Zavrieť

Porady

Zalozenie s.r.o..

Som zacinajuci zivnostnik a stale tu citam o vyhodach s.r.o.
Asi tomu nechapem, ale ake vyhody ma pre mna zalozit s.r.o. a byt tam konatel a zamestnanec z dovodu odvodov do poistenia?
Ved pokial som ako zamestnanec tak si musim platit odvody aj zo mzdy ako zamestnanec a s.r.o. ako zamestnavatel.
Chapem to asi tak ze si ako zamestnanec mozem dat minimalnu mzdu a platit z toho. Na konci s.r.o. zaplati len dan zo zisku.
Rozumiem tomu dobre?
Zatial jedinu vyhodu vidim v tom, ze ako s.r.o. nerucim svojim majetkom.
Ako je to teda?
Keby som bol len ako konatel a nie ako zamestnanec mozem vykonavat napriklad predaj a sluzby za s.r.o? V pripade konatela je to vraj inak s odvodmi.
Kedze som si zivnost urobil v auguste 2004 uvazujem, ze si budem ako zivnostnik platit dobrovolne prispevky do soc.poist a od jula 2005 sa zamestnam v s.r.o. a zrusim zivnost. Nemusel by som mat dvojite odvody do poistovni.
Naposledy upravil zdendo : 04.11.04 at 23:48
Usporiadat
dezider dezider

dezider je offline (nepripojený) dezider

ludmilla, dakujem.Mam este jednu otazku.Chceme teda zalozit sro a mame zivnost obidvaja, ale iba jeden z nas ma v zivnosti tu profesiu ktoru budeme vykonavat, teda podnikat v nej.Chceme mat vsetky rovnake prava aj povinnosti aj postavenie v spolocnosti.Musi byt teda zakladatelom iba ten , ktory ma tu cinnost v ZL alebo obidvaja mozeme byt? Dakujem
Floppy1 Floppy1

Floppy1 je offline (nepripojený) Floppy1

ináč, neviem prečo všetci chodia overovať podpisy,podpisové vzory.....na rôznych zmluvach pri založení s.r.o k notárom, keď asi stačí zájsť na mestský úrad (matriku), tam to spravia za štvrtinku ceny, a ešte aj na zmrzku zvýši Alebo sa mýlim?
ekovm ekovm

ekovm je offline (nepripojený) ekovm

Ahoj Peterka, stačí ak doložíš Súhlas k nájmu a Zmluvu o nájme urobíš neskôr. LV však treba doložiť z dôvodu aby sa vedelo komu patrí nehnuteľnost ku ktorej je Súhlas alebo Zmluva uzatvorená.
ludmilla ludmilla

ludmilla je offline (nepripojený) ludmilla

dezider Pozri príspevok
Musi byt teda zakladatelom iba ten , ktory ma tu cinnost v ZL alebo obidvaja mozeme byt? Dakujem
Dezider, to je úplne jedno, môžete byť obaja, čo sa výšky vkladu týka, mali by ste vložiť každý polovicu.
evina evina

evina je offline (nepripojený) evina

dezider Pozri príspevok
ludmilla, dakujem.Mam este jednu otazku.Chceme teda zalozit sro a mame zivnost obidvaja, ale iba jeden z nas ma v zivnosti tu profesiu ktoru budeme vykonavat, teda podnikat v nej.Chceme mat vsetky rovnake prava aj povinnosti aj postavenie v spolocnosti.Musi byt teda zakladatelom iba ten , ktory ma tu cinnost v ZL alebo obidvaja mozeme byt? Dakujem
Vaše ŽL ako SZČO sa pri založení s.r.o. neberú do úvahy-vy ste samostatné subjekty. ŽL musíte vybaviť na s.r.o.- teda daná činnosť bude predmetom činnosti s.r.o. Rovnosť vzťahov si upravíte spoločenskou zmluvou /rovnaký vklad, rovnaké hlasy pri rozhodovaní spoločnosti a pod.../
Peterka Peterka

