Zavrieť

Porady

Pestovanie čučoriedok

rede rede

rede je offline (nepripojený) rede

Prispeje niekto s radou o tom, ako pestovať čučoriedky - polohu, ošetrovanie, hnojenie atď? Prosím hlavne tých, ktorí majú už niekoľkoročné skúsenosti. Asi pred 3 rokmi som len tak zo zvedavosti zasadila 2 čučoriedky. Ani som sa o ne veľmi nestarala. Až tohto roku sa na nich objavila celkom pekná úroda, čo ma dosť prekvapilo a tak som sa rozhodla, že by som ich mohla pestovať toľko, aby sa aj rodina najedla a aby ostalo aj na konzervovanie na zimu.Vďaka.
Usporiadat
M3G M3G

M3G je offline (nepripojený) M3G

http://www.klivia.com/rada08.htm

Dúfam, že to trochu pomôže.
Menej reklamy? Zaregistrujte sa! - Žiadne vyskakovacie reklamy!
rede rede

rede je offline (nepripojený) rede

Super. Ďakujem. Dobré rady. Našla som aj rady o čučoriedke kamčatskej, ktorú tiež skúšam pestovať. Úroda, síce zatiaľ malá, je už zjedená. Býva totiž skoro na jar. Ešte by som chcela vyskúšať figy. Nenájdu sa rady?
ingi ingi

ingi je offline (nepripojený) ingi

Pred tromi rokmi som tiež zasadila dva kríčky " kanadských" veľkoplodých čučoriedok, ale veľmi sa im nedarí. Podľa linku od M3G majú dobré podmienky i vhodnú pôdu, samotné kríky sú veľké, plody obrovské, ale je ich málo. Žiadnych 6-7 kg , ale možno 200 g z jedného kríčka .
Podľa rôznych zdrojov mi však vychádza, že priemerná úroda z kríčka by mala byť okolo 2 kg.

Prikladám pár názvov odrôd kanadských čučoriedok:

Barkley, Bluecrop, Blueray, Iranka, Jersey, Herbert, Pemberton, Zuckertraube.
bepo bepo

bepo je offline (nepripojený) bepo

Ingi-a náhodou ti čučoriedky už niekto nesfutruje na kríku?
ingi ingi

ingi je offline (nepripojený) ingi

Peťo, myslíš tie srnky, čo nám obžierajú paradajkové planty a hrášok ?
LIZINKA LIZINKA

LIZINKA je offline (nepripojený) LIZINKA

Ja som si tiež kúpila kríček čučoriedok. Je veľmi malý a má pár plodov. Celá rodina nedočkavo čaká akú budú mať farbu. Zatiaľ nám to všetkým pripomína vtáči zob alebo živý plot. Keď budú červené je to jasné....
rosnička rosnička

rosnička je offline (nepripojený) rosnička

podstata pestovania čučoriedok spočíva v kyslom substráte do /kyslá rašelina/ zakrytie koreňového krčka na zimu rašelinou,má rada polotieň a po 3.roku presvetľovací rez.Cez vegetáciu prihnojuj hnojivom na čučoriedky.
Kolenčík Kolenčík

Kolenčík je offline (nepripojený) Kolenčík

Plne súhlasím s rosničkou, ja som ich kúpil z vyskumáku a jasne mi povedali, že musia byť v úpnej samostatnej rašeline, podľa nich je najlepší substrát zemina spod ihličnatých stromoch v lese.
taťko taťko

taťko je offline (nepripojený) taťko

čučoriedky potrebujú pre svoj rast kyslú pôdu myslím že to je ph 4 až 5 sadiaia do jám 80 x 80 kyslá rašelina + piesok + zemina. jama sa vystelie netkanou textíliou a dá sa tam táto zmes. hnojí sa na jeseň síranom draselným na jar hnojivami na rodendromy a čučoriedky, sú dostať kúpiť + síran amonny, prípadne pol štamperlíku octu. plody aj čaj z listou zlepšujú imunitu a pomáhajú pri hnačke a cukrovke. pá
maroši maroši

maroši je offline (nepripojený) maroši

no ale možno to bud tým že nemáš viac druhov z tých kanadských čučoriedok. zvykne to byť tým že 2-3 druhy sú najlepšie vzniká velké množstvo kvetov .. ale tie druhy musia byť kvitnúce v približne rovnakom čase. neviem možno že toto by to mohlo robiť. Ja niesom skusený v pestovaní čučoriedok ale chcem tiež teraz skusiť . čo sa týka toho substrátu to si musíš sama všetko pripraviť lebo málo kyslé pôdy niesu vôbec dobre. a potrebuju dosť vody leboak aj len chvílkovo nemaju vodu tak môžu odumrieť, ale na druhej strane musí byť spravená pod substrátom drenáž aby neboli stále vo velkom množstve vody a tak dosť jetoho
paloo paloo

paloo je offline (nepripojený) paloo

Aj takto sa dá
deane7 deane7

deane7 je offline (nepripojený) deane7

kamarát má asi 2 alebo 3 kríčky, už veľké a rodia pekne, bývajú v Beskydách pri Jablunkove a dávajú pod ne nejakú hrabanku z lesa pod ihličňanov, žiadnu rašelinu. Sú už pekne vysoké a dozrievajú postupne.
maroši maroši

paloo Pozri príspevok
Aj takto sa dá
Paloo mám na teba otázku - koko ti takýto spôsob urodí ? približne ? diky
pablito74 pablito74

pablito74 je offline (nepripojený) pablito74

Aj ja mam otazku: Ako tie cucoriedky a zemolezy spracuvavate ?
paloo paloo

V jednej tej nádobe tak od 1/2 do 1 litra.Možno viac,možno menej.
Plody či už zemolezov alebo čučoriedok sa konzumujú hlavne ako stolové ovocie.Nakoľko toho máme veľa tak niečo rozdáme a zbytok džemy,kompóty.No a zo zemolezu bolo už aj vínko
Hlavne sa venujem zemolezom ktorých mám asi 60 odrôd zo všetkých končín kde sa toto ovocie šľachtí a pestuje.Množím však len tak 15-20 odrôd ktoré pokladám za najlepšie.
Pridám tu ešte tento odkaz aby sme tu nemiešali tieto dva druhy ovocia.
http://www.porada.sk/t77636-p11-zimolez-kamcatsky.html
Naposledy upravil paloo : 03.04.13 at 14:52 Dôvod: doplnenie
ela77 ela77

ela77 je offline (nepripojený) ela77

paloo Pozri príspevok
V jednej tej nádobe tak od 1/2 do 1 litra.Možno viac,možno menej.
Plody či už zemolezov alebo čučoriedok sa konzumujú hlavne ako stolové ovocie.Nakoľko toho máme veľa tak niečo rozdáme a zbytok džemy,kompóty.No a zo zemolezu bolo už aj vínko
Hlavne sa venujem zemolezom ktorých mám asi 60 odrôd zo všetkých končín kde sa toto ovocie šľachtí a pestuje.Množím však len tak 15-20 odrôd ktoré pokladám za najlepšie.
Pridám tu ešte tento odkaz aby sme tu nemiešali tieto dva druhy ovocia.
http://www.porada.sk/t77636-p11-zimolez-kamcatsky.html
To ich budeš mať stále v tých nádobách ?, či pôjdu aj priamo do zeme, lebo ak zostanú v nádobách, tak čo s nimi na zimu, ako to ošetruješ proti zmrznutiu, predsa je to iné ako keď sú v zemi. My sme sa na naše prvé tešili a drozdy nás predbehli, tiež si na ne robili chuť a čakali až dozrejú.
paloo paloo

Ešte som objavil foto ohľadne tej plodnosti
Valcake Valcake

Valcake je offline (nepripojený) Valcake

..krásna úroda, môžeš byť pyšný...ale aj ten zimolez kamčat. je nádherná úroda...to si vypestujem
maroši maroši

A ešte jedna otázočka na teba ked sadíš používaš prírodnú zeminu spod ihličnanov alebo si tvoríš substrát ?
J500j J500j

J500j je offline (nepripojený) J500j

paloo Pozri príspevok
Ešte som objavil foto ohľadne tej plodnosti
Paloo

Podľa doterajších tvojich príspevkov ( neboli v nich tvoje dostatočné obrazové prílohy ) som si myslel že máš v záhrade vhodnú kyslú pôdu a pestuješ ich vysadené voľne. Polohu na to asi máš. Tieto obrázky ma však prekvapili. Na to všetko ti blahoželám, a ako sa povie „klobúk dolu“.

PS: Tá kyselina z bateriek robí asi svoje. „divy divúce

Jano
Načítať ďalšie

Sleduj porady, ktoré by vás mohli zaujímať