Ahojte, rozbil som auto a kym sa to cele vyriesi cez poistovnu, na platbu z havarijnej poistky, tak mozu prist dva aj tri mesiace. Auto potrebujem, takze musim najblizsie dni nieco pozriet.
Nasiel som auto, cena je 15 000 + DPH, teda 18 000 s DPH. Auto chcem kupit na leasing, v tomto pripade mi ponukli uver, ktory je vyhodnejsi z hladiska predcasneho splatenia. Chcem dat polovicu ako akontaciu a polovicu na leasing, cize 9 tisic s DPH pri kupe a 9 tisic s DPH na leasing.
Zaujima ma, ako je to v pripade uctovnictva a odpoctu DPH. Kedze moja uctovnicka vcera rano poslala posledne dphcky a dnes uz letela na dovolenku, nemam sa jej ako na to opytat. Ide mi o to, ak by som to auto kupil na zaciatku oktobra, tak DPH uplatnujem do oktobra z celej sumy auta, teda 3000 eur? Alebo uplatnujem len DPH zo sumy 9 tisic eur co je akontacia, teda 1500 eur a zvysok postupne podla splacania?
Hladal som a cital som, ze od tohto roku sa zmenili sposoby uctovania a odpisovania auta, ze teraz sa auto odpisuje 48 mesiacov. Ale neviem ako je to v pripade DPH.
Ak viete poradit, pripadne mate nejaky clanok, budem velmi vdacny. Este raz dakujem za kazdu radu!