zuzanad
Toto je práve ten problém. On vykonáva podlahárske práce v Rakúsku od 1.1.2006, a je predpoklad, že ich tam bude vykonávať celý rok 2006. Je platený pevnou sadzbou na 1 deň, t.z., že na faktúre presne rozpíše kde pracoval a koľko dní, spočíta dni a takto vystaví fa (napr. 1 EUR/deň, 25 dní, celková suma je 25 EUR, ktorú mu firma zaplatí). On nerobí faktúry na základe objednávok a nezapočítava si do faktúry cestovné a stravné. To by mu firma nezaplatila, veď je SZČO a nie zamestnanec. Ešte k tým nákladom. Nemenovaný daňový poradca mi povedal, že keď manžel nemá prevádzku na Slovensku, nedá sa presne určiť, ktoré je miesto iné ako miesto, v ktorom túto činnosť vykonáva. A čo má teda robiť živnostník v takom prípade, keď bude celý rok pracovať v zahraničí? Nemá žiadny nárok na stravné a cestovné náhrady?
Už som sa vyjadrila vyššie. Tento príspevok potvrdzuje, že je to čisto zamestnanecký pomer. Ale treba urobiť všetko tak, aby to vyzeralo ako obchodný vzťah. Vyššie som polemizovala o režijných a materiálových nákladoch na výkon práce manžela (SZČO). Nepotvrdila si to ani nevyvrátila, takže ďalej nieviem, ale to nie je podstatné, dá sa obísť aj to.
Ale keďže činnosť manžel vykonáva, je na ňom, aby si to zlegalizoval, t.j. aby si vyrobil zmluvu resp. objednávku na vykonanie podlahových prác a následne po mesiacoch vystavoval faktúry.
To, že mu odberateľ platí 1 eur, musí vychádzať tiež z jeho kalkulácie, čiže tzv. z jeho ponuky.
priklad:
výnosy náklady
odpracuje 25 dní x 1 euro ...... 25 eur cestovné, ....... 4
noclah...............2
diety ................2
náradie..............2
ost...................1
spolu...............11 eur
výnosy 25
náklady -11
zisk 14 eur - z toho vyplýva, že SLUŽBU vykonal, poskytol s ekonomickým ziskom, čo je základ podnikateľskej činnosti SZČO.
Je jasné, že odberateľ nemôže preplácať cestovné náhrady svojim dodávateľom, teda manželovi, lebo nie je jeho zamestnancom, ale on to má vkalkulované do ceny. Nárok na cestovné náhrady má, pretože vychádza z údajov v ŽL, teda ak nemá prevádzku, jeho miestom ponikania je obyčajne trvalé bydlisko uvedené na ŽL.
Dala by som do pozornosti ďaľší fakt, preveriť že keď sa zdržiava v zahraničí viac ako 183 dní, či sa na neho nebude vzťahovať povinnosť podať si daňové priznanie aj v tej krajine (aj keď nulové).