tomasi Zdravim Vas vsetkych predsedov, clenov a neclenov SVB. Kedze mam velmi blizko k problematike tepla, vykurovania a zasobovania teplom, neda mi nevyjadrit sa ku odpajaniu sa od centralneho zasobovania.
1.Ak si niekto mysli ze plynova kotolna je to najlepsie riesenie, myli sa. Je jednoduche dostat sa k vypoctu, kde Vam vyjde, ze GJ z plyn. kotolne je lacnejsi ako GJ z centralneho zasobovania. Pretoze (a tak sa to aj robi), do celkovych nakladov pri vypocte ceny GJ z plyn. kotolne nezahrnaju naklady ako splatka uveru, revizie, udrzba atd. Iba sa tieto naklady prehodia do fondu oprav a tym padom sa ludom vytiahnu z ineho vrecka. Taketo vypocty su velmi zavadzajuce a nepoctive.
Nemôžem s týmto príspevkom súhlasiť, lebo podľa mňa je zavadzajúci.
Keďže zahŕňa široký záber problematiky skúsme ho spolu prejsť po jednotlivých bodoch.
V prvom bode spochybňuješ spôsob vyčisľovania nákladov pri vlastnej kotolni. Ja tvrdím, že cena 1 GJ pri vlastnej kotolni v roku 2008 pri aktuálne schválených cenách je okolo 460 Sk/GJ (skôr menej). V tom je zahrnutý plyn, elektro, mzdy, revízne prehliadky vyplývajúce zo zákona (ak o tom pochybuješ, tak Ti môžem poskytnúť kompletný prepočet).
Nie je v tom splátka úveru zámerne. Ak chceš vyčísliť za koľko rokov sa Ti vrátia náklady, tak Ti to pomôže (návratnosť je 4-6 rokov podľa ceny GJ od CDT).
Životnosť kotlov je udávana 15 rokov a z toho je zrejmé, že zhruba za 5 rokov sa vrátia vstupné náklady, za 5 rokov sa našetrí na novu a ďalších 5 rokov sú náklady iba hore uvádzané + prípadné náklady na opravy za celú dobu životnosti, ktoré je dopredu ťažké odhadnúť. Je to taký zjednodušený, ale názorný pohľad na daný problém.
Teraz uvediem cenu 1 GJ od niektorých CDT od 1.1.2008: BA-Dalkia 683 Sk (od 1.3.2008 +3% t.j. 703 Sk), BB 705 Sk (726 Sk), RK 826 Sk (850 Sk), NR 768 Sk (791 Sk), PO 616 Sk (634), PP 628 Sk (646 Sk), DS 595 Sk (613 Sk). Podľa toho si môžeš urobiť prehľad o tom kde sa za koľko vrátia náklady.
Nemá logiku prikrašľovať si čísla ako to uvádzaš. K ďalším bodom neskôr.