Zavrieť

Porady

Rodinné prídavky

Dobrý deň, chcel by som sa spýtať či mám nárok poberať rodinné prídavky na moj účet.. som ešte na strednej škole žijem u matky ktorá sa o mňa nestará a otec mi posiela každý mesiac výživné.. s matkou nemám dobrý vzťah za posledný rok odkedy má nového priateľa sa o mňa nezaujíma nestará... 18násť už som mal.. za odpovede vopred ďakujem...
3 komentárov     zbaliť
veronikasad Mas sudom stanovene vyzivne od matky? Byvas s nou v spolocnej domacnosti?
adam147 od matky nie ale bývam u nej...
veronikasad Čo rozumieš po "nestará sa" ? (Neprispieva na stravovanie, ošatenie, financovanie školy ...). Nie je to z tvojej strany len určitá forma žiarlivosti, že si našla iného partnera ?
Pravidlá a tipy
  • Každý móže napísať len 1 odpoveď. Neskor mozete svoju odpoveď vylepšiť.
  • Odpoveď má priniesť riešenie na otázku, vyvarujte sa hodnotenia otázky.
  • Odpoveď má byť viac o faktoch ako o názoroch.
Dalšie pravidla a tipy
    Ak potrebujete v otázke niečo upresniť, najskôr sa spýtajte na podrobnosti.
    Koncept slúži na uloženie rozpracovanej odpovede, koncept sa zobrazuje len Vám, až kým ho nezverejníte.
    Ak máte podobnú otázku, založte Novú otázku alebo Súvisiacu otázku.
    ❤ Buďte priateľskí ❤
    Sme súčasťou jednej komunity, ktorá si chce vzájomne pomáhať, rozdieľnosť je vítaná ak neubližuje!
    Usporiadať podľa času

misoft je offline (nepripojený) misoft

misoft
    Ak tvoj otec posiela výživné na tvoj účet, pravdepodobne o to požiadal súd (predpoklad, že ty máš svoj vlastný účet).
    Rodinné prídavky (správnejšie prídavok na dieťa) je štátna dávka, ktorá sa vypláca osobe, ktorá sa stará o nezaopatrené dieťa (a ty ešte si nezaopatrený, i keď máš 18 rokov) až do veku 25 rokov. Pretože študuješ na strednej, pripravuješ sa na zamestnanie. Prídavok na dieťa nie je určený pre teba, ale osobe, ktorá sa "stará" o teba. T.z. ty NEMÁŠ nárok ho poberať!
    https://www.employment.gov.sk/sk/rod...ridavok-dieta/
    4 komentáre - rozbaľ     zbaliť
    veronikasad Opravnenou osobou je aj plnolete dieta ak ma upravenu vyzivovaviu povinnost oboch rodicov
    misoft ...ak má upravenú..... dôležitý fakt. Ale žije u matky.... Pokiaľ ju nemá (teda on nepožiadal súd, aby matka mu platila výživné) - RP poberá matka - žiaľ....
    veronikasad Ty mas vestiacu gulu? Nedoplnil odpoved a pyta radu ako pridavok na dieta ziskat
    misoft Ale on ho predsa nezíska - tu je to napísané https://www.employment.gov.sk/sk/rod...ridavok-dieta/
    Nie je oprávnená osoba. Pokiaľ teda má výživné od otca, ale od matky nemá priznané výživné - nespadá ani do jednej kategórie oprávnených osôb.
    On sám spomína výživné len od otca, teda matka mu výživné neplatí, lebo jej nebolo súdom určené (ak on požiada, aby aj matka platila výživné - už je oprávnená osoba on.)
      zbaliť

veronikasad je offline (nepripojený) veronikasad

veronikasad
    Ak chceš poberať prídavok na dieťa sám, musíš mať súdom stanovené výživné od obidvoch rodičov. S rozhodnutím súdu potom pôjdeš na UPSVaR a vyplníš žiadosť o prídavok na dieťa. Skôr než pôjdeš na súd, choď sa bližšie informovať na UPSVaR, osobnú skúsenosť s poberaním tejto dávky dieťaťom nemám ...

Porady, ktoré by vás mohli zaujímať

Prihláste sa a sledujte len tie Porady, ktoré Vás zaujímajú.