite.
Aby medovník zmäkol, potrebuje absorbovať vlhkosť zo vzduchu. Vyložiť ich môžete na balkón.

/okopírované z článku medovníky do celého sveta/
4 0
kukučka kukučka

kukučka je offline (nepripojený) kukučka

fritéza Tefal ActiFry, oplatí sa propagovať, je to výborný pomocník, klasickú fritézu nemám
viac tu http://www.labuznik.cz/diskuse/tefal-actifry-43169/
http://www.labuznik.cz/recept/korene...ka-do-polevek/
tefal.jpg  
4 0
kukučka kukučka

kukučka je offline (nepripojený) kukučka

Zapečutky
Krajce staršieho chleba či pečiva natrieme tenko maslom, alebo pikantným domácim kečupom/pomazánkou, pokladieme šunkou, salámou, nakrájanou paprikou, mäsitou paradajkou, cesnakom, veľa provensálskeho korenia, navrch plátky dobrého syra a zapečieme do chrumkava pod grilom. S horúcim čajom výborná rýchla večera, či pohostenie pre hostí. Vonia doďaleka.
4 0
afrikánka afrikánka

afrikánka je offline (nepripojený) afrikánka

To je ten mňam recept, ktorý dala Lui....poznám. Lepšie dávať iba žĺtka-verzia na "jemné cesto", celé vajíčka je verzia-"úsporné cesto". Žĺka zaručia vláčnosť, jemnosť a mäkkosť pečiva. Trochu PDP pridá "nadýchanosť" Citrónová kôra a šťava dodá keksíkom vôňu a pikantnosť, v tom prípade sa dá potierať aj jemnejším džemom, podľa chuti-marhuľa, malina, jahoda...Citrón najskôr umyjeme saponátom na riad, môžeme i mydlom. Je jedno, či sa použije čerstvá alebo sušená kôra.
Tuk do cesta používame rovno z chladničky, nožom nasekáme do múky, spracovávame v chlade, ak je teplé prostredie, snažíme sa spracovať rýchlo, aby sa tuk neroztopil a nevytláčal z cesta. Po vypracovaní cesta dať odpočinúť do chladu min.1-2 hodiny, po tomto čase už môžete spracovávať aj neskôr....druhý aj tretí deň, proste, ako vám to vyhovuje.
Pri rozvaľkávaní, podľa potreby podsypávať dosku...Hrúbka cca 0,5 cm.
Plech môžete vytrieť obalom z tuku, po upečení stačí očistiť papierovým obrúskom a opätovne použiť na ďalšiu dávku pečenia. Nemusí sa dávať ani papier na pečenie, ak dobre poznáte svoju rúru
"Rozumy" som pridala zo starej, dobrej kuchárskej knihy. Praxou vyskúšané, overené.
Prajem chuť do pečenia, ktorá mne tak zúfalo chýba
Naposledy upravil afrikánka : 15.12.16 at 14:45
4 0
Jarka 1 Jarka 1

Jarka 1 je offline (nepripojený) Jarka 1

Ovocný koláč

Recept mám už dobrých 30 rokov, takže je dostatočne odskúšaný.

3 celé vajcia + 200 g cukru + 1 vanilkový = spolu vyšľahať

potom priliať 1 šľahačku + 300 g polohrubá múka + 1 PDP /prdopeč/

Na cesto nasypať ovocie.

Pečiem na 180 st. v elektrickej rúre zhora aj zdola. Približne 30 minút. No však až vyzerá ako upečený a nie surový.
Naposledy upravil Jarka 1 : 15.07.19 at 17:30
4 0
Kristina27 Kristina27

Kristina27 je offline (nepripojený) Kristina27

https://www.porada.sk/t216791-p603-c...-obed-iii.html

Kysnutý kapustový závin - recept na požiadanie od jednej poraďáčky :-)

400 g hladká múka
20 g droždie
1 ks vaječný žĺtok
trochu soľ
40 g kryštálový cukor
40 g maslo
trochu mlieko

mletá škorica alebo škoricový cukor

Z mlieka a cukru si urobíme kvások, ktorý pridáme do múky, ďalej žĺtok, soľ a maslo. Vypracujeme cesto, ktoré necháme na teplom mieste vykysnúť.
Vykysnuté cesto rozdelíme na dve polovice. Rozvaľkáme do obdĺžnika a naplníme vychladnutou kapustovou plnkou, posypeme mletou škoricou a škoricovým cukrom, príp. ešte cukrom, ako sa žiada. Stočíme a dáme na plech, necháme podkysnúť, potrieme masťou a pečieme na 180°C do zlatista.
Plnka: 1 kg hlávková kapusta, 100 g masť, 100 g kryštálový cukor, trochu soľ a mleté čierne korenie
Na masti upražíme cukor, pridáme postrúhanú kapustu, posolíme a okoreníme, zakryté dusíme do mäkka. Necháme vychladnúť.
20210102_172922.jpg  
20210102_165715.jpg  
20210102_161939.jpg  
1/1
4 0
kukučka kukučka

kukučka je offline (nepripojený) kukučka

Kysnuté cesto na sladké, aj slané. Nie je to môj recept, už pred rokmi mi ho dala suseda a volala ho čínske cesto. Vylovila som ho pri vianočnom plánovaní. Pre istotu najprv robím kvások. Niekedy staré droždie vyschlo, zhnedlo a stvrdlo, dnes splesnivie. Slané som ešte neskúšala.
Naposledy upravil kukučka : 12.01.21 at 21:53
Kysnuté cesto.jpg  
5 1
babka - ježibabka babka - ježibabka

babka - ježibabka je offline (nepripojený) babka - ježibabka

Celoročné kvašáky.
Recept mám od kamarátky. Zvaríme si vodu so soľou. Na liter vody dve lyžice soli. Na dno pohára dáme kôpor, naložíme uhorky medzi ktoré dáme pár strúčikov cesnaku a plátky chrenu. Zalejeme až po vrch vlažnou vodou a poháre dáme na slniečko. Po pár dňoch sa uhorky zakalia a začne vytekať voda. Prebieha mliečne kvasenie. Keď sa uhorky vyčistia, proces kvasenia je ukončený. Umyjeme poháre a odložíme do chladnej miestnosti. Vydržia ak sa nezjedia do nových.
4 0
kukučka kukučka

kukučka je offline (nepripojený) kukučka

Mäsová zmes na hrianky

½ kg mleté bravčové mäso
½ kg mleté hovädzie mäso
1 kg cibule
1 kg červenej papriky
1 veľký zeler
5 ks mrkva
veľký hustý paradajkový pretlak
6 ks feferónky
6 strúčikov cesnaku
8 - 10 dag soli, alebo 1 nakladač

Zeleninu zomelieme, alebo nastrúhame na jemno a dusíme spolu s mäsom najmenej hodinu, necháme odstáť, vychladnúť aby sa spojili chute. Potom ešte raz dobre prevaríme, plníme do malých fliaš a sterilizujeme 30 minút pri 80°C.
Poznámky: ten recept mám viac ako tridsať rokov, nepoužívam Deko a nič sa mi nekazí. Nátierka je jalová na klasické mastné hrianky. Nám chutí aj na suchých z hriankovača.
Možno podusiť cibuľu na masti, pridať olej, alebo použiť mastné bravčové mäso. Ak chcete pikantné, dajte štipľavú papriku, alebo viac feferónok, nie mleté korenie. Pozor, aby nebola kyslá, alebo vodnatá, nedávajte viac zeleniny, radšej menej. Dobrú chuť.
3 0
Tweety Tweety

Tweety je offline (nepripojený) Tweety

Pre Žabinku aj ostatných
http://www.mimibazar.sk/recept.php?id=6863

Moja úprava, miesto červenej papriky dávam kápiu. Mám to odskúšané a je to mňamkové.
3 0
Načítať ďalšie

Sleduj porady, ktoré by vás mohli zaujímať