MIRKA
Myslím, že to je otázne. Ja som doteraz do obratu počítala tržby v hotovosti + prijaté faktúry. Ak by si chcela brať príjmy podľa zaúčtovania v PD, tak by si asi musela vyňať tie, ktoré si v skutočnosti neprijala (hotovosť), ale sú to len účt. operácie. (Napr. ja účtujem platby plat.kartou nasledovne: príjem do pokladne za tržby (máme len jednu uzávierku v mesiaci); v deň, keď sa platí kartou - výdaj z pokladne na priebežné položky; a príjem na účet z priebežnej položky , tzn. že mám 2x zaúčtovaný príjem a je blbosť, aby som z tohoto vychádzala pri výpočte obratu).
Mirka, ale vy si predsa neúčtujete dvakrát príjem za jeden a ten istý predaj. Obratom sa rozumie príjem (výnos v PÚ), nie pohyb finančných prostriedkov medzi účtom a pokladňou.
Dotaz bol, že čo sa považuje za obrat pri zisťovaní či sme povinní registrovať sa na DPH. Obratom na účely zákona o DPH sa rozumejú príjmy (u JÚ) bez dane - viď §4 odst.9 zákona o DPH. No a príjem je príjem, či už v hotovosti, do banky, alebo platobnou kartou.