Peterka je offline (nepripojený) Peterka

ekovm Pozri príspevok
Ahoj Peterka, stačí ak doložíš Súhlas k nájmu a Zmluvu o nájme urobíš neskôr. LV však treba doložiť z dôvodu aby sa vedelo komu patrí nehnuteľnost ku ktorej je Súhlas alebo Zmluva uzatvorená.
Veľmi pekne ďakujem
dezider dezider

ludmilla, dakujem. Vies mi poradit , ci je lepsie zakladatelsku alebo spolocensku zmluvu.Neviem sa rozhodnut ,ci jeden alebo dvaja zakladatelia.Dakujem
liba2 liba2

liba2 je offline (nepripojený) liba2

dezider Pozri príspevok
ludmilla, dakujem. Vies mi poradit , ci je lepsie zakladatelsku alebo spolocensku zmluvu.Neviem sa rozhodnut ,ci jeden alebo dvaja zakladatelia.Dakujem
Treba sa rozhodnúť, či 1 spoločník alebo dvaja . Aj sro-čku s viacerými spoločníkmi zakladá len jeden z nich.
Jozef I Jozef I

Jozef I je offline (nepripojený) Jozef I

Som kto som
môžete mi prosím povedať či je a v ktorom paragrafe zákona, obmedzenie na množstvo sro, v ktorých je ten istý konateľ?
dezider dezider

liba2, dakujem to viem.Zdalo sa mi, ze zakladatelska zmluva je jednoduchsia ako spolocenska alebo sa mylim? Mozes poradit a vysvetlit? Diky
evina evina

dezider Pozri príspevok
Dezider opakuješ znova otázku, tak neviem, či si nečítal vyššie príspevky. Skúsim zhrnúť nasledovne:

Zakladateľmi spoločnosti s ručením obmedzeným môžu byť fyzické i právnické osoby. Spoločnosť môže byť založená i jednou osobou.
Pri zakladaní s.r.o. je tak základným úkonom spísanie spoločenskej zmluvy, ktorá upravuje vzťahy medzi jednotlivými spoločníkmi. V prípade, že má s.r.o. iba jedného spoločníka, spisuje sa takzvaná zakladateľská listina.
To znamená, ak chce založiť s.r.o. len jeden z Vás spísali by ste tzv. zakladateľskú listinu.
Ty však píšeš, že ste dvaja, tak založíte s.r.o., ktorá bude mať dvoich spoločníkov a upravíte si svoje vzťahy spoločenskou zmluvou ako som napísala vyššie a túto spoločenskú zmluvu budete podpisovať obidvaja ako dvaja zakladatelia /spoločenskú zmluvu vždy podpisujú všetci zakladatelia, ak ich je viac, nikdy len jeden/.
Spoločnosť s ručením obmedzeným vzniká ako právnická osoba dňom, ku ktorému bola zapísaná do obchodného registra. Týmto dňom nadobúda právnu subjektivitu.
Na to, aby spoločnosť mohla vôbec podnikať žiadate o vystavenie ŽL na s.r.o. ako na daný právny subjekt.
Záver: zakladateľská listina - len v prípade jedného spoločníka
spoločenská zmluva- v prípade viacerých spoločníkov
Naposledy upravil evina : 17.04.07 at 13:35
dezider dezider

evina, dakujem za odpoved.Mne je jasne co je zakladatelska a spolocenska zmluva a pochopila som, ze v prvom pridade - jeden, druhy pripada - dvaja.Len som si myslela, ze ked bude zakladatelska a bude podpisovat jeden, ze je to jednoduchsie.Ale dakujem za odpoved este raz.
evina evina

dezider Pozri príspevok
evina, dakujem za odpoved.Mne je jasne co je zakladatelska a spolocenska zmluva a pochopila som, ze v prvom pridade - jeden, druhy pripada - dvaja.Len som si myslela, ze ked bude zakladatelska a bude podpisovat jeden, ze je to jednoduchsie.Ale dakujem za odpoved este raz.
Potom ale naozaj nechápem, že čo si sa vlastne chcela opýtať?

dezider Pozri príspevok
Som tu novacik a chcem poprosit o pomoc.Chceme zalozit dvaja sro. Musime mat zakladatelsku alebo spolocensku zmluvu? Dakujem za radu.
dezider Pozri príspevok
dezider Pozri príspevok
liba2, dakujem to viem.Zdalo sa mi, ze zakladatelska zmluva je jednoduchsia ako spolocenska alebo sa mylim? Mozes poradit a vysvetlit? Diky
josh josh

josh je offline (nepripojený) josh

Spisanie zakladatelskej listiny je urcite ovela jednoduchsie, kedze nemusis upravovat vztahy medzi spolocnikmi, valne zhromazdenie, prava a povinnosti spolocnikov atd atd.. Sam so sebou predsa nevy.....bes.
Nechapem ale podstatu otazky, ved predsa je dost podstatne, kolko vas ako spolocnikov bude.
ajobs ajobs

ajobs je offline (nepripojený) ajobs

muž
dezider Pozri príspevok
Vzhľadom na typy položených otázok sa domnievam, že celkom nechápeš, čo znamená podnikanie v rámci s.r.o., a už vôbec nie rozdiel medzi jednoosobovou a viacosobovou s.r.o. Prečítaj si Obchodný zákonník, mnoho príspevkov tu na Porade a potom sa pýtaj relevantné veci. Myslím to naozaj v dobrom, pretože poznám ľudí, ktorí začali podnikať v s.r.o., a dodnes nevedia, kde je sever.
dezider dezider

je pravda, ze som nevedela kde je sever ani sa tym netajim.Ved preto som tu , aby som sa pytala.Dakujem za odpovede.
Beáta Šimoneková Beáta Šimoneková
Prečítala som všetky Vaše postrehy na tému založenia s.r.o.
Mňa by však zaujímalo aj to, ako postupovať v prípade, ak FO, ktorá má ŽL zakladá novú s.r.o., a chce previesť zásoby, neodpísaný majetok, pohľadávky a záväzky do tejto novej s.r.o.
Ďakujem za usmernenie a prajem všetkým pekný deň!
josh josh

josh je offline (nepripojený) josh

Beáta Šimoneková Pozri príspevok
Prečítala som všetky Vaše postrehy na tému založenia s.r.o.
Mňa by však zaujímalo aj to, ako postupovať v prípade, ak FO, ktorá má ŽL zakladá novú s.r.o., a chce previesť zásoby, neodpísaný majetok, pohľadávky a záväzky do tejto novej s.r.o.
Ďakujem za usmernenie a prajem všetkým pekný deň!
to je uz asi 100krat spomenuta zmluva o prevode podniku.
Killer-miki Killer-miki

Killer-miki je offline (nepripojený) Killer-miki

Chcel by som Vas poprosit neviete mi poradit co po novom treba dolozit pri zakladani S.R.O ohladom mista podnikania ?
Mam v podnajme byt, vlastnikom je bytove druzstvo, viete mi povedat ako mozem zaregistrovat s.r.o na adresu trvaleho bydliska ?
liba2 liba2

liba2 je offline (nepripojený) liba2

Killer-miki Pozri príspevok
Chcel by som Vas poprosit neviete mi poradit co po novom treba dolozit pri zakladani S.R.O ohladom mista podnikania ?
Mam v podnajme byt, vlastnikom je bytove druzstvo, viete mi povedat ako mozem zaregistrovat s.r.o na adresu trvaleho bydliska ?
čítaj od príspevku 126 - tam sa hovorí o sídle sro a ako nato
Načítať ďalšie

Sleduj porady, ktoré by vás mohli zaujímať