Adam xx Julian tých 52 až 53 st.C je myslených na výstupe zo zariadenia na ohrev. Súhlasíš so mnou, že v dome s rozsiahlejším rozvodom nutne dochádza k tepelným stratám, takže na výstupe z výtokových armatúr ma TÚV o 5 až 6 st. C menej, pričom je nutné zo zákona dodržať teplotu na výtoku min. 45 st., čo mnou vyššie uvedená teplota garantuje. Samozrejme vždy závisí od viacerých okolností: rozsiahlosť distribučného rozvodu, spôsob cirkulácie, systém ohrevu, ohrev bez akumulácie, s akumuláciou, atď. Mal som možnosť prepočítavať účinnosť výroby niekoľkých stoviek tepelných zdrojov a ver, že údaje sa veľmi rôznili napriek tomu, že systémy prípravy aj veľkosť odberu boli podpobné. V zásade však domové výmenníkové stanice majú údaje výrazne lepšie, ako domové kotolne. Je to tak preto, že účinnosť samotného výmenníka je podstatne výššia, ako účinnosť plynového kotla (okrem kondenzačného). Netreba tiež zabúdať na hygienické teplotné minimum kôli Legionele, resp. na termickú dezinfekciu rozvodov TÚV aspoň 1 x týždenne. Znižovanie mernej spotreby tepla, či už na vykurovanie, alebo na prípravu TÚV má tiež svoje hranice, a nemožno z toho robiť preteky o dosiahnutie čo najnižšej hodnoty za každú cenu.
S tým zvyšovaním cien a spotrieb plynu to máš pomýlené, takže sa nad tým skús ešte raz zamyslieť. Možno prídeš na iné čísla. Ak by si mal mať na ohriatie 1 m3 vody o jeden st. C spotrebu 0,5 m3 plynu, tak by na ohrev 1 m3 vody z 10 st. C na 50 st. bolo potrebných 20m3 ZP, čo pri výhrevnosti paliva 34 MJ/m3 a účinnosti tepelného zdroja 92 % predstavuje merná spotrebu tepla 0,64 GJ. Potom to ale nekoršponduje s tvojimi výrokmi o Vami dosahovanej mernej spotrebe na prípravu TÚV.
Začnem od konca. Ak uvádzam nejaké čísla, tak len málo z ních sú teoreticky vypočítané. Písal som na inom mieste ako nám projektant vyrátal spotrebu plynu pre náš konkrétny prípad a aká je realita (odchýlka cca 25%).
A teraz ku konkrétnym číslam. Tých 0,5 m3 plynu som odsledoval a nie vypočítal. Po spústení kotolne realizátor nastavil príliš horúcu vodu (sami uživatelia pripomienkovali, že je to moc). V lete keď sa nekúrilo, tak sme po týždni postupne znižovali teplotu TÚV o 1 st. C a sledovali spotrebu plynu. Tak sme znížili teplotu postupne o 4 st. C a tie predstavujú zniženie spotreby plynu o 2 m3 (presne 1,86 m3). Nebudem sa dohadovať či je to tak, alebo nie, nebudem to ani prepočítavať ale v lete si to ešte ráz odskúšam a potom Ti poviem, či som sa mýlil. V lete to vyzeralo takto: Jún- 1034 m3 plynu a 134 m3 vody; Júl 991 m3 plynu a 127 m3 vody; August 1063 m3 plynu a 142 m3 vody- to sú skutočné čísla.
Ďalej dosť veľký vplyv na merné teplo má spotreba TÚV (ako to vidieť z predchádzajúcich čísel)- to som tiež odsledoval nie vyrátal.
Iste vieš, že moderné kotolne už majú v programe zabudované cyklické zvýšovanie teploty TÚV proti tej "legionele" a ostatanej "havädi", ako aj "precvičovanie" ÚK v čase nečinnosti.
Keď sme sa rozhodovali pre kotolňu tak sme hlavne počítali a teraz sledujeme všetko čo sa okolo toho deje, aby sme vedeli povedať, či sme sa neprepočítali. Zatiaľ to vyzerá dobre, ale ako píše Slavica čas ukáže....
Počúval som debatu v SRo k tejto problematike, keď sedeli proti sebe dvaja odborníci v tejto oblasti; jeden bol za a druhý proti a porovnával tie naše parametre s tam prezentovanými. Odchýlky boli minimálne, takže som sa utvrdil v tom, že nie sme "vedľa".
Z tvojich príspevkov je vidieť, že máš z tejto oblasti veľa skúsenosti, preto by bolo vhodné ak by sa aj dostali na svetlo. Mňa by napríklad zaujímalo aká je ekonomika pri výrobe TÚV, keď je takmer prietokový ohrev (náš prípad- 500 l zásobnik pre 32 bytov, alebo akumulačný. Pýtam sa preto, lebo vyššie spomínaš hospodárnosť pri kondenzačných kotloch (tie máme) ale v našom prípade si myslím, že v čase prípravy TÚV nejdú v kondenzačnom režime ( v čase keď sa ohrieva voda tak teploty na výstupe z kotla sú od 63 do 78 st. C a teplota vrátnej vody je tak okolo 10-14 st menej).
Tiež by ma zaijímali dôvody prečo by nemali sedieť smerne čísla uvedené v prílohe vyhlášky.