Zavrieť

Porady

Kvások na chlieb - je v poriadku alebo mám urobiť nový?

Dobré ráno,

vo štvrtok som začal robiť kvások z ražnej múky (1 dl múky a 1 dl teplej vody). Včera som doplnil 3 lyžice múky a teplú vodu. Dnes na to pozerám a medzi múkou a múkou sa mi urobila takáto tekutá hranica (viď obrázok).

Je to v poriadku a mám vo výrobe kvásku pokračovať alebo ho môžem vyhodiť? Mám to zamiešať?

Ďakujem
Kvások.jpg  
Pravidlá a tipy
  • Každý móže napísať len 1 odpoveď. Neskor mozete svoju odpoveď vylepšiť.
  • Odpoveď má priniesť riešenie na otázku, vyvarujte sa hodnotenia otázky.
  • Odpoveď má byť viac o faktoch ako o názoroch.
Dalšie pravidla a tipy
    Ak potrebujete v otázke niečo upresniť, najskôr sa spýtajte na podrobnosti.
    Koncept slúži na uloženie rozpracovanej odpovede, koncept sa zobrazuje len Vám, až kým ho nezverejníte.
    Ak máte podobnú otázku, založte Novú otázku alebo Súvisiacu otázku.
    ❤ Buďte priateľskí ❤
    Sme súčasťou jednej komunity, ktorá si chce vzájomne pomáhať, rozdieľnosť je vítaná ak neubližuje!
    Usporiadať podľa času

    Kvaka je offline (nepripojený) Kvaka

    Kvaka
    Už niekoľko rokov robím kváskový chlieb , takže za ten čas som robila aj nový kvások, ale len cca 3x. Nikdy som to nemala také, ako vidím na obrázku. Asi si to zle premiešal, možno máš kvások v chlade, ale ak to nesmrdí, tak vrch odober, vodu zlej, vrchný kvások premiešaj so spodným kváskom a pokračuj ďalej, uvidíš. Ak to nevyjde, založ si nový, ale postupuj presne podľa návodu. Ja nedávam teplú vodu, iba vlažnú. Aj tu je podobný prípad, čítaj, ako to vyriešili https://conovehonakopci.cz/2012/08/n...sek/#more-5790.

    Hlasovalo 7 pouzivatelov

    Užitočné (7)
    terezamaria, Letko, Mária27, taiko, Žabinka, Tweety, Jarka 1
    7
    Letko Skončilo to tak, že som pridal do kvásku múku a len trochu vody a kvások zväčšil svoj objem dvojnásobne. Takže bol asi hladný, keď sa mi vyseparovala voda. Včera som už upiekol prvý chlieb a vyzerá to tak, že sa mi podaril

    misomiso je offline (nepripojený) misomiso

    misomiso
    Vyzera, ze mas vela vody. Hmotnostny pomer vody a muky ma byt presne 1:1.

    Na internete jestvuje kvaskova mapa, najdes si najblizsieho, da to za lyzicku, nabuduce vypomozes ty. Nemusis sa trapit pestovanim.

    Hlasovalo 5 pouzivatelov

    Užitočné (5)
    taiko, Ing. Ľubomír Janoška, Letko, Mária27, terezamaria
    5

    Cecilia je offline (nepripojený) Cecilia

    Cecilia
    Nedal si ho do chladničky? Mal by byť v teplej kuchyni. Fľaša by nemala byť pevne uzavretá, iba položený vrchnák alebo mikrotenový sačok,, potr.folia.
    Naposledy upravil Cecilia : 04.02.17 at 10:35 Dôvod: omyl
    Letko V chladničke nebol, len v kuchyni na linke. Vrch je prikrytý potravinárskou fóliou upevnenou gumičkou. Takže mal by tam byť prístup vzduchu? Urobím navrchu dierky ihlou?

    Jarka 1 je offline (nepripojený) Jarka 1

    Jarka 1
    Mne sa toto s kváskom nikdy nestalo. Ja by som vyhodila a založila do misky. Ten tvar nádoby sa mi nepozdáva na kvások, lebo sa smerom hore zužuje. Tiež používam na zakrytie potravinársku fóliu.
    Cecilia Ja som ho mala v 7 dcl fľaši a vrchnák len tak položený, kyslo to aké divé. V ďalších dňoch sa veľmi rozmnožuje, tak som mala aj so šrubovacím vrchnákom a nešrubovacím. Kvások má byť skôr hustejší ako tekutý. Po čase som už ani neodmeriavala múku a vodu.

    buchač je offline (nepripojený) buchač

    Schopnosť porozumenia čítaného textu ja základným predpokladom akejkoľvek debaty. ...viac buchač
    Nikdy som kvások nerobil...
    ALE
    pokračuj kľudne ďalej...pomiešaj...doplň...pomiešaj...

    ...vyhodíš zajtra.

    Počas prestávok študuj :


    Postup pri výrobe kvásku
    https://www.google.sk/search?client=...est&gws_rd=ssl

    ----------------------------------------

    DOPLNENIE :
    Teraz som prišiel z chalupy...takže pre hodnotiteľov uvádzam ešte ďalšie linky.
    Lebo na nete je všetko...neexistuje len Porada.
    ALE to by sa muselo aj chcieť niečo hľadať !!!

    1. Kvások - ako založiť domáci kvások - recept na založenie žitného kvásku

    http://www.akosatorobi.sk/video/4454...zitneho-kvasku

    2. Založenie kvásku




    3. Keby bolo málo, stačí len pozrieť...

    https://www.youtube.com/results?sear...%A1soka+chlieb
    Naposledy upravil buchač : 04.02.17 at 12:19

    Hlasovalo 8 pouzivatelov

    Užitočné (5)
    terezamaria, lujza.j, Letko, Soňa K, mareko
    Nevhodné (2)
    Komentár, nie odpoveď (1)
    2
    5 komentáre - rozbaľ     zbaliť
    Letko Robím ho podľa receptu, len neviem, či je jeho stav v poriadku.
    Soňa K Pomiešaj ho, počkaj deň a uvidíš, či začne bublinkovať.
    lujza.j Hned prvy odkaz staci kuknut.....
    Letko On stále bublinkuje aj keď je tam tá vodnatá hranica. Možno som dal včera veľa vody. Zamiešal som ho a uvidím, ako sa bude tváriť popoludní.
    buchač DOPLNENIE príspevku.
      zbaliť

    Kvások na chlieb - je v poriadku alebo mám urobiť nový?

    Porady, ktoré by vás mohli zaujímať

    Prihláste sa a sledujte len tie Porady, ktoré Vás zaujímajú.