anithocka
ale ked som bola sa prihlasit na DU tak mi povedali ze ak chcem dostat DIČ DPH tak musim odovzdat fakturu ako to je v skutocnosti je? pretoze vsade mi inac vravi a neviem ako postupovat

vzhladom na to, ze podnikam s cechmi ktoru su platcovia DPH v cechach tak som sa rozhodla aj ja ze sa stanem platcom DPH kvartalnym zatial co sa zmeni urcite na mesacneho. ach dufam, ze mi tu niekto poradi! dakujem za radu
PS: aspon viem, ze sa moezm spolahnut na poradu

pekny vecer
V prvom rade sa registruješ ako daňovník /platiteľ dane z príjmu... o obdržíš DIČ = daňové identifikačné číslo.
Tou faktúrou mala pracovníčka DÚ pravdepodobne na mysli uvedenie obratu /žiada sa uvedenie pri registrácii/. Povinná registrácia za platiteľa je pri dosiahnutí obratu 1.5 mil. SK za 12 po sebe nasledujúcich mesiacov.
Ty sa registruj podľa paragrafu 4 odst . 4 a vyplň tak tlačivo a podaj:
4/ Žiadosť o registráciu pre daň môže podať aj zdaniteľná osoba,
ktorá nedosiahla obrat podľa odseku 1 alebo 2. Ak sa jeden z účastníkov združenia, ktorý podniká spoločne na základe zmluvy o združení, rozhodne registrovať pre daň pred dosiahnutím obratu podľa odseku 2, sú povinní podať žiadosť o registráciu pre daň všetci účastníci tohto združenia k rovnakému dňu.
5/
Daňový úrad je povinný zdaniteľnú osobu podľa odsekov 1 až 4 registrovať pre daň, vydať jej osvedčenie o registrácii pre daň a prideliť jej identifikačné číslo pre daň najneskôr do 30 dní odo dňa doručenia žiadosti o registráciu pre daň. Dňom uvedeným v osvedčení o registrácii pre daň sa zdaniteľná osoba stáva platiteľom dane (ďalej len "platiteľ"); tento deň nesmie byť neskorší ako 31. deň po doručení žiadosti o registráciu pre daň.
Po registrácii za platiteľa obdržíš IČ DPH , t.j. identifikačné číslo pre DPH.
Sú to dve rozdielne čísla DIČ máš ako daňovník po celú dobu podnikania a IČ DPH počas obdobia, kedy si platiteľom DPH